Άδειασαν τα φαρμακεία από κολχικίνη μάνι-μάνι

Άδειασαν τα φαρμακεία από κολχικίνη μάνι-μάνι

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε προχθές, αλλά και το “πράσινο φως” της Επιτροπής των ειδικών από χτες, ότι η κολχικίνη, ένα παλιό και δοκιμασμένο στις καρδιοπάθειες και στις φλεγμονώδεις νόσους φάρμακο,  βοηθά σημαντικά τους ασθενείς με Covid που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου έστειλε… λεφούσια  στο φαρμακείο και άδειασαν τα ράφια.

Λογικά, μετά το πράσινο φως της επιτροπής, το σκεύασμα θα μπορούσε να το πάρει αύριο το πρωί ένας φορέας εν κινδύνω και να σώσει τη ζωή του, αλλά προηγουμένως θα έπρεπε να το βρει…  Με την έγκριση της Επιτροπής, το σκεύασμα θα συνταγογραφείται πλέον σε όσους βγαίνουν θετικοί στο τεστ κορονοϊού και παράλληλα πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης (οι άνω των 60 αλλά και όσοι νεότεροι είναι επιβαρυμένοι). Θα παίρνουν λίγο μεγαλύτερη δόση αρχικά και εν συνεχεία μικρότερη για 3 εβδομάδες και αν δεν παρουσιάσουν εν τω μεταξύ επιδείνωση, μπορεί να μη χρειασθούν ούτε καν νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ελλείψεις

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν υπάρχει επάρκεια κολχικίνης στην Ελλάδα ή αν η έρευνα αυτή θα οδηγήσει παγκοσμίως σε τεράστια ζήτηση και άρα σε έλλειψη. Πάντως η κολχικίνη ήταν “ιδέα” Ελλήνων, που πρώτοι το ερεύνησαν σε νοσοκομειακούς ασθενείς και διαπίστωσαν υπολογίσιμη βελτίωση. Εν συνεχεία έγινε η μεγάλη διεθνής έρευνα (που δημοσιεύθηκε προχθές και στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα) και έδειξε ότι το σκεύασμα είναι πολύ χρήσιμο και για εξωνοσοκομειακους ασθενείς, δηλαδή ασθενείς που δεν χρειάζονται άμεση νοσηλεία λόγω ηπίων συμπτωμάτων.

Θα συνταγογραφείται όπως προαναφέρεται για δύο κατηγορίες φορέων:για τους άνω των 60 ετών ανεξαρτήτως της φυσικής τους κατάστασης και υποκειμένων ή μη νοσημάτων, αλλά και για όλους τους νεότερους αν παρουσιάζουν είτε υποκείμενο νόσημα (π.χ. διαβήτη, υπέρταση, πνευμονοπάθεια κ.λπ.)  ή ακόμα κι αν είναι απλά παχύσαρκοι, καθώς το πάχος φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την εξέλιξη της νόσου. Να σημειωθεί ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται με ορισμένα αντιβιοτικά και όσοι το έχουν προμηθευτεί “για ώρα ανάγκης” πρέπει να συνεννοηθούν με γιατρό ώστε να γνωρίζουν τις αντενδείξεις.

Δοκιμασμένο φάρμακο

Η φαρμακευτική ουσία είναι αντιφλεγμονώδης και χορηγείται εδώ και δεκαετίες για καρδιολογικά κυρίως ζητήματα αλλά και για άλλα φλεγμονώδη, καθώς είναι ουσιαστικά αντιφλεγμονώδης. Για τις ανάγκες της έρευνας, χορηγήθηκε σε 2.100 ασθενείς οι οποίοι ανήκαν λόγω παθήσεων σε ομάδα υψηλού κινδύνου χωρίς όμως να παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα χρήζοντα νοσηλείας σε νοσοκομείο και έμεναν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Διαπιστώθηκε ότι το 25% από αυτούς τους 2.100 που πήραν κολχικίνη, δεν χρειάστηκε ποτέ νοσηλεία. Ἔπίσης το 50% παρουσίασε μεν επιδείνωση, αλλά δεν χρειάσθηκε διασωλήνωση. Σε σύγκριση με όσους πήραν το εικονικό σκεύασμα ή placebo, η ομάδα που πήρε κολχικίνη παρουσίασε θνητότητα μειωμένη κατά 44%.

 Επισημαίνεται, ότι η πρώτη ιδέα και η πρώτη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη που έδειξε την ευεργετική δράση της κολχικίνης σε ασθενείς με κορονοϊό, ήταν ελληνική -η μελέτη GRECO-19. Τα δεδομένα αυτά τελικά επηρέασαν την θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς με COVID-19 και με ταχύτατα αντανακλαστικά η Επιτροπή των ειδικών συνέστησε και την θεραπεία, καθώς το φάρμακο κυκλοφορεί (δεν χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας), όμως απαιτείτο η σύσταση των ειδικών για να τροποποιηθεί η χρήση του και να χορηγείται για άλλη πάθηση, εν προκειμένω για τον κορονοϊό.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx