Τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ στην υπηρεσία της γαστρονομίας

Τεχνητή νοημοσύνη και ρομπότ στην υπηρεσία της γαστρονομίας

Ένα φιλόδοξο πρότζεκτ τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης έχει ξεκινήσει η εταιρεία Sony, το οποίο εστιάζει στην έρευνα και ανάπτυξη της γαστρονομίας! Η επένδυση του ιαπωνικού ομίλου αφορά στη δημιουργία μιας εφαρμογής που θα μπορεί να επινοεί νέες συνταγές, ένα σύστημα-ρομπότ που θα βοηθά τους επαγγελματίες μάγειρες και σεφ στην κουζίνα, αλλά και μια πλατφόρμα συλλογικής συμβολής στο αντικείμενο της γαστρονομίας.

Σύμφωνα με όσα έχει γνωστοποιήσει ο ερευνητικός βραχίονας Sony AI, για το πρόγραμμα της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης έχουν επιστρατευτεί χιλιάδες συνταγές και πλούσιο πληροφοριακό υλικό για τα υλικά και συστατικά της μαγειρικής, τα αρώματα, τις γεύσεις, ακόμα και τη μοριακή δομή τους. Η εφαρμογή θα επιτρέπει στους σεφ να σχεδιάζουν νέες συνταγές και μενού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για τις ιδιότητες και τους δυνητικά άπειρους συνδυασμούς των υλικών, συμπεριλαμβανομένης και της τελικής θρεπτικής αξίας τους.

Άλλα στοιχεία που θα μπορεί να λάβει υπόψη ο αλγόριθμος της εφαρμογής είναι η εποχιακότητα των τροφών, η διαθεσιμότητά τους ανά περιοχή, οι διατροφικές ανάγκες ή συνήθειες, καθώς και η κατάσταση της υγείας του ατόμου. Στόχος της είναι η δημιουργία τελικών συνταγών που θα έχουν ωφέλιμο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δεν θα επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε ό,τι αφορά το ρομπότ, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα “μαθαίνει” μέσω αισθητήρων και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθά, πρακτικά, στο μαγείρεμα, και μάλιστα σε όλα τα στάδια, από την προετοιμασία ως το στήσιμο ενός πιάτου.

Τεχνητή νοημοσύνη και βιωσιμότητα

Πρόκειται, προφανώς, για έναν χώρο εντελώς καινούριο για την εταιρεία τεχνολογίας, γι’ αυτό και σχεδιάζει να ζητήσει τη συνδρομή της διεθνούς κοινότητας μάγειρων και σεφ, πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που μπορούν να βοηθήσουν στο πρότζεκτ της Sony AI.

Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα συμμετάσχουν όχι μόνο μάγειρες αλλά και ειδικοί της διατροφής, ερευνητές, καθώς και εταιρείες με “εξαιρετικές δυνατότητες”. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χιροάκι Κιτάνο, «αυτό που έγινε προφανές με τον κορωνοϊό είναι η σημασία της υγείας και της βιωσιμότητας, η αξία των άυλων πολιτιστικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένης της γαστρονομίας […]. Μέσα από τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, επανεπιβεβαιώνουμε τις αρχές της γαστρονομίας, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη γαστρονομία που είναι τόσο δημιουργική όσο υγιεινή και βιώσιμη».

Ο ίδιος βέβαια, αναγνωρίζει ότι «το να κατασκευάσεις ένα ρομπότ που θα εργάζεται σε αρμονία με τους σεφ δεν είναι εύκολο, αφού πρέπει να αναπαράγει ή ακόμα και να ξεπερνά τις δεξιότητες και τεχνικές τους. Γι’ αυτό και η Sony AI θα αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση με έρευνα και ανάπτυξη ώστε να δημιουργήσει ένα ακριβές ρομπότ που θα γίνει ο απόλυτος βοηθός για τους κορυφαίους σεφ του κόσμου». Ήδη, η εταιρεία συνεργάζεται με αναγνωρισμένους επαγγελματίες του χώρου, όπως ο σεφ, σομελιέ και συγγραφέας Φρανσουά Σαρτιέ και οι αδελφοί Ρόκα.

Πάντως, να σημειωθεί ότι, πέρα από την “υψηλή γαστρονομία”, ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται ήδη σε χώρους όπως η μαζική εστίαση. Μάλιστα οι ανάγκες τήρησης των αποστάσεων λόγω της πανδημίας έδωσαν πρόσφορο έδαφος στην αξιοποίηση ρομποτικών συστημάτων που βοηθούν (ή αντικαθιστούν, ενδεχομένως) το προσωπικό με “μηχανικές” εργασίες, ενώ δημιουργήθηκαν νέα συστήματα και για τη διατήρηση της υγιεινής στις κουζίνες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx