Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα της αστικοποίησης – Μείωση του πληθυσμού του Λονδίνου

Η πανδημία αλλάζει τα δεδομένα της αστικοποίησης – Μείωση του πληθυσμού του Λονδίνου

Η αστικοποίηση και η τάση των πληθυσμών να συγκεντρώνονται σε μεγάλες πόλεις δημιούργησε το φαινόμενο πόλεων με κατοίκους πάνω από 10.000.000. Ενώ στην Ελλάδα η Αθήνα συγκεντρώνει πάνω από το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.

Και μπορεί κάποτε η διαμονή σε μεγάλες πόλεις να θεωρούνταν ως μια ευκαιρία για καλύτερες συνθήκες εργασίας και εισοδήματος, πλέον η πανδημία, αλλάζει τα δεδομένα της αστικοποίησης. Τα περιοριστικά μέτρα, το υψηλό κόστος ζωής, η διαμονή σε μικρά διαμερίσματα και η ευκαιρία της εργασίας εξ αποστάσεως ώθησαν πολλούς επαγγελματίες να εγκαταλείψουν τις μεγάλες πόλεις.

Η ζωή στις μεγάλες πόλεις αλλά σε μικρά διαμερίσματα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στις οικογένειες. Περισσότερος χρόνος στο σπίτι και διασφάλιση της υγείας και της καλής ψυχολογικής κατάστασης είναι πλέον η νέα κανονικότητα. Και αυτό δημιουργεί νέες τάσεις που όπως φαίνεται ήρθαν για να μείνουν.

Στην Ιταλία, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι που εργάζονταν στο Βορρά έχουν μετακινηθεί στο νότο μέσα στο 2020. Χαρακτηριστικά το Μιλάνο έχει χάσει 12.000 κατοίκους οι οποίοι έχουν μετακομίσει νότια. Πολλοί Ιταλοί ξαναγύρισαν στις πόλεις ή ακόμα και στα χωριά καταγωγής τους και εργάζονται από εκεί. Μάλιστα σε περιοχές όπως η Σικελία παρατηρείται μια πληθυσμιακή αύξηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Στο Λονδίνο επίσης, μια από τις πιο ακριβές πόλεις της Ευρώπης, οι Λονδρέζοι αναζητούν περισσότερο χώρο και φθηνότερο κόστος διαβίωσης εκτός της πόλης. Ενώ, ο πληθυσμός του Λονδίνου αναμένεται να μειωθεί για πρώτη φορά από το 1988. Σύμφωνα με έρευνα London Assembly Housing Committee του Αυγούστου 2020, διαπιστώθηκε ότι 416.000 Λονδρέζοι είναι διατεθειμένοι να μετακομίσουν σε μικρότερες πόλεις τους επόμενους 12 μήνες.

Τι επισημαίνεται στην έρευνα του London Assembly Housing Committee
      • Το 14% των Λονδρέζων θέλει να εγκαταλείψει την πόλη λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.
      • Το 33% των Λονδρέζων θέλει να μετακομίσει σε ένα νέο σπίτι προφανώς μεγαλύτερο.
      • Από αυτούς που ήθελαν να μετακινηθούν: το 46% θέλει το σπίτι να είναι εκτός Λονδίνου και το 43% θέλει να παραμείνει στην πόλη.
      • Από αυτούς που ήθελαν να μετακινηθούν, όταν ρωτήθηκαν για την πιθανότητα μετακίνησης εντός 12 μηνών, περίπου τα τρία τέταρτα θα μετακινηθούν σίγουρα, πιθανώς ή πιθανώς (30 τοις εκατό, 24 τοις εκατό και 19 τοις εκατό αντίστοιχα).
      • Η οικονομική αβεβαιότητα, το κόστος μετακίνησης και ο τόπος εργασίας είναι οι μεγαλύτεροι λόγοι που εμποδίζουν κάποιους να μετακομίσουν
      • Ο ιδιωτικός χώρος (κήπος ή μπαλκόνι) και η πρόσβαση σε πάρκα έχουν γίνει σημαντικοί παράγοντες για τους Λονδρέζους σε σχέση με την διαβίωση τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx