Πορτογαλία: Η Βουλή ενέκρινε την ευθανασία
29/01/2021Tο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υπερψήφισε σήμερα τη νομιμοποίηση της ευθανασίας, με τη χώρα να γίνεται η πέμπτη στην Ευρώπη που επιτρέπει σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας θανατηφόρου ασθένειας να αναζητήσουν βοήθεια από έναν γιατρό για να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 136 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 4 αποχές. Οι πολίτες άνω των 18 ετών θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να διευκολύνουν το τέλος εάν βρίσκονται στο τελικό στάδιο μιας ασθένειας και υποφέρουν από «διαρκείς και αφόρητους» πόνους, εκτός κι αν δεν είναι διανοητικά ικανοί να λάβουν μια τέτοια απόφαση.
Η διαδικασία θα είναι δυνατή για τους υπηκόους της χώρας και τους νόμιμους κατοίκους της, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολίτες από άλλες χώρες να ταξιδεύουν στην Πορτογαλία για να λάβουν ιατρική βοήθεια ώστε να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Ο νόμος πρέπει να επικυρωθεί τώρα από τον πρόεδρο Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, που ειναι συντηρητικός και Καθολικός αλλά έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του κοινοβουλίου.
Ορισμένοι επέκριναν τη χρονική στιγμή που διεξήχθη η ψηφοφορία, με το αντιπολιτευόμενο κόμμα PSD να υποστηρίζει ότι λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Πορτογαλία επικρατεί «μεγάλο άγχος, μεγάλος φόβος μεταξύ των πολιτών αναφορικά με θέματα που αφορούν τη ζωή και τον θάνατο». Σε επιστολή τους προς το πορτογαλικό κοινοβούλιο, δύο ενώσεις που διαχειρίζονται την πλειονότητα των κέντρων φροντίδας της Πορτογαλίας, τα οποία έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, υποστήριξαν πως «η έγκριση της ευθανασίας αποτελεί ασέβεια προς όλους αυτούς τους ανθρώπους».
Ωστόσο, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος Pessoas-Animais-Natureza (PAN) Ινές Ρεάλ δήλωσε: «Είναι ανέντιμο να επικαλείται κανείς μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο στη χώρα για να συγχέει τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid-19 με τη νομοθετική διαδικασία που στοχεύει να επιτρέψει την ευθανασία σε όσους υποφέρουν». Η Πορτογαλία νομιμοποίησε τις αμβλώσεις το 2007 και επέτρεψε τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου το 2010.
H ευθανασία έχει νομοθετηθεί στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία και περνά σχετικό νομοσχέδιο και στη Γερμανία, που έχει ειδική δυσκολία στο θέμα λόγω του παρελθόντος της με τους ναζί. Πάντως γερμανικό δικαστήριο ήδη άναψε το πράσινο φως. Η Γαλλία δεν έχει νομιμοποιήσει την ευθανασία, αλλά από το 2016 οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί βαθιά και διαρκής νάρκωση μέχρι να ξεψυχήσουν. Η Ελβετία την επιτρέπει υπό ειδικές συνθήκες και νομιμοποίησε την παθητική ευθανασία, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν εκεί πολλοί Ευρωπαίοι.
Η Αυστρία, Φινλανδία και Νορβηγία επιτρέπουν την παθητική ευθανασία υπό συγκεκριμένους όρους. (Κατά την παθητική ευθανασία ο ασθενής επιλέγει να μην ακολουθήσει αγωγή που παρατείνει τη ζωή του όπως φάρμακα ή επεμβατική ενυδάτωση και διατροφή). Η ευθανασία δεν είναι το ίδιο με την «παύση της μηχανικής υποστήριξης προς το συμφέρον του ασθενούς». Η παύση της μηχανικής υποστήριξης είναι τμήμα της παρηγορητικής φροντίδας και όχι απαραιτήτως εξ ορισμού ευθανασία.