Οι προκλήσεις και οι 100 πρώτες μέρες του Μπάιντεν (upd)
20/01/2021Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ εν μέσω ενός έντονου διχασμού που χαρακτηρίζει την αμερικανική κοινωνία. Οι συνθήκες της ορκωμοσίας ήταν εντελώς διαφορετικές από τις προηγούμενες, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εξαιτίας των αιματηρών επεισοδίων που έγιναν στο Καπιτώλιο και χωρίς την παρουσία του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει να αρνείται την ήττα που υπέστη στις αμερικανικές εκλογές.
Ωστόσο, ο Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, που αποτελεί παράδοση στην αμερικανική πολιτική. Μαζί με τον Μπάιντεν, ορκίστηκε και η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην αμερικανική ιστορία, η αφροαμερικανή Καμάλα Χάρις.
Ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενωτικός και αναφέρθηκε και στα κεντρικά σημεία της πολιτικής του. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «η Δημοκρατία είναι πολύτιμη και εύθραυστη. Είναι εδώ όμως, και έχει επικρατήσει. Πριν από μερικές μέρες είδαμε τα θεμέλια του Καπιτωλίου να ταρακουνιούνται. Γνωρίζω την ισχύ του Συντάγματός μας και του Έθνους μας. Μόλις έλαβα τον ιερό όρκο, που πρώτος έλαβε ο Τζορτζ Ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από έναν άνθρωπο, αλλά από τον λαό. Μπορούμε να πάμε ακόμη πιο μακριά».
Επισήμανε την ανάγκη όλοι μαζί ενωμένοι να δράσουν από κοινού και ξεκινώντας από την αρχή να τεθούν οι βάσεις για την προσπάθεια που απαιτείται, ώστε να γίνουν οι αλλαγές και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που και η πανδημία προκάλεσε κλείνοντας επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέους ανέργους. Για τον κορονοϊό ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχει προκαλέσεις τόσους θανάτους όσους και ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος για τις ΗΠΑ και υπογράμμισε πως στόχος είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και των προβλημάτων με στήριξη των πολιτών και της μεσαίας τάξης.
Ο Μπάιντεν τέλος ανέφερε, «θα είμαι πρόεδρος όλων» είπε και «θα αγωνιστώ για όλους, και αυτούς που με ψήφισαν και για όσους δεν με ψήφισαν…το όνειρο της δικαιοσύνης είναι εδώ και θα επικρατήσει… θα κατατροπώσουμε τα ψέματα, τις αδικίες τις διακρίσεις, φυλετικές και άλλες. Κατανοώ τα προβλήματα όλων πρόσθεσε αλλά δεν πρέπει να λειτουργούμε ως φατρίες. Πρέπει να σταματήσουμε αυτά που μας χωρίζουν». Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δεν ξέχασε και τον προκάτοχό του Τραμπ για τον οποίο άφησε μια έμμεση αιχμή επισημαίνοντας, ότι «αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».
Οι πρώτες κινήσεις
Ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκοί Οίκο, 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν σημαντικά νομοσχέδια του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ, με σημαντικότερα την επιστροφή των ΗΠΑ στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σκοπεύει να αντιμετωπίσει την πανδημία, να αναζωογονήσει μια οικονομία που έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα. Έχει θέσει στόχο να γίνουν 100 εκατ. εμβολιασμοί έως το τέλος των πρώτων εκατό ημερών της προεδρίας του. Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία 100 κέντρων εμβολιασμού που θα υποστηρίζονται από το ομοσπονδιακό προσωπικό διαχείρισης έκτακτης ανάγκης, κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα του στον Λευκό Οίκο. Θα ζητήσει επίσης από τους Αμερικανούς να δεσμευτούν ότι θα φορούν για 100 ημέρες μάσκα από την πρώτη μέρα που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σχετικά με την τόνωση της οικονομίας θα διατεθεί πακέτο ύψους 1,9 τρισ. εκατ. δολαρίων και βοήθεια 1.400 δολαρίων σε Αμερικανούς που έχουν ανάγκη. Επίσης, έχει δεσμευτεί να εξαλείψει τις εταιρικές φορολογικές περικοπές όπου είναι δυνατόν και να διπλασιάσει τις εισφορές που καταβάλλουν οι αμερικανικές εταιρείες για ξένα κέρδη. Μια άλλη πολιτική θα περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου ωριαίου μισθού. Με διάταγμα θα παραταθεί επίσης το μορατόριουμ για τις εξώσεις και για την αποπληρωμή φοιτητικών ομοσπονδιακών δανείων ως συνδρομή στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Σε ό,τι αφορά την μεταναστευτική πολιτική, θα καταργήσει το προεδρικό διάταγμα για την μετανάστευση με το οποίο ο απερχόμενος πρόεδρος απαγόρευσε, τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, την είσοδο πολιτών, κυρίως από μουσουλμανικές, χώρες στις ΗΠΑ. Μια άλλη άμεση προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων. Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει διάταγμα που θα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους.
Εξωτερική Πολιτική
Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν εντός μηνός και στη συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή Παρισιού. Ο Μπάιντεν θα καταργήσει επίσης σειρά μέτρων απορρύθμισης τα οποία ελήφθησαν από τον απερχόμενο πρόεδρο ως προς περιβαλλοντικά θέματα και θα ανακαλέσει την άδεια που δόθηκε από τον Τραμπ για το επίμαχο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε και στην «εγκατάλειψη των πολιτικών απομόνωσης των ΗΠΑ», που υιοθέτησε ο Τραμπ επισημαίνοντας ότι «αυτό είναι το μήνυμά μου σε όσους βρίσκονται πέρα από τα σύνορά μας. Η Αμερική έχει δοκιμαστεί και βγήκαμε πιο δυνατοί από αυτό. Θα επανορθώσουμε τις συμμαχίες ας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά».
Ο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά το πόσο διχασμένος είναι ο αμερικανικος λαός και ο στόχος του είναι να ενώσει όλους τους αμερικανούς πολίτες, εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και τους υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι ακόμα αμφισβητούν τον νέο πρόεδρο. Tο έδειξαν άλλωστε και με τις αντιδράσεις τους, εισβολή στο Καπιτώλιο. Αυτή είναι η σημαντικότερη πρόκληση του Τζον Μπάιντεν, καθώς ο Τραμπ δεν πρόκειται να αποσυρθεί και να διεκδικήσει εκ νέου την εξουσία.
Συγχαρητήρια Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως με τα ορκωμοσία Μπάιντεν και Χάρις τους έστειλε συγχαρητήρια μέσω twitter γράφοντας στα αγγλικά : «τα θερμότερα συγχαρητήριά μου στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις. Με μια αίσθηση ανανεωμένης αισιοδοξίας, προσβλέπουμε στην περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας και της φιλίας ανάμεσα στα δύο έθνη μας».
Warmest congratulations to @JoeBiden and @KamalaHarris. It is with a sense of renewed optimism that we look forward to further strengthening the bonds and friendship between our two nations.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) January 20, 2021
Συγχατηρήρια στον Μπάιντεν έστειλαν και άλλοι ηγέτες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο twitter, «συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν που ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και την Κάμαλα Χάρις για την ιστορική ανάληψη της αντιπροεδρίας. Η αμερικανική ηγεσία είναι ζωτικής σημασίας για να θέματα που μας αφορούν όλους, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την Covid και ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Μπάιντεν»
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι η σημερινή «είναι μια καλή ημέρα για τη δημοκρατία» δηλώνοντας «ανακουφισμένος» από το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου. «Ξέρω ότι πολλοί στη Γερμανία συμμερίζονται αυτό το συναίσθημα».
Οι άλλοι ηγέτες
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «η νίκη του Μπάιντεν συνιστά νίκη της δημοκρατίας επί της άκρας δεξιάς και των τριών μεθόδων της: της μαζικής εξαπάτησης, του εθνικού διχασμού και της κατάχρησης, ακόμη και με βίαια μέσα, των δημοκρατικών θεσμών».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε «πρόεδρε Μπάιντεν, εσείς κι εγώ έχουμε μια θερμή προσωπική φιλία εδώ και πολλές δεκαετίες. Ανυπομονώ να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ, να συνεχίσουμε να διευρύνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, την κορυφαία εκ των οποίων συνιστά το Ιράν».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε σε ανάρτηση: «οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη. Για να ξανασυνδεθεί με έναν παλιό και έμπιστο εταίρο, να δώσουμε νέα πνοή στην πολύτιμη συμμαχία μας. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Τζο Μπάιντεν».