Ποιοι είναι οι Τούρκοι που θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες στις διερευνητικές
25/01/2021Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα απέναντι από τον πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στη νέα περίοδο των διερευνητικών επαφών. Θα πλαισιώνεται από τον διευθυντή αεροναυτιλιακών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές και τον Μπαρίς Καλκαβάν, ο οποίος έχει υπηρετήσει και στην πρεσβεία στην Αθήνα και στο τουρκικό προξενείο στη Ρόδο.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα μετέχουν, εκτός του Αποστολίδη, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και σύμβουλος πρεσβείας Ιφιγένεια Καναρά, που υπηρετεί στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Ονάλ είναι ένας από τους πλέον έμπειρους διπλωμάτες που διαθέτει η Άγκυρα. Αν και δύο δεκαετίες νεότερος από τον Αποστολίδη, έχει υπηρετήσει σε καίρια πόστα από το 1989 που ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα. Έχει, επιπλέον, ηγηθεί τουρκικών αντιπροσωπειών σε σημαντικές συναντήσεις από τη στιγμή που εισήλθε στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2018.
Την ίδια χρονιά, οι σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον επιδεινώθηκαν εξαιτίας –μεταξύ άλλων– της διαφορετικής πολιτικής για τη Συρία, της δίκης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον και βέβαια για τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Τότε, ο Ονάλ είχε μεταβεί εσπευσμένα στις ΗΠΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αμερικανικές αντιδράσεις. Παρότι είχε καταλήξει με τους Αμερικανούς συνομιλητές του σε προκαταρκτικές διευθετήσεις ορισμένων θεμάτων, οι διαπραγματεύσεις τους τελικά ναυάγησαν.
Βρέθηκε και στη Μόσχα ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες με θέμα την κατάσταση στην Συρία και την Λιβύη. Λίγο αργότερα ανέλαβε και τις διυπουργικές διαβουλεύσεις για την διευθέτηση της κατάστασης στην Λιβύη που έλαβαν χώρα στην Άγκυρα. Έχει επισκεφτεί και την Αθήνα ως επικεφαλής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Συνομιλητής του ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Παρά την εμπλοκή του στα ελληνοτουρκικά, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα, ίσως επειδή δεν ανήκει σε εκείνους που εισβάλλουν στην επικαιρότητα με εκρηκτικές δηλώσεις. Προέρχεται από τα σπλάχνα της τουρκικής διπλωματικής υπηρεσίας κι αυτό του προσδίδει μία σφαιρική γνώση των θεμάτων που θα τεθούν στο τραπέζι των διερευνητικών, αλλά και του διεθνούς πολιτικού περιβάλλοντος και των γεωπολιτικών ισορροπιών. Θεωρείται μετρημένος και συγκροτημένος, ενώ δύσκολα μπορεί κανείς να τον «διαβάσει».
Ο σκληροπυρηνικός Τσαγατάι Ερτσιγές και οι διερευνητικές
Ο διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές αποτελεί άλλο “φρούτο”, κάτι σαν ανάχωμα στην πιο μετριοπαθή προσέγγιση του προϊσταμένου του. Έχει πολλάκις αναφερθεί στην ελληνοτουρκική κρίση, πρεσβεύοντας την πλέον σκληροπυρηνική γραμμή. Την περίοδο που η Άγκυρα εξέδιδε τη μία Navtex μετά την άλλη και το Oruc Reis βρισκόταν σε μικρή απόσταση από την Κάρπαθο και έβαζε στο μάτι το Καστελλόριζο, ο Ερτσιγές φρόντιζε να κλιμακώνει παραιτέρω την κατάσταση.
Είχε δημοσιεύσει τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”, στρέφοντας τα βέλη του συχνά-πυκνά προς την Αθήνα. Μεταξύ άλλων την έχει κατηγορήσει για «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς», δίνοντας στην δημοσιότητα χάρτη, ο οποίος δείχνει ως σημεία ερευνών ακόμα και περιοχές έξω από τα χωρικά ύδατα της Καρπάθου. Στο «στόχαστρο» του Τούρκου διπλωμάτη έχει μπει και το Καστελλόριζο. «Είναι γελοίο να πιστεύεις ότι ένα μικροσκοπικό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τις ακτές της Τουρκίας και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην ανατολική Μεσόγειο», έγραψε στα σόσιαλ μίντια.
Έχει επαναλάβει πολλάκις ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ είναι αυτός που είχε προαναγγείλει και τις έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή. Ο Ερτσιγιές θεωρείται και συντάκτης πολλών χαρτών για την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Τη γνωστή τουρκική θεωρία ότι σχεδόν όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα έχει επαναφέρει αρκετές φορές στο προσκήνιο.
Μπορεί να μην ηγείται της αντιπροσωπείας, αλλά είναι ο έμπειρότερος όλων. Έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν ως εμπειρογνώμονας στο πλευρό του Φεριντούν Σινιρλίογλου. Ο τρίτος της τουρκικής αντιπροσωπείας είναι ο υφιστάμενός του και στενός του συνεργάτης, ο Μπαρίς Καλκαβάν. Ο τελευταίος γνωρίζει καλά την Αθήνα, καθώς, όπως προαναφέραμε, έχει υπηρετήσει στην εδώ τουρκική πρεσβεία.