Ισραήλ: “Μειώθηκαν τα σοβαρά περιστατικά αλλά δεν ξέρουμε αν μειώνεται η μετάδοση”
03/02/2021Η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της covid-19 στο Ισραήλ, που προηγείται κατά πολύ σε σχέση με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, δείχνει ότι «το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όμως προς το παρόν δεν έχουν εξαχθεί συμπεράσματα για τη συλλογική ανοσία και για το αν ο εμβολιασθεις μεταδίδει τον ιό».
Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ διαθέτει ηλεκτρονικές ιατρικές τράπεζες δεδομένων για το σύνολο του πληθυσμού του, κάτι που το βοήθησε να συνάψει συμφωνία με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer: εκείνη παρείχε γρήγορα μεγάλες ποσότητες του εμβολίου της και το Ισραήλ δεσμεύθηκε από πλευράς του να της παρέχει όλα τα στοιχεία από την επίδοση του εμβολιασμού –για τη γενική μείωση των κρουσμάτων ανά κοινότητα, για τη μείωση των σοβαρών περιστατικών ειδικότερα και για την επίτευξη κάποιου βαθμού συλλογικής ανοσίας ή ανοσίας της αγέλης.
Βασικό ερώτημα παραμένει αν μπορεί να μεταδώσει τον ιό κάποιος που κολλάει τον ιό όντας εμβολιασμένος και αν γίνεται ασυμπτωματικός φορέας που μεταδίδει τον ιό στους άλλους. Από τον Δεκέμβριο έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 35% του πληθυσμού, εκ των οποίων το 1,8 εκατομμύριο έχει λάβει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνολικά έχουν χορηγηθεί πέντε εκατομμύρια δόσεις. Ερευνητές αναλύουν τον μαζικό όγκο των δεδομένων για να κατανοήσουν τις επιπτώσεις του εμβολιασμού, με πρώτο ερώτημα πώς συμπεριφέρεται το εμβόλιο εκτός κλινικών δοκιμών, δηλαδή στην πράξη.
Απαραίτητη η δεύτερη δόση
Σε πρόσφατη έρευνα, επιστήμονες του ινστιτούτου Maccabi κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρώτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 51% τις μολύνσεις 13 με 14 ημέρες μετά τη χορήγησή της. Αυτό το συμπέραναν συγκρίνοντας κρούσματα σε άτομα 12 ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους (περίοδο κατά την οποία η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού δεν είναι ακόμη σαφής), με τα κρούσματα σε εμβολιασθέντες κατά τις επόμενες 12 ημέρες.
«Δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, παρατηρήσαμε μια σημαντική, αλλά ανεπαρκή μείωση των μολύνσεων», δήλωσε ο Γκάμπριελ Τσόντικ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. «Δεν αμφισβητούμε το εμβόλιο, όμως υπογραμμίζουμε τη σημασία της δεύτερης δόσης», πρόσθεσε.
Αν και κάποιες χώρες αποφάσισαν να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της covid-19 σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευάλωτων ατόμων προτού ξεκινήσουν τη χορήγηση της δεύτερης (όπως οι Βρετανοί), το Ισραήλ, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων, προτίμησε να χορηγήσει τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως συνιστά η Pfizer.
92% ανοσία με την δεύτερη
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα 92% μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, επεσήμανε το ινστιτούτο Maccabi, το οποίο ανακοίνωσε ότι από τα 248.000 άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, τα 66 παρουσίασαν ελαφρά συμπτώματα covid-19, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν. Το ινστιτούτο δεν έχει δημοσιεύσει ακόμη λεπτομερή επιστημονική έρευνα για τα στοιχεία αυτά.
Παρά τα αποτελέσματα αυτά και το lockdown που ισχύει στο Ισραήλ από τα τέλη Δεκεμβρίου, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού παραμένει υψηλός στη χώρα, με τις αρχές να αποδίδουν το φαινόμενο στις παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κυρίως από τους υπερορθόδοξους Εβραίους και τους Άραβες. Η ισραηλινή κυβέρνηση ελπίζει σε μείωση των κρουσμάτων και κυρίως στον αριθμό των νοσηλευομένων, καθώς περνούν οι εβδομάδες και προχωρεί η εκστρατεία εμβολιασμού.
Η μετάδοση; Άγνωστο…
Όμως αν και το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid-19, το ερώτημα που παραμένει είναι αν εμποδίζει τη μετάδοση του ιού: «Πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο αποτελέσματα του εμβολίου», εξήγησε ο Ραν Μπάλισερ, επικεφαλής της εθνικής επιτροπής ειδικών για την covid-19 στο Ισραήλ και στέλεχος του ινστιτούτου ερευνών Clalit.
«Το άμεσο αποτέλεσμα είναι ότι ο άνθρωπος που έχει εμβολιαστεί προστατεύεται από τα σοβαρά συμπτώματα. Το έμμεσο αποτέλεσμα είναι, όταν ένα μέρος το πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, να δημιουργείται ένα επιδημιολογικό φράγμα το οποίο μειώνει τη μεταδοτικότητα Όμως το δεύτερο αποτέλεσμα είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν», προσέθεσε. Γνωρίζουμε πλέον ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νόσησης, όμως δεν γνωρίζουμε αν μειώνει και τη μεταδοτικότητα».
«Ο αριθμός των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό δεν έχει μειωθεί ιδιαίτερα εδώ και ενάμιση μήνα. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν τηρείται το lockdown ή επειδή το εμβόλιο δεν μειώνει τη μεταδοτικότητα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το καίριο ερώτημα προς το παρόν», κατέληξε.