BESA Center: Στα πρόθυρα διάλυσης η αεροπορία της Τουρκίας… Ας γίνουν έγκαιρα, ελληνικά μαθήματα

BESA Center: Στα πρόθυρα διάλυσης η αεροπορία της Τουρκίας… Ας γίνουν έγκαιρα, ελληνικά μαθήματα

Του Στέργιου Δ. Θεοφανίδη

Διαβάσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο του γνωστού Τούρκου αναλυτή Μπουράκ Μπεκντίλ για λογαριασμό του ισραηλινού think tank BESA. Τα στοιχεία που περιέχει είναι ενδιαφέροντα, χωρίς να λένε κάτι εντελώς καινούριο. Η υπογραφή του άρθρου είναι “βαριά”, ενώ το BESA στο παρελθόν ήταν βασικός πόλος στήριξης της “ειδικής σχέσης” του Ισραήλ με την Τουρκία.

Όλα αυτά προσδίδουν αξιοπιστία στα αναγραφόμενα, ενώ καθίσταται αυταπόδεικτο, ότι η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει τις εξελίξεις στις τάξεις της τουρκικής αεροπορίας, ως μάθημα για το παρόν και το μέλλον… Ωστόσο, ο έγκριτος –κυριολεκτικά– αρθρογράφος (το DP έχει πολλές φορές δημοσιεύσει παρεμβάσεις του) που ασκεί συστηματικά σφοδρή κριτική στο καθεστώς Ερντογάν, φέρεται από τη γενικότερη αρθρογραφία του να έχει ως βάση του την Άγκυρα.

Εάν αυτό ισχύει, εγείρεται αυτόματα το ερώτημα, για ποιον λόγο δεν έχει και ο ίδιος τη συνήθη τύχη όσων συστηματικά αντιπαρατίθενται στον απόλυτο ηγεμόνα της τουρκικής πολιτικής ζωής. Είτε η συνεργασία με πληθώρα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης και Ινστιτούτων αποδεικνύεται επαρκές “αποτρεπτικό εργαλείο” απέναντι στην τουρκική ηγεσία, είτε δεν κατοικεί στην Τουρκία. Υπάρχει και μια τρίτη –υποθετικά– εναλλακτική ερμηνεία, ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει άλλους λόγους να μην αντιδρά, όμως απουσία περισσοτέρων στοιχείων δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αληθεύει.

Ο Μπουράκ Μπεγκντίλ ξεκινά αναφέροντας ότι μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016, από τους 72 ανώτατους αξιωματικούς της Τουρκικής Αεροπορίας (ΤΗΚ), παρέμειναν εν ενεργεία μόλις οι 44, ενώ από τους 1.350 περίπου ιπταμένους, απέμειναν μετά από πογκρόμ συλλήψεων και διώξεων μόλις 680 στις τάξεις της. Περαιτέρω παραιτήσεις και αποστρατείες μείωσαν το νούμερο αυτό σε 400 ιπταμένους μέχρι το τέλος του 2017 οπότε, όπως αναφέρει ο Μπεγκντίλ, η Τουρκική Αεροπορία στρατολόγησε Πακιστανούς ιπταμένους για την εν μέρει κάλυψη των αναγκών της.

Ενώ το 2018 όλα φαινόταν ότι πηγαίνουν προς το καλύτερο και η ΤΗΚ έδειχνε έτοιμη να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων ιπτάμενων και τεχνικών στο F-35A Lightning IΙ και ακολούθως να αρχίσει να παραλαμβάνει μαχητικά του τύπου, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε παράλληλα να προχωρήσει στην προμήθεια του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Διαβάστε τη συνέχεια στο έγκριτο defence-point.gr  

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx