Γιατί έχασε τη μάχη για τη ζωή η 16χρονη από τη Θήβα
03/02/2021Μέσα σε λίγες ώρες έχασε τη μάχη της ζωής 16χρονη μαθήτρια στη Θήβα, ενώ η μητέρα χαροπαλεύει σε ΜΕΘ της Αθήνας και δεν γνωρίζει την κατάληξη του παιδιού της. Όλη η οικογένεια είχε προσβληθεί από τον ιό από ημερών με ήπια συμπτώματα αρχικά. Ο 55χρονος πατέρας ασυμπτωματικός αλλά φορέας, όπως και ο 20χρονος γιος. Οι γιατροί τους είχαν πει “να μείνουν σπίτι” παρότι δύο μέλη της οικογένειας ήταν υπέρβαρα και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Πρώτη είχε νοσήσει η μητέρα που εργαζόταν σε σούπερ μάρκετ της περιοχής, όπου σύμφωνα με το επιτόπιο ρεπορτάζ του ράδιο Θήβα έχουν νοσήσει άλλα δύο άτομα, ένα από τα οποία ήταν στο ίδιο πόστο με τη μητέρα της 16χρονης και ένα σε διαφορετική θέση στον ίδιο χώρο. Η μητέρα , που είχε και έναν εμφανή επιβαρυντικό παράγοντα (βάρος) και δήλωσε διαβητική, είναι πλέον διασωληνωμένη.
Όμως όταν την περασμένη Παρασκευή, δηλαδή πέντε μέρες πριν από το μοιραίο, βρέθηκε θετική όλη η οικογένεια, παρά το γεγονός ότι ειδικά η μητέρα ανήκε για δύο λόγους σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οι γιατροί της Θήβας τους έστειλαν στο σπίτι για απλή καραντίνα και τους είπαν να επανέλθουν την Δευτέρα για επανέλεγχο. Την Δευτέρα παρουσίασε μάνα και κόρη επιδείνωση. Οι γιατροί αυτή τη φορά είδαν ότι η υπέρβαρη μητέρα είχε πλέον οξυγόνο 78 και την έστειλαν άρον-άρον σε ΜΕΘ της Αθήνας, στον “Ευαγγελισμό” όπου η γυναίκα δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Για την κόρη λένε τώρα ότι είχε αδιάγνωστο διαβήτη. Όμως τα μέλη αυτής της οικογένειας αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπων που είχαν 70% πιθανότητες να σωθούν από επιπλοκές αν η Ελλάδα είχε εισάγει όπως η Γερμανία δόσεις των αντισωμάτων της Regeneron ή της Eli Lilly, δηλαδή τα σκευάσματα τεχνητών αντισωμάτων που προορίζονται για ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν ακόμη πρώιμα συμπτώματα.
Επίσης οι άνθρωποι με ευπάθεια κανονικά νοσηλεύονται έστω και με ήπια συμπτώματα ή τους χορηγείται κατ΄οίκον προληπτική αγωγή, όχι απαραιτήτως τα αντισώματα της Regeneron αλλά όσα ήδη χορηγούνται και υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και μήνες. Λίγα αντισώματα της Regeneron έχει εισάγει το Πανεπιστήμιο Αθηνών μόνον για κλινική έρευνα, ειδικά για ασθενείς με ήπια συμπτώματα και για την οικογένεια ή τις στενές επαφές τους, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ό,τι αφορά στο κορίτσι, οι γιατροί βρήκαν τελικά υψηλές τιμές σακχάρου και εικάζουν ότι η 16χρονη είχε μη διεγνωσμένο διαβήτη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν και καρδιοπάθεια αλλά αν όλα αυτά είχαν διαπιστωθεί, τότε όταν πρωτοδιαγνώσθηκε η οικογένεια την περασμένη Παρασκευή, δεν έπρεπε να της είχε συσταθεί να μείνει απλώς για καραντίνα στο σπίτι. Ο αδελφός της 15χρονης καταγγέλλει πάντως και κάτι ακόμη: ότι ενώ υπήρχε θετικό τεστ για κορονοϊό, τη Δευτέρα ο παιδίατρος μίλησε για ‘φαρυγγίτιδα’, κάτι που όμως δεν άκουσε ο ίδιος καθώς δεν ήταν παρών και ίσως αποτελεί παρερμηνεία.
Ο αδελφός της εφήβου είπε ότι η μικρή αδελφή του είχε αρχικά ήπια συμπτώματα όπως και όλοι τους. Προχτές, Δευτέρα, η 16χρονη και η μητέρα παρουσίασαν έντονη δύσπνοια και ο πατέρας τις πήγε στο νοσοκομείο της Θήβας. «Τη μητέρα μου την έστειλαν στον Ευαγγελισμό και για την αδελφούλα μου είπαν φαρυγγίτιδα, της έδωσαν φάρμακα και την έστειλαν στο σπίτι παρότι είχε πυρετό και βήχα. Τη νύχτα προς τα χαράματα η αδελφή μου δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια της και ο πατέρας μου την πήγε στο νοσοκομείο. Της έκαναν αμέσως εισαγωγή σε κλίνη Covid. Το πρωί ο πατέρας μου πήγε να μάθει πώς πάει η αδελφή μου, και του είπαν “τη χάσαμε”».
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για το ιστορικό
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των εργαζομένων σε νοσοκομεία κ. Μιχάλης Γιαννάκος είπε σχετικά τα εξής: «Μπαμπάς, μαμά και κόρη πήγαν την Παρασκευή στο νοσοκομείο και στο τεστ κορονοϊού, όπου τους έγινε διαγνώστηκαν και οι τρεις θετικοί. Ήταν όμως καλά γι αυτό και επέστρεψαν στο σπίτι τους. Την Δευτέρα η μητέρα και η κόρη πήγαν ξανά στο νοσοκομείο της Θήβας γιατί δεν αισθάνονταν καλά. Η μητέρα παρέμεινε στο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα, όπου χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να μεταφερθεί στην εντατική του Ευαγγελισμού. Στις εξετάσεις που έκαναν στην κόρη την Δευτέρα, όλα έδειχναν πως πήγαιναν μια χαρά με αποτέλεσμα να την στείλουν πάλι στο σπίτι της».
«Στις 5 το πρωί το κορίτσι εμφανίστηκε στο νοσοκομείο με δύσπνοια και χωρίς να αισθάνεται καθόλου καλά με αποτέλεσμα να το διασωληνώσουν. Μέχρι να το μεταφέρουν στην Αθήνα πέθανε. Το κορίτσι όπως μαθαίνω είχε διαβήτη και ήταν υπέρβαρο. Αυτό δείχνει το πόσο ύπουλη είναι η αρρώστια αυτή», είπε ο κ. Γιαννάκος.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι άλλη μια 16χρονη έδωσε μάχη επί σχεδόν 2 μήνες σε ΜΕΘ, από την Πάτρα -είχε διεγνωσμένο διαβήτη. Σε ΜΕΘ νοσηλεύεται από χτες και ένα αγόρι 9 ετών στην Πάτρα. Το παιδί δεν έχει υποκείμενα νοσήματα αλλά παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση με πνευμονία και χρειάσθηκε οξυγόνο υψηλής ροής. Κόλλησε και εκείνο από τη μητέρα του, η οποία νόσησε από κορονοϊό αλλά πλέον βγαίνει “αρνητική” στο τεστ. Η μητέρα εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο της Πάτρας “Άγιος Ανδρέας'” και ανήκει στο περίπου 50% των εργαζομένων που δεν έκαναν το εμβόλιο.
Η σχετική ανακοίνωση από το νοσοκομείο της Θήβας σήμερα αναφέρει τα εξής: «Παιδί θήλυ 16 ετών, με υποκείμενα νοσήματα, προσήλθε στο Γενικό Νοσοκομείο Θήβας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, έχοντας ήδη διαγνωσθεί θετικό στον κορονοϊό με ήπια κλινικά συμπτώματα και επέστρεψε στην οικία του. Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου επανήλθε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας, πραγματοποίησε τις απαραίτητες εξετάσεις, της δόθηκαν οδηγίες και επέστρεψε στην οικία της σε πολύ καλή κατάσταση.
»Σήμερα τα ξημερώματα, η δεκαεξάχρονη προσήλθε στο Νοσοκομείο σε πολύ επιδεινωμένη κατάσταση, διασωληνώθηκε και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών, δυστυχώς απεβίωσε. Θα διενεργηθεί νεκροψία/νεκροτομή για να εξακριβωθεί η αιτία θανάτου. Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά στην οικογένεια της εκλιπούσης».
Η ανακοίνωση δεν αναφέρει πότε διαγνώστηκαν τα υποκείμενα νοσήματα της 16χρονης και γιατί αν ήταν ήδη γνωστά, το παιδί στάλθηκε σπίτι του για απλή συνέχιση της καραντίνας.