Θολό τοπίο για μυστική συνάντηση Ισραηλινών-Σύρων σε ρωσική βάση
23/01/2021Η εκτίμηση ότι η Συρία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μέτωπο πολέμου μεταξύ ισραηλινών και ιρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, προκαλεί στη Μόσχα ιδιαίτερη ανησυχία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να γίνει η Συρία αρένα σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αν και το τοπίο ακόμα παραμένει θολό, φημολογείται ότι Σύριοι και Ισραηλινοί είχαν μυστικές συνομιλίες σε ρωσική βάση.
Ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε το Ισραήλ, ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει απειλές και επιθέσεις εναντίον του, από το έδαφος της Συρίας. Επισήμανε δε, ότι «αγαπητοί ισραηλινοί συνεργάτες, εάν διαθέτετε γεγονότα που καταδεικνύουν πως το κράτος σας αντιμετωπίζει απειλές από το συριακό έδαφος, τότε να τα αναφέρετε επειγόντως και εμείς θα πάρουμε κάθε απαραίτητο μέτρο για να εξουδετερώσουμε αυτή την απειλή».
Η δήλωση του έγινε με αφορμή την πρόσφατη πολύνεκρη ισραηλινή επίθεση που έγινε στη Συρία και βάσει ενδείξεων ότι η Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίων φιλοιρανικών στόχων. Ο κίνδυνος μιας ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ και Ιράν στη Συρία, έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα ρωσικών εφημερίδων, που επικαλούνται έκθεση του ισραηλινού Ινστιτούτου Σπουδών Εθνικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου του Τελ- Αβίβ, που προβλέπει ότι η νότια Συρία ενδέχεται να μετατραπεί το 2021 σε πεδίο μάχης των δύο ιστορικών εχθρών.
Ισραηλινοί εμπειρογνώμονες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν θητεύσει στον ισραηλινό στρατό και στις υπηρεσίες πληροφοριών, συμβουλεύουν την κυβέρνηση να είναι προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι οι φιλοιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, θα είναι σε θέση να επιτύχουν με μεγαλύτερη ακρίβεια διεξαγωγή επιθέσεων εναντίον ισραηλινών θέσεων.
Η έκθεση του ινστιτούτου δεν αποκλείει ότι το Ισραήλ θα πρέπει να υιοθετήσει “στρατιωτική επιλογή”, αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επαναφέρει τις ΗΠΑ στην συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τις δραστηριότητές του για να αποδυναμώσει τις φιλοϊρανικές δυνάμεις και να αποτρέψει την εδραίωση στη Συρία. Κυρία ανησυχία του Ισραήλ αποτελούν οι προσπάθειες της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, να αποκτήσει πυραύλους που θα μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια και αποτελεσματικά την ισραηλινή αεροπορική άμυνα.
Ρωσική βάση
Η Ρωσία επιδιώκει να αποτρέψει μια πιθανή ιρανό-ισραηλινή σύγκρουση. Το αραβικό ινστιτούτο Jusoor, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, αποκάλυψε μια είδηση, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί, από καμία πλευρά, που ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε μυστική συνάντηση στη ρωσική στρατιωτική βάση της Συρίας μεταξύ Ισραηλινών και Σύριων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη συριακή πλευρά παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών Αλι Μαμλούκ και ο ειδικός σύμβουλός του για θέματα ασφάλειας υποστράτηγος Μπασάμ Χασάν. Από την ισραηλινή πλευρά συμμετείχαν, ο στρατηγός Γκάντι Εϊσενκότ, πρώην αρχηγός των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων και ο πρώην στρατηγός της Μοσάντ Αλι Μπεν-Μενάσε. Τη ρωσική πλευρά που ανέλαβε και διαμεσολαβητικό ρόλο εκπροσώπησε, ο Αλέξανδρος Τσαϊκόφ διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, καθώς και Ρώσοι στρατιωτικοί και στελέχη μυστικών υπηρεσιών.
Η συριακή πλευρά εικάζεται ότι παρουσίασε πολλά αιτήματα: την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, την παροχή οικονομικής βοήθειας για την αποπληρωμή του ιρανικού χρέους (να απεγκλωβιστεί η Δαμασκός από το Ιράν), στήριξη για να παραμείνει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, την αποκατάσταση των σχέσεων της Δαμασκού με το σουνίτικο άξονα, και τη διακοπή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Δαμασκό.
Η ισραηλινή πλευρά από την πλευρά της λέγεται ότι ζήτησε: πλήρη απομάκρυνση του Ιράν, των λιβανέζικων δυνάμεων της Χεζμπολάχ και όλων των ξένων πολιτοφυλακών από τη Συρία, τον σχηματισμό κυβέρνησης σε συνεργασία με τη συριακή αντιπολίτευση καθώς και την πλήρη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού της Συρίας
Νέα δεδομένα
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις που συντελούνται στη Μέση Ανατολή έχουν δημιουργήσει πλέον νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Με τις συμφωνίες του Αβραάμ, που επιτεύχθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ομαλοποιήθηκαν οι σχέσεις του Ισραήλ, με αραβικές χώρες, όπως Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, που εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός αντί-ιρανικού άξονα.
Ο Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο άξονα ως μοχλός πίεσης κατά του Ιράν. Αν τελικά το Ισραήλ υπογράψει και συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, τότε ο αντί-ιρανικός άξονας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Η Ρωσία από την πλευρά της αντιλαμβάνεται, ότι μια πιθανή σύγκρουση Ισραήλ και Ιράν, θα αποσταθεροποιήσει τη Συρία και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο καθεστώς της Δαμασκού.
Το Τελ-Αβίβ επιδιώκει την απομάκρυνσή του Άσαντ από την εξουσία, ενώ η Τεχεράνη την παγίωση της εξουσίας του, όπως και η Μόσχα. Το Ισραήλ αναζητεί να περιορίσει την ιρανική απειλή και επιδιώκει εκμεταλλευτεί όλα τα διπλωματικά μέσα. Ο Μπασάρ Άσαντ ενδέχεται να έχει αντιληφθεί ότι μια απομόνωση του Ιράν από τον αραβικό κόσμο, τον αποδυναμώνει και ότι δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντά του η εδώ και χρόνια συμμαχία του με τη Τεχεράνη, που ηγείται του σιίτικου τόξου.