Στο Βερολίνο αύριο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας
01/02/2021Συναντάται αύριο στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα ομόλογό του Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπαόυερ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ειδικότερα θέματα του ΝΑΤΟ αλλά και ζητήματα εξοπλιστικά.
Ενόψει της επίσκεψης του κ. Ακάρ, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας είχε επικοινωνήσει την περασμένη εβδομάδα τόσο με τον Έλληνα συνάδελφο της, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και με τον ομόλογό της στην Κύπρο, Χαράλαμπο Πετρίδη. Επανειλημμένα στο παρελθόν η κ. Κραμπ- Καρενμπάουερ είχε επισημάνει ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους δύο ομολόγους της και ότι συχνά επικοινωνεί μαζί τους.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έθεσε θέμα διακοπής της παράδοσης των υποβρυχίων της «Κλάσης 214» της γερμανικής ThyssenKrupp Marine Systems προς την Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό δεν θα βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνάντησης Κραμπ-Καρενμπάουερ με τον Ακάρ. Εντούτοις, παρότι γενικά η Γερμανία έχει μειώσει τις εξαγωγέας όπλων προς την Τουρκία, έχει καταστήσει και σαφές ότι δεν πρόκειται να ακυρώσει τα συμβόλαια που υπέγραψε το 2009 και -όπως είχε πει ο Χάικο Μαας- «αν δεν πουλήσει όπλα η Γερμανία, η Τουρκία θα τα αναζητήσει αλλού».
Θα συζητηθεί πάντως ο έλεγχος σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στη Μεσόγειο από γερμανικό πολεμικό σκάφος στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ τον περασμένο χρόνο για το εμπάργκο όπλων προς Λιβύη. Επ’ αυτού η γερμανική στάση είναι ότι το γερμανικό πλήρωμα έδρασε νόμιμα και ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση του εμπάργκο που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Επί της αρχής, πάντως, το Βερολίνο θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό παράγοντα σε ό,τι φορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενδεικτική για αυτή τη θεώρηση είναι η δήλωση της κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ το Σάββατο, βάσει της οποίας η Τουρκία είναι «σημαντικός και σεβαστός εταίρος στο ΝΑΤΟ».
Όπως γράφει η Deutsche Welle, «η Γερμανία νωρίζει ότι τα κίνητρα για την πρόσφατη αλλαγή στην τουρκική εξωτερική πολιτική δεν σχετίζονται πρωτίστως με την επιθυμία της Άγκυρας για αποκλιμάκωση της έντασης στη Ανατολική Μεσόγειο, αλλά σε μεγάλο βαθμό με τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα όπως και τα πολιτικά με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τηρεί μια επιφυλακτική στάση έναντι της Άγκυρας. Παρ’ όλα αυτά το Βερολίνο αξιοποιεί την ευκαιρία που παρουσιάστηκε για να συμβάλει στην εδραίωση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι ώστε να αποφευχθούν σε μια πρώτη φάση καταστάσεις που επικράτησαν τον περασμένο χρόνο στο Αιγαίο και στα ανοιχτά της Κύπρου. Από τα συμφραζόμενα δηλώσεων στο Βερολίνο προκύπτει ότι πολύ σύντομα θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης».