Ο Ρέντζι τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Κόντε
13/01/2021Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ο Ματέο Ρέντσι απέσυρε τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Κόντε, προκαλώντας μια νέα πολιτική κρίση. Ο πρώην πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν θα ρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό, θέτει όμως ζήτημα επικεφαλής της κυβέρνησης, αμφισβητώντας τον Κόντε, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα. Την ίδια ώρα ο Ματέο Σαλβίνι ξαναβγαίνει στο προσκήνιο, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Μετά από έντονες διαφωνίες σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης της χώρας, το κόμμα “Ζωντανή Ιταλία” (Italia Viva) του Ματέο Ρέντσι απέσυρε τους δύο υπουργούς και τον έναν υφυπουργό του από την κυβέρνηση συνασπισμού, της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. «Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου» είπε ο Ρέντσι, στην συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε την απόφασή του.
Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «οι παραιτήσεις στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο», τονίζοντας παραλλήλως ότι αν και οι «άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης θέλουν να το πράξουν είναι κάτι το εφικτό», αφήνοντας έτσι περιθώρια διαλόγου, αλλά με νέο πρόγραμμα και νέες δράσεις. Αφού ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με την αντιευρωπαϊκή δεξιά, εννοώντας τη Λέγκα του Σαλβίνι, ο Ρέντσι εκτίμησε ότι η χώρα δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, σημειώνοντας ότι «στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση».
Πως θα αντιδράσει ο Κόντε
Υπέδειξε, ωστόσο, την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Κόντε, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει μόνο ένα όνομα για την πρωθυπουργία της χώρας». Ο Ρέντσι άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η κυβερνητική συνεργασία του με τα Πέντε Αστέρια, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλική Αριστερά θα μπορούσε να συνεργαστεί, αλλά με άλλον πρωθυπουργό. Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ρέντσι και τις πολιτικές διεργασίες που αυτές δρομολόγησαν, ο γραμματέας της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, επανέφερε το αίτημα του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Αυτό που απομένει τώρα είναι το πώς θα απαντήσει ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε. Αν θα ζητήσει δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο ή αν θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πάντως, ότι ο Κόντε δεν θα δυσκολευτεί να βρει στήριξη στη Βουλή και τη Γερουσία, ειδικά σε μια περίοδο που η δημοφιλία του αγγίζει το 60%.
Μια πρώτη απάντηση του Κόντε, θα μπορούσε να υπάρξει αργά σήμερα το βράδυ, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο θα εξεταστούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Ένα Συμβούλιο, στο οποίο δεν είναι βέβαιο εάν θα συμμετέχουν οι προερχόμενοι από το κόμμα του Ρέντσι υπουργοί Γεωργίας και Ισότητας, που δήλωσαν ότι παραιτούνται. Ο Ρέντσι, πάντως, τόνισε στη συνέντευξή του ότι το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ της αποζημίωσης ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Κόντε.
Φαινομενικά οι διαφορές του Ρέντσι με την κυβέρνηση Κόντε έχουν να κάνουν με το “εθνικό σχέδιο” για την αξιοποίηση των 209 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ιταλία από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και στα οποία θα προστεθούν άλλα 134 δισ. από ίδιους πόρους. Ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές, βασική αιτία του διαζυγίου φέρεται να είναι το γεγονός ότι ο Ρέντσι δεν θέλει να αφήσει να μονοπωλούν τον αντιπολιτευτικό λόγο η Λέγκα του Σαλβίνι και η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι. Οι ίδιοι επισημαίνουν και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ρέντσι και το κόμμα του ποσοστά που μετά βίας φτάνουν στο 3%.