“Αντάρτικο” της Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια – Αντιδράσεις από κυβέρνηση και κόμματα
04/01/2021Την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκάλεσε η απόφαση της Εκκλησίας να κηρύξει “αντάρτικο” για τα Θεοφάνεια και να μην υπακούσει στα περιοριστικά μέτρα για τη μη προσέλευση πιστών στην λειτουργία Αγιασμού των Υδάτων. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να τηρηθεί η αρχική συμφωνία, ενώ η κυβέρνηση, από την πλευρά της, βάζει τη δική της “κόκκινη γραμμή”.
Στην σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, η ΔΙΣ κατέληξε στην κρίση να μην συναινέσει στην απόφαση της κυβέρνησης που απαγορεύει την παρουσία πιστών στις εκκλησίες κατά την εορτή των Θεοφανείων. Σύμφωνα μάλιστα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, η ΔΙΣ εμμένει «σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για τη συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην ΚΥΑ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συμφωνία, την οποία επικαλείται η ΔΙΣ, είναι προγενέστερη της κυβερνητικής απόφασης για νέο αυστηρότερο lockdown μιας εβδομάδας που τέθηκε σε ισχύ το πρωί της περασμένης Κυριακής. Σε αυτά τα νέα αυστηροποιημένα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν έως τις 11 Ιανουαρίου, προβλέπεται ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
“Κόκκινη γραμμή” τα Θεοφάνεια
Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει η λειτουργία των Θεοφανείων να γίνει στα εσωτερικά των Ναών, μόνον από τους ιερείς και χωρίς την παρουσία πιστών. Σύμφωνα με τα κυβερνητικά μέτρα, μετά τις 11 Ιανουαρίου, θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες, με τους κανόνες που ίσχυαν βεβαίως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Σημειώνεται, ότι η κυβέρνηση, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, υποστήριξε ότι έλαβε αυτά τα αυστηρότερα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν και την απόφαση για τον εορτασμό των Θεοφανείων, προληπτικά και με στόχο να υπάρξει μείωση της μετάδοσης του κορωνοιού, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου. Η ΔΙΣ πάντως, την οποία συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αποφάσισε να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος αποτελεί «το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος».
Παραλλήλως απευθύνει έκκληση προς την ηγεσία της ΕΕ και την κυβέρνηση να προβούν σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Υπογραμμίζει μάλιστα στην ανακοίνωσή της ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους».
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται ένταση στις σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας. Αυτή η ένταση έχει να κάνει όμως με μια απόφαση στην οποία υπάρχει έντονη η πρωθυπουργική σφραγίδα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τον διάλογο με την Εκκλησία για ζητήματα που σχετίζονται με την πανδημία και άπτονται του τελετουργικού, τον είχε αναλάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στηρίζουν την κυβέρνηση τα κόμματα
Ανάλογα προβλήματα είχαν προκύψει με το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, αλλά και με το άνοιγμα των Ναών το περασμένο Πάσχα, σε γιορτές πολιούχων αγίων μεγάλων πόλεων, καθώς και πρόσφατα για τις Λειτουργίες των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους. Μπορεί μάλιστα να πει κανείς ότι, σε γενικές γραμμές, παρά κάποιες παραφωνίες, οι συμφωνίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ιεραρχία τηρήθηκαν.
Σήμερα, η ΔΙΣ δείχνει να επιμένει στο γράμμα της περασμένης συμφωνίας, όπως αυτή περιλήφθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, αρνούμενη να αποδεχθεί την αρνητική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας. Η κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της, καλεί την Εκκλησία να «αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία», τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα το έπραξε αυτό «με υπευθυνότητα».
Προσθέτει επίσης ότι βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση μαζί της για τα θέματα των λειτουργιών, υπογραμμίζοντας ότι έλαβε την σχετική απόφαση από την «ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων». Δεν παραλείπει βεβαίως να σημειώσει, ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν, ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».
Η κυβέρνηση πάντως, παρά την σκληρή κριτική που της ασκείται για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στο συγκεκριμένο θέμα έχει την στήριξη σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κάτι που σαφώς και δεν συνέβαινε για τους χειρισμούς άλλων ζητημάτων στο παρελθόν, από άλλες κυβερνήσεις, τα οποία όμως δεν είχαν επιπτώσεις στη δημόσια Υγεία.
«Τα μέτρα προστασίας πρέπει να ισχύουν για όλους, ώστε να εξέλθουμε πιο γρήγορα από την κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ρωτά, ωστόσο, αν «θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης τα στραβά μάτια σε εξαιρέσεις για την Εκκλησία» και επιτίθεται στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι «κλείνει τα πάντα κατόπιν εορτής». Αδιανόητο είναι και για το ΚΙΝΑΛ, όταν οι πολίτες υποχρεώνονται σε ένα σκληρό lockdown, «η Ιερά Σύνοδος να ζητά εξαιρέσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία». Προσθέτει πάντως ότι «εκεί οδηγούν οι υποχωρήσεις και η ενδοτικότητα της Κυβέρνησης και η απουσία σχεδίου για ασφαλές άνοιγμα».