Σε εκλογικό συναγερμό ο ΣΥΡΙΖΑ – Έστειλε προσκλητήριο για συμμαχίες
09/01/2021Συναγερμό για πρόωρες εκλογές χτύπησε στον ΣΥΡΙΖΑ το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, το οποίο έδωσε και το σύνθημα για εγρήγορση, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν άμεσες πολιτικές εξελίξεις. Τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες φούντωσαν άλλωστε αμέσως μετά τον ανασχηματισμό, με τον οποίο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να καλύψει όλη την γεωγραφία των τάσεων στη ΝΔ.
Στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Παρασκευή, υιοθετήθηκε από το σύνολο των μελών του ο οδικός χάρτης του κόμματος, τον οποίο παρουσίασε ο Γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο χάρτης αυτός περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες: Πρώτον την προγραμματική και οργανωτική προετοιμασία του κόμματος για μια αιφνιδιαστική προσφυγή σε εκλογές και δεύτερον την διερεύνηση της προοπτικής μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, αυτό της οργανωτικής προετοιμασίας, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισαν τη διοργάνωση ψηφιακής Προγραμματικής Συνδιάσκεψης το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, στην οποία θα πάρουν μέρος περίπου 2.000 μέλη. Για να είναι αυτό εφικτό θα πρέπει να προηγηθούν μέσα στον Μάρτιο συνεδριάσεις των Οργανώσεων Μελών για την συζήτηση του προγράμματος, ενώ μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των νομαρχιακών συνδιασκέψεων.
Οργανώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Παραλλήλως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από αυτόν τον μήνα τις περιοδείες σε πρωτεύουσες νομών για συναντήσεις και επαφές με τα τοπικά στελέχη, αλλά κυρίως με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών φορέων. Η κινητικότητα αυτή στον ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στις εκτιμήσεις της ηγεσίας και των Οργάνων του, ότι μετά τον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες με την πρώτη ευκαιρία.
Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα, αυτόν της προοπτικής για προοδευτική διακυβέρνηση, το Πολιτικό Συμβούλιο, μετά από διεξοδική συζήτηση σχετικά με την αναγκαιότητά του, αποφάσισε να απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα κόμματα της “προοδευτικής” αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή λειτουργεί αντισταθμιστικά στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς μετριάζει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται κατά καιρούς με το άνοιγμα προς την κεντροαριστερά.
Έτσι, με αφορμή το “μέτωπο” που δημιουργήθηκε αρχικά για τις απαγορεύσεις των εκδηλώσεων για την εξέγερση το Πολυτεχνείου και στη συνέχεια για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με την απόφασή του, επιχειρεί μια σύνθεση των τάσεων, απευθύνοντας πρόσκληση προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει στην απόφασή του, ότι «όσο εξελίσσεται η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και «όσο η πολιτική αυτή, εκτός από σκληρά νεοφιλελεύθερη θα γίνεται και απροκάλυπτα αυταρχική και ακραία δεξιά, τόσο η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και προοδευτική διακυβέρνηση θα γίνεται μεγαλύτερη». Προσθέτει βεβαίως στη συνέχεια ότι «αυτό οφείλουν να το κατανοήσουν όλα τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης», αναφέροντας το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ.
Προσκλητήριο προγραμματικής συμφωνίας
Με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα παραπάνω, καθώς ξεφεύγει από τη γενικόλογη πρόσκληση μιας ανοιχτής συνεργασίας, δίνοντας στο προσκλητήριό του προγραμματικό χαρακτήρα. Στην προσπάθεια για την προοδευτική διακυβέρνηση «κομβικό ρόλο έχει το πρόγραμμα που θα ενώσει την κριτική μας, αλλά και τις επιμέρους προτάσεις και στόχους μας σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και τομών» υπογραμμίζεται στην απόφαση.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζει παραλλήλως ότι το πρόγραμμα αυτό θα είναι «πρόγραμμα για την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας και την επαναφορά της κοινωνικής συνοχής». Προσθέτει τέλος ότι αυτό το πρόγραμμα θα αποτελεί τη βάση για ένα «μεγάλο κοινωνικό άνοιγμα διαβούλευσης και συμπόρευσης με τις κοινωνικές τάξεις που υφίστανται εκμετάλλευση, τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες, την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».
Την ίδια ώρα πάντως, η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στην εφημερίδα “Τα Νέα” δίνει το δικό της στίγμα. «Ο χώρος του Κέντρου δεν έχει σχέση με την παράταξη της Δεξιάς. Αποτελεί διαχρονικά βασικό πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης» υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Προσθέτει επίσης ότι «η ιστορική πολιτική παράδοση του προοδευτικού κέντρου δεν παραχαράσσεται με ευκαιριακές και προσχηματικές μεταμορφώσεις», υποστηρίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο «το “κεντρώο” προφίλ του κ. Μητσοτάκη ξέφτισε νωρίς». Καταλήγει, ωστόσο, καλώντας «τους προοδευτικούς πολίτες και όσα στελέχη είναι αποστασιοποιημένα να στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ, για να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και το συντηρητικό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ».