Πόσα passwords μπορείτε να θυμηθείτε;

Πόσα passwords μπορείτε να θυμηθείτε;, Κατερίνα Σταματελοπούλου

Σε έναν κόσμο όπου η πρόσβαση σε κάθε είδους λογαριασμούς βασίζεται σε ατελείωτους κωδικούς πρόσβασης, η μνήμη μας συχνά δοκιμάζεται. Από τους κωδικούς πρόσβασης στο online banking μέχρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις εφαρμογές.

Στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης οι κωδικοί καθορίζουν την πρόσβαση μας σχεδόν παντού. Ενώ, πλέον αποτελεί σημαντικό στοιχείο ασφάλειας των λογαριασμών μας στο μέτωπο της κυβερνοασφάλειας. Μια έρευνα της Google/Harris από το 2019 διαπίστωσε ότι το 52% των ατόμων επαναχρησιμοποιούν τους κωδικούς πρόσβασης σε πολλούς λογαριασμούς. Μια πρακτική που είναι άκρως επικίνδυνη. Ενώ, σύμφωνα με άλλη έρευνα οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργούν κωδικούς πρόσβασης που είναι εύκολο να σπάσουν. Όπως ημερομηνίες γενεθλίων ονόματα παιδιών ημερομηνίες επετείων κλπ.

Ναι αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης είναι εύκολο να απομνημονευτούν, όμως, με τα δεδομένα να κυκλοφορούν παντού είναι και πολύ εύκολο να υποκλαπούν. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 2,9 εκατομμύρια δολάρια κάθε λεπτό. Περίπου το 80% αυτών των επιθέσεων σχετίζονται με παραβιάσεις σε κωδικούς πρόσβασης.

Οι τυχαίοι κωδικοί πρόσβασης είναι ο καλύτερος τρόπος και ο πιο δύσκολος να απομνημονευτεί για τους περισσότερους. Ένας ασφαλής κωδικός πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 12 χαρακτήρες με τυχαίες λέξεις αριθμούς και σύμβολα. Βασικά ο καλύτερος κωδικός πρόσβασης είναι αυτός που δεν μπορείτε να θυμηθείτε! Όσο ενοχλητικό και να είναι αυτό… Γι’ αυτό θα πρέπει να τον γράψετε κάπου (όπως γράφαμε παλιά) και να τον κρύψετε κάπου… που θα θυμάστε! Βέβαια υπάρχουν και οι διαχειριστές κωδικών πρόσβασης αλλά ας μείνουμε σε πιο “παραδοσιακούς τρόπους”…

Το καλό νέο είναι ότι σύντομα δεν θα χρειάζεται, όπως όλα δείχνουν, να πιέζουμε την μνήμη μας με κωδικούς πρόσβασης. Αυτό ίσως να συμβεί τα επόμενα πέντε χρόνια και η λύση πιθανόν να βρίσκεται στη βιομετρία. Η ισραηλινή start up BioCatch έχει αναπτύξει λογισμικό που μπορεί να αναλύσει τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ένα άτομο σέρνει το ποντίκι του. Χρησιμοποιώντας αυτή την ένδειξη μπορεί να εντοπίσει εγκληματίες στον κυβερνοχώρο που πλαστογραφούν χρήστες. Όμως και άλλες εταιρίες ερευνούν διάφορους τέτοιου είδους βιομετρικούς τρόπους ασφάλειας. H Google αναπτύσσει εναλλακτικές λύσεις υψηλής τεχνολογίας μέσω του δακτυλικού αποτυπώματος και της αναγνώρισης προσώπου.

Όπως φαίνεται τα επόμενα χρόνια η ασφάλεια μας στον κυβερνοχώρο θα εξαρτάται από την μοναδικότητα των αυτιών μας ή της φωνής μας, ακόμα και τον τρόπο που κρατάμε το τηλέφωνο μας. Το θέμα βέβαια είναι αν αυτά τα μοναδικά μας βιομετρικά στοιχεία, θα μπορέσουν να μείνουν απροσπέλαστα από εξωτερικούς παράγοντες. Μέχρι τη “βιομετρική επανάσταση” οι τυχαίοι κωδικοί πρόσβασης θα ταλαιπωρούν την μνήμη μας αλλά θα μας παρέχουν μια κάποια ασφάλεια…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx