700 άταφοι στο Παλέρμο -100.000 κρούσματα φοβώνται την Άνοιξη οι Γερμανοί
22/01/2021Το Παλέρμο αδυνατεί να θάψει τους νεκρούς του και τα φέρετρα στοιβάζονται σε ειδικούς χώρους, καθώς το κρεματόριο χάλασε και τα νεκροταφεία γέμισαν. H χώρα αντιμετωπίζει 15.000 νέα ημερήσια κρούσματα και σημειώνονται 600 θάνατοι την ημέρα. Το Παλέρμο είχε αντιμετωπίσει και τον περασμένο Ιούλιο οξύ πρόβλημα –τότε με 400 άταφους.
Συνολικά στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους από κορονοϊό 84.202 άνθρωποι, από τους οποίους οι 35.000 στο πρώτο κύμα (που έπληξε τότε κυρίως τη Λομβαρδία στο βορρά) και οι υπόλοιποι πέθαναν από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα (κυρίως από τα τέλη Οκτώβρη και μετά)
Εν τω μεταξύ στην Γερμανία ο λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν φοβάται πως στη Γερμανία θα καταγράφονται έως και 100.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως την άνοιξη και το καλοκαίρι παρά τους συνεχείς εμβολιασμούς.
Γιατί
«Όταν οι ηλικιωμένοι και ίσως μερικές από τις ομάδες υψηλού κινδύνου θα έχουν εμβολιασθεί, θα ασκηθούν τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και ίσως και νομικές πιέσεις για τον τερματισμό των περιοριστικών μέτρων. Αυτό όμως θα έχει ως συνέπεια να μολύνονται πολλοί άνθρωποι και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Ντρόστεν στο «Spiegel».
«Ο ιός θα προσβάλλει κυρίως τους νεότερους, στους οποίους η εξέλιξη είναι ηπιότερη. Εν τούτοις με τόσες πολλές νέες λοιμώξεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας θα συνεχίσουν να γεμίζουν», τόνισε.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ισπανία και η Νότια Αφρική έχουν ήδη αποδείξει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα παρά την ζέστη», πρόσθεσε ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος.
«Η τιμή R θα πρέπει επομένως να μειωθεί σε 0,7 εάν είναι δυνατόν. Αποφασιστικής σημασίας παράγοντας είναι ο περιορισμός ή μη της βρετανικής μετάλλαξης. Πιστεύω ότι προλαβαίνουμε ακόμη να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης στη χώρα μας ή τουλάχιστον να την επιβραδύνουμε σημαντικά», τόνισε στο «Spiegel».
Ο ίδιος πιστεύει ότι τα εκεί ισχύοντα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι «αποτελέσματα συμβιβασμών, θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί πιο αυστηρά η τηλε-εργασία και είναι σημαντικό να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί», όπως είπε. Η Μέρκελ στο πλαίσιο αυτής της λογικής (ειδικά για την επιβράδυνση στην εξάπλωση του βρετανικού στελέχους) είχε ζητήσει να κλείσουν τα σύνορα, αλλά οι υπόλοιποι ηγέτες αντέδρασαν.