Το φιάσκο της Κομισιόν με τα εμβόλια σπρώχνει τη Γερμανία προς Ρωσία και Κίνα

Το φιάσκο της Κομισιόν με τα εμβόλια σπρώχνει τη Γερμανία προς Ρωσία και Κίνα, Αλέξανδρος Μουτζουρίδης

Την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσπαθεί να “συμμαζέψει” την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και διανομή εμβολίων στην ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση βάζει σοβαρά στο τραπέζι τις εναλλακτικές. Την αρχή έκανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία κατασκευάζεται ένα εμβόλιο, αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας», δήλωσε ο Γενς Σπαν, προσθέτοντας την προϋπόθεση έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Ο Σπαν δεν βλέπει κανένα σοβαρό εμπόδιο, λοιπόν, στη χρήση των εμβολίων που παράγει η Ρωσία και η Κίνα.

Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία είχε ανακοινώσει από τις 29 Ιανουαρίου ότι είναι σε θέση να προμηθεύσει την ΕΕ με 100 εκατομμύρια δόσεις του Sputnik V, κατά το β’ τρίμηνο του έτους, και ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για έγκριση στον EMA. Η τοποθέτηση του Σπαν έρχεται λίγο καιρό μετά την παραδοχή του ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την προμήθεια εμβολίων, λόγω των αδυναμιών της Pfizer/BioNTech και της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και της AstraZeneca.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, έκανε λόγο για έκτακτες περιστάσεις, καθώς οι ίδιες οι φαρμακευτικές αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αλυσίδα εφοδιασμού από τους προμηθευτές τους. «Ό,τι παράγουμε, παραδίδεται αμέσως», γι’ αυτό και δεν μπορεί να τηρηθεί με ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα, αλλά ούτε και να επιταχυνθεί εύκολα η παραγωγή.

Εν τω μεταξύ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους αρχηγούς των γερμανικών κρατιδίων, η καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε την πιθανότητα να χρειαστεί εκ νέου έρευνα και ανάπτυξη για την παραγωγή εμβολίων που ενδεχομένως χρειαστούν για τις μεταλλάξεις του ιού. Eπανέλαβε τις διαβεβαιώσεις ότι ως το τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχουν εμβόλια για όλους τους Γερμανούς, παρά τις καθυστερήσεις, ελπίζοντας στην έγκριση εμβολίων κι άλλων εταιρειών, όπως της Johnson & Johnson και της CureVac.

Ψάχνουν εναγωνίως προμηθευτές

Παρά τις διατυπώσεις της Μέρκελ περί ενός εθνικού εμβολιαστικού προγράμματος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχθηκε τα πυρά μελών της αντιπολίτευσης για τις καθυστερήσεις.

Κι αυτό γιατί το γερμανικό υπουργείο Υγείας είχε παραδεχθεί λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη, ότι η χώρα αναμένει μόλις 18,3 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου, από τους τρεις κατασκευαστές, δηλαδή την Pfizer/BioNTech, την Moderna και την AstraZeneca.

Για το λόγο αυτό, το Βερολίνο εναποθέτει τις ελπίδες του στις διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων των φαρμακευτικών ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για παράδοση περισσότερων δόσεων. Ήδη, την 1η Φεβρουαρίου, το δίδυμο Pfizer/BioNTech δεσμεύθηκε ότι θα προμηθεύσει την ΕΕ με 75 εκατομμύρια δόσεις, κατά το β’ τρίμηνο του 2021, επιπλέον του 1,3 δισ. που είχαν συμφωνηθεί αρχικά.

Παρομοίως, η Bayer βρίσκεται σε διαδικασία επέκτασης της συνεργασίας της με την CureVac για την παραγωγή του εμβολίου (τύπου mRNA) της δεύτερης, το 2022, και συγκεκριμένα 160 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο δωδεκάμηνο. Επίσης, 100 εκατομμύρια δόσεις αναμένονται να προστεθούν κατά το δ’ τρίμηνο από τη γαλλική Sanofi, το εμβόλιο της οποίας πιθανό να εγκριθεί μετά τα μέσα του έτους.

Η αγωνία των γερμανικών Αρχών, σε συνδυασμό με την κακή επιδημιολογική εικόνα των ημερών, έχει προκαλέσει και σταδιακή αλλαγή του “κλίματος” αναφορικά με τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας. Ο γερμανικός Τύπος μιλά για διαπραγματεύσεις του ΕΜΑ με προμηθευτές όπως το ρωσικό ινστιτούτο Gamaleya, και τουλάχιστον 40 ακόμα παρασκευαστές.

Απογοήτευση και στα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, το Sputink V  –σημειωτέον– χορηγείται τελικά στην Ουγγαρία, κι ας μην έχει εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ, ενώ άλλα κράτη της Ευρώπης, εκτός Ένωσης, προχωρούν με τους εμβολιασμούς. Ακόμα και βαλκανικά κράτη, που αρχικά “επένδυσαν” στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαπραγμάτευσης, έχοντας πάρει και 70 εκατομμύρια ευρώ για την προμήθεια εμβολίων, στρέφονται σε Μόσχα και Πεκίνο.

Η Σερβία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που συμφώνησε για την προμήθεια –πέραν του ρωσικού– του κινεζικού εμβολίου της Sinopharm. «Σε δύσκολους καιρούς είναι η Κίνα και η Ρωσία που βοηθούν την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις αποτυγχάνουν», ανέφερε στέλεχος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία έχει ανακοινώσει την αγορά ρωσικών και κινεζικών εμβολίων.

Το ίδιο έχει κάνει και το Μαυροβούνιο, ανακοινώνοντας την προμήθεια 150.000 δόσεων του κινεζικού εμβολίου και 50.000 δόσεων του ρωσικού. «Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε στον κόσμο γιατί περιμένουμε την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca», σημείωσε στους FT το ίδιο στέλεχος. Ακόμα και η κυβέρνηση Ράμα, στην Αλβανία, που αρχικά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με Ρώσους και Κινέζους, διαμαρτύρεται καθώς έχει λάβει μόλις 970 δόσεις μέχρι στιγμής, κι αυτές από ανώνυμη δωρεά κάποιας ευρωπαϊκής χώρας…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx