Άνοιξε ο δρόμος για τις διερευνητικές επαφές – Ορίστηκε η ημερομηνία

Εμμένει στο πλαίσιο ο Μητσοτάκης – "Stop οι κουμπάρες" το μήνυμα στην Τουρκία, slpress

Ανοιχτή πρόσκληση στην Ελλάδα για διερευνητικές επαφές τις αμέσως επόμενες εβδομάδες απηύθυνε ο Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη, η Αθήνα απάντησε ότι δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση και ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα θα η Ελλάδα θα προσέλθει, όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι ορίστηκε ημερομηνία για τις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, την οποία η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε την παραπάνω ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Η ελληνική πλευρά την αποδέχθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μία λιτή ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021». Το ίδιο λιτή ήταν και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί ανοιχτή πρόσκληση-πρόκληση του Τσαβούσογλου, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Καλούμε την Ελλάδα για τις πρώτες διερευνητικές επαφές τον Ιανουάριο. Είμαστε έτοιμοι ως χώρα, που έχει αυτοπεποίθηση σε όλα τα επίπεδα». Ο Τούρκος Υπουργός είπε επίσης ότι το 2016, «όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις» και ότι οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα, «μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παραλλήλως, επιβεβαιώνει τηλεφωνική επικοινωνία με την ελληνική πλευρά, προσθέτοντας ότι στην διάρκειά της η Άγκυρα δήλωσε έτοιμη για τις διερευνητικές επαφές και η Αθήνα απάντησε ότι «θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου».

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για διάλογο χωρίς προϋποθέσεις και για όλα τα θέματα  που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών. «Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ανέφερε ότι εξετάζουμε σε καθημερινή βάση τη στάση της γειτονικής χώρα. «Πρέπει να δείξει αποκλιμάκωση εμπράκτως και με συνέπεια. Όποτε επανεκκινήσουν, σίγουρα η Ελλάδα θα προσέλθει με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση».

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου,  απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σημειώνει ότι «ουδεμία πρόσκληση έχει λάβει μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών επαφών». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει εκφράσει την διάθεσή της να ανταποκριθεί, σε περίπτωση σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου με αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας».

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο» δήλωσε ο πρωθυπουργός από τη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με τον Πορτογάλο ομόλογο του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάει στις διερευνητικές, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος τέλος στη διαδικασία είναι απλή, σημειώνοντας ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο ΥΠΕΞ συνεννοούνται και καθορίζουν την ημερομηνία. «Δεν έχει γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι κρατά «ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία». «Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αποκάλυψη του SLpress

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την ελληνική πλευρά στη διάρκεια της καραντίνας. Το SLpress είχε γράψει ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου ότι “Στρώνεται το χαλί για διερευνητικές επαφές εντός Ιανουαρίου”, αποκαλύπτοντας όλο το παρασκήνιο και τις πιέσεις προς την Αθήνα, από το καθοδηγούμενο από την Μέρκελ δίδυμο των Σαρλ Μισέλ και Ζοζέπ Μπορέλ, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με όσα είχαμε γράψει τότε, με δεδομένη την ελληνική θέση ότι για να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές πρέπει να προηγηθεί η “αποσυμπίεση” της έντασης, οι ι Μισέλ και Μπορέλ, αντιστρέφοντας την ελληνική επιχειρηματολογία, απειλούσαν εμμέσως την Αθήνα ότι μόνο εάν αρχίσουν οι διερευνητικές θα επιτευχθεί η “αποσυμπίεση”! Τόνιζαν βέβαια παραλλήλως, ότι από τη φύση τους οι διερευνητικές δεν επιδέχονται όρους σχετικά με την ατζέντα, προωθώντας ουσιαστικά τον εφ’ όλης της ύλης διάλογο.

Σημειώνεται ότι ο Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Λισαβόνα, με αφορμή την ανάληψη της προεδρία της ΕΕ από την Πορτογαλία είχε προαναγγείλει την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Παραλλήλως είχε επιδοθεί και σε μια επιχείρηση συκοφάντησης της ελληνικής πλευράς, στην οποία επέρριψε τις ευθύνες για την ένταση.

Χωρίς να κάνει βήμα πίσω, ο Τσαβούσογλου είχε συνεχίσει την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, παρουσιάζοντας την Τουρκία ως θύμα και αδικημένη από τις πολιτικές ευρωπαϊκών κρατών. Μόλις το περασμένο Σάββατο, άλλωστε, και ο Ερντογάν στις συνομιλίες του με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ χαρακτήριζε «καπρίτσια» τις ελληνικές αντιδράσεις στην τουρκική παραβατικότητα.

Η στάση της ΕΕ

Οι συνομιλητές του Ερντογάν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ζοζεπ Μπορέλ, είδαν βέβαια σε αυτόν τον διάλογο μια «καλή ανταλλαγή απόψεων», με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας να δηλώνει ότι ανυπομονεί να καλωσορίσει τον Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, για να συνεχίσει «την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο». Η αποστολή αυτή εμπεριέχει βέβαια και την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με τον τερματισμό των μονομερών τουρκικών ενεργειών, στις οποίες ο Μπορέλ ξέχασε να αναφερθεί.

Σήμερα πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για Θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, ανέφερε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντική, συνολικά για την ΕΕ, και υπογράμμισε ότι «η ομαλοποίηση ή οι συζητήσεις και η δέσμευση μεταξύ αυτών των δύο χωρών είναι επίσης πολύ σημαντικό μέρος της συνολικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Σημείωσε επίσης ότι «η ανανέωση ή η έναρξη των συνομιλιών είναι κάτι που η ΕΕ αναμένει», ενώ αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη της προέδρου της Κομισιόν με τον Ερντογάν πρόσθεσε ότι αποτελεί μέρος της προσπάθειας «να συζητηθεί η ανάγκη για αποκλιμάκωση και της ανάγκης να γίνουν πρακτικά βήματα», προκειμένου η ΕΕ να προχωρήσει στο δρόμο της εποικοδομητικής συνεργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx