Regeneron: Τα τεχνητά αντισώματά μας “πιάνουν” και δύο μεταλλάξεις

Πέθαναν δύο μη εμβολιασμένοι γιατροί

Η θεραπεία αντισωμάτων της Regeneron παραμένει αποτελεσματική και κατά των μεταλλάξεων του νέου κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, αν και επισημαίνεται παράλληλα ότι στις μεταλλάξεις δεν ειναι εξίσου ισχυρά και τα δύο, αλλά κυρίως το ένα.

Το κοκτέιλ δύο αντισωμάτων, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην θεραπεία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχει λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τα τέλη του Νοεμβρίου για τους ανθρώπους που έχουν εμφανίσει ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα της COVID-19 και ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Στην Ευρώπη τα έχει εισάγει μόνον η Γερμανία και η Τσεχία ενώ η Ελλάδα εισήγαγε μερικές εκατοντάδες δόσεων αποκλειστικά για τη διενέργεια κλινικής έρευνας.

Το σκεύασμα REGEN-COV αποτελείται από δύο τεχνητά αντισώματα μιμούμενα τα φυσικά αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός για την καταπολέμηση του κορονοϊού, και ονομάσθηκαν imdevimab και casirivimab. Σύμφωνα με τις έρευνες όταν χορηγούνται στα πρώτα στάδια μειώνουν κατά 2/3 τς πιθανότητες νόσησης ή και θανάτου. Ομως έγινε και νεότερη έρευνα ειδικά για τις νέες μεταλλάξεις.

Η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει ότι το σκεύασμα «διατήρησε την ισχυρή της ικανότητα εξουδετέρωσης και κατά της μετάλλαξης B.1.1.7″, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, όπως και κατά της μετάλλαξης B.1.351″ που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική. Ωστόσο όσον αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, την “μάχη¨έδωσε κυρίως το imdevimab καθώς το άλλο αντίσωμα δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό». (Τα δύο αντισώματα κανονικά χορηγούνται συγχρόνως με ενδοφλέβια έγχυση που διαρκεί περίπου μία ώρα).

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Κολούμπια κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα και η μελέτη τους προς το παρόν αξιολογείται. Η “προδημοσίευση” ωστόσο δείχνει ότι το αντίσωμα bamlanivimab είναι σχετικά ανίσχυρο προς τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Πρόκειται για το αντίσωμα που χρησιμοποιεί η ανταγωνίστρια φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, που έχει επίσης λάβει έγκριση για επείγουσα χρήση στις ΗΠΑ. Η μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι αρκετά όμοια με την μετάλλαξη της Βραζιλίας. Κατά συνέπεια ίσως τα αντισώματα της Lilly -αν ευσταθεί η έρευνα της Regeneron- να μην είναι αποτελεσματικά για τις μεταλλάξεις της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής.

 

“Έχουμε πάντως εκατοντάδες ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα στα εργαστήριά μας, τα οποία θα μπορούσαν να σχηματίσουν νέους συνδυασμούς που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι και κατά μελλοντικών μεταλλάξεων”,  προσθέτει η παρασκευάστρια εταιρεία.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx