Ξεκίνησαν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Οι στόχοι της Αθήνας και η Χάγη

Ζάκυνθος

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σήμερα Δευτέρα η Κωνσταντινούπολη, εκεί που θα ξεκινούν ξανά σήμερα οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδα και Τουρκίας. Ο 61ος γύρος των διερευνητικών ξεκινά μετά από μια διακοπή πέντε ετών και την Ελλάδα να κάνει σαφές πως προσέρχεται καλή τη πίστει και με πνεύμα συνεργασίας και κάνοντας ξεκάθαρο ότι αποκλειστικό αντικείμενο της ατζέντας είναι η χάραξη θαλασσίων ζωνών.

«Ζήτημα των ενδεχόμενων μελλοντικών διαπραγματεύσεων θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία σε διαπραγματεύσεις, που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις 11:00 το πρωί της Δευτέρας, μια ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, στο γραφείο της προεδρίας στην περιοχή του Ντολμά Μπακσε και ενώ στην αρχή είχε ανακοινωθεί ότι θα διεξαχθεί σε ξενοδοχείο. Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ενώ στην τουρκική επικεφαλής είναι ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Ερτσιγές, Διεθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, παρών στη συνάντηση θα είναι και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις μετά τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη διάρκεια διεξαγωγής των διερευνητικών ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα συναντηθεί με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Διεύρυνσης, Βαρελί, τους αντιπροέδρους της Κομισιόν Ντομπρόβσκις και Σχοινά και τον Ζοζέπ Μπορέλ. Την επομένη αναμένεται συνάντηση με τη Βελγίδα ΥΠΕΞ Σοφί Βιλμές και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 1η Μαρτίου 2016.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx