Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση στη Γερμανία
23/11/2017της Νεφέλης Λυγερού –
Τρεις εβδομάδες προθεσμία έχουν τα κόμματα στη Γερμανία για να καταλήξουν σε συμφωνία και να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο Σόιμπλε παρενέβη με σκοπό να ωθήσει τα πράγματα προς συμβιβασμό, ενώ ο πρόεδρος Σταινμάιερ προειδοποιεί ότι με την κατάσταση αυτή κινδυνεύει να χάσει σε αίγλη το αφήγημα made in Germany.
Η πίεση έχει στραφεί προς την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών και ειδικότερα προς την πλευρά του Μάρτιν Σουλτς. Τη λύση του “μεγάλου συνασπισμού, άλλωστε, επιθυμούν και προωθούν οι μεγαλοπαράγοντες της γερμανικής οικονομίας. Μόνο που αυτή η λύση θεωρείται από την πλειονότητα των στελεχών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος πολιτικά αυτοκτονική.
Το τελευταίο διήμερο, πάντως, εκδηλώθηκαν ηχηρές παρεμβάσεις με στόχο να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο χωρίς να συρθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός, απευθυνόμενος στα γερμανικά κόμματα.
«Οφείλουν να επιδείξουν μεγαλύτερη βούληση για συμβιβασμό και να αναλάβουν την ευθύνη για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, διότι η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν ανάγκη το Βερολίνο να είναι ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές μετά την κατάρρευση των τριμερών διαπραγματεύσεων. «Η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια Γερμανία που είναι ικανή να δράσει. Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό δείχνουν ότι η Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες στον κόσμο περιμένουν εμάς».
Ο προσωπάρχης της Γερμανίδας καγκελαρίου Πέτερ Άλτμαϊερ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να αποφασίσουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες αν μπορούν να σχηματίσουν σταθερή κυβέρνηση, ώστε να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο χωρίς τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Εξάλλου, εκτός από την Άνγκελα Μέρκελ, που τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ αυτής της λύσης, οι μισοί Γερμανοί λένε “ναι” στις κάλπες. Τουλάχιστον αυτό καταδεικνύουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Οι ίδιες δημοσκοπήσεις, όμως, έδειξαν ότι, ακόμη κι αν διεξάγονταν νέες εκλογές, οι ισορροπίες θα μεταβάλλονταν ελάχιστα σε σύγκριση με εκείνες που διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.
Εκκλήσεις Στάινμαϊερ
Παρότι, οι περισσότεροι Γερμανοί θα προτιμούσαν κυβερνητικό συνασπισμό του CDU (Χριστιανοδημοκράτες) με το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις είναι στο τελευταίο που επιρρίπτουν και τις περισσότερες ευθύνες για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Σταιϊμάιερ έκανε μία ακόμα έκκληση προς τους ηγέτες των κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Τις προσεχείς ημέρες, άλλωστε, ο Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και του FDP. «Εμμένουμε στην ευθύνη μας να διασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση», τόνισε. Και προσέθεσε ότι, όπως το Made in Germany αντανακλά αξιοπιστία, είναι γνωστό «ότι έχουμε σταθερές και αξιόπιστες κυβερνήσεις».
Παρ’ όλες τις προτροπές, η Αντρέα Νάλες, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SDP), ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν επιθυμεί να συμμετάσχει ξανά σε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU). Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, δήλωσαν πώς θα διαβουλευθούν στα κομματικά τους όργανα για την περαιτέρω στάση τους στη διαδικασία.
Το πολιτικό αυτό ναυάγιο, κατά πολλούς, σηματοδοτεί τη φθορά της Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία. Πολλοί, πλέον, αναρωτιούνται αν θα καταφέρει να εκλεγεί και για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία. Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, όμως, υπενθυμίζουν ότι η εμπειρία της, αλλά και η συνηθισμένη τακτική της να περιμένει, μπορεί να αναγκάσει τα υπόλοιπα κόμματα σε έναν συμβιβασμό υπέρ της, υπό την πίεση της κοινής γνώμης.
Βράχος η γερμανική οικονομία
Οι πολιτικοί κραδασμοί, πάντως, δεν φαίνονται ικανοί να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία της Γερμανίας. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οικονομολόγοι και επενδυτές που παρακολουθούν την πολιτική κρίση. «Η οικονομία είναι σε τόσο καλή κατάσταση, με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%, ισχυρή επιχειρηματική εμπιστοσύνη, μικρό ποσοστό ανεργίας και τέτοιο δημοσιονομικό πλεόνασμα, που είναι λίγες οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προς το παρόν», δήλωσε ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Μπέρενμπεργκ.
Αν και η γερμανική οικονομία φαίνεται καλά οχυρωμένη, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς το ίδιο και για το πλοίο της Ευρώπης, που μοιάζει χαμένο στον ωκεανό, και μάλιστα χωρίς καπετάνιο. Πολιτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η φιλόδοξη ατζέντα του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορεί να επιλύσει τα φλέγοντα ζητήματα, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ δεν μπορούν να περιμένουν, ενώ δημιουργούνται προσκόμματα και στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.