Νέο πρόβλημα στο πυρηνικό σταθμό της Λευκορωσίας
16/01/2021Μονάδα του νέου πυρηνικού σταθμού Astravets της Λευκορωσίας τέθηκε εκτός λειτουργίας σήμερα, αλλά το υπουργείο Ενέργειας καθησύχασε τους πολίτες ότι επρόκειτο «για μια δοκιμαστική διαδικασία που ενεργοποιήθηκε από το σύστημα προστασίας γεννήτριας».
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή παραμένουν κανονικά. «Το σύστημα προστασίας ενεργοποιήθηκε κατά την διάρκεια πιλοτικής βιομηχανικής λειτουργίας της Μονάδας 1, στο πλαίσιο της οποίας συστήματα και εξοπλισμός σε αυτο το στάδιο λειτουργούν δοκιμαστικά. Τα επίπεδα της ραδιενέργειας κοντά στον σταθμό είναι κανονικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μονάδα του ίδιου (και μοναδικού) πυρηνικού σταθμού της Λευκορωσίας ετέθη εκτός λειτουργίας εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και στις αρχές Νοεμβρίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τα εγκαίνια παρουσία του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.Τότε παραδέχθηκαν την δυσλειτουργία και σταμάτησε για ένα διάστημα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Τρέμουν οι Λιθουανοί
Η γειτονική Λιθουανία, που η πρωτεύουσα της Βίλνιους απέχει μόλις 50 χλμ. από τον σταθμό είχε εκφράσει εξαρχής αντιρρήσεις και ανησυχίες για τον ρωσικής κατασκευής σταθμό, θεωρώντας ότι δεν πληρούνται βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας. Η ίδια η Λιθουανία έχει κλείσει από το 2009 τον δικό της πυρηνικό σταθμό. Οι Λιθουανοί μάλιστα έχουν εισάγει μεγάλες ποσότητες από ταμπλέτες ιωδίου για την περίπτωση ραδιενεργού ατυχήματος στη Λευκορωσία. Ενώ εισήγαγαν έως τώρα ρεύμα από τη γείτονά τους Λευκορωσία, μόλις “πήρε μπρος” ο πυρηνικός σταθμός διέκοψαν τις εισαγωγές και παίρνουν ρεύμα από την Ρωσία. Έθεσαν και όρο στους Ρώσους, ότι το ρεύμα που τους πουλούν δεν πρέπει να έχει παραχθεί από τη Λευκορωσία.
Ο σταθμός της Λευκορωσίας κατασκευάστηκε από την κρατική ρωσική εταιρία Rosatom με ρωσικό δάνειο προς τη χώρα. Η Rosatom διατείνεται ότι το πυρηνικό εργοστάσιο έχει ελεγχθεί από όλους τους διεθνείς αρμόδιους φορείς και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
Ομως και η ίδια η Λευκορωσία έχει υποστεί μεγάλη ζημία παλαιότερα από άλλο γείτονα, όταν το 1986 σημειώθηκε το τραγικό πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ. Τότε μολύνθηκε το 25% των εδαφών της Λευκορωσίας, καθώς ο ουκρανικός σταθμός ήταν σχετικά κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.