Ο Ευρωπαίος Ερντογάν: Τρομοκράτες οι διαμαρτυρόμενοι φοιτητές
03/02/2021Ο Τούρκος πρόεδρος παρομοίασε με τρομοκράτες σήμερα τους φοιτητές που διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα μετά τον διορισμό (από τον ίδιο τον Ερντογάν) ενός καθηγητή κομματικού στελέχους του κυβερνώντος κόμματος ως πρύτανη στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας (του Βοσπόρου) και επιτέθηκε εκ νέου στο κίνημα ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων λέγοντας ότι είναι ασύμβατο με τις τουρκικές αξίες.
«Δεν θεωρούμε ότι οι νέοι αυτοί, που είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, έχουν πραγματικά τις εθνικές και ηθικές αξίες της χώρας μας», είπε σε μια ομιλία ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κύμα φοιτητικής αμφισβήτησης που συγκλονίζει εδώ και έναν μήνα την Τουρκία. «Είστε φοιτητές ή τρομοκράτες που προσπαθούν να καταλάβουν το γραφείο του πρύτανη;» έθεσε το κατά τη γνώμη του ρητορικό ερώτημα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι αρχές δεν θα επιτρέψουν το κίνημα φοιτητικής αμφισβήτησης να μετατραπεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις όπως εκείνες του 2013, γνωστές ως το κίνημα του Γκεζί, που τον είχε βάλει στο στόχαστρο όταν ήταν πρωθυπουργός. Επιτέθηκε επίσης και στα άτομα ΛΟΑΤΚΙ, καθώς συνελήφθησαν τέσσερις φοιτητές επειδή «προσέβαλαν το ισλάμ» με τη διοργάνωση έκθεσης που περιελάμβανε «αμαρτωλό έργο», και συγκεκριμένα αναπαριστούσε την Κάαμπα με σημαίες της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.
Ο πρύτανης με το κομματικό βιογραφικό
Ο διορισμός στις αρχές Ιανουαρίου από τον Ερντογάν ενός πρύτανη μέλους του κόμματός του ως επικεφαλής του περίβλεπτου Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (Bogazici στα τουρκικά) οδήγησε στο ξέσπασμα ενός κινήματος αμφισβήτησης. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε προχτές 160 άτομα και άλλα τόσα χτες, κατά κύριο λόγο φοιτητές που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για τον περί ου ο λόγος πρύτανη, ο οποίος διορίστηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με το συμβούλιο διοίκησης του πανεπιστημίου.
Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του 50χρονου Μελίχ Μπουλού, που έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά. Άρχισε να διδάσκει ως αναπληρωτής το 2008 και ως καθηγητής το 2016. Το 2019 ήταν πρύτανης σε σχετικά μικρό πανεπιστήμιο και τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου «ως ο καλύτερος από τους εννέα που προτάθηκαν για τη θέση αυτή». Τα 9 ονόματα ειχαν προταθεί από το Συμβούλιο Ανωτάτης Παιδείας ( Yükseköğretim Kurulu, YÖK) και η τελική επιλογή ήταν της Προεδρίας. Οι φοιτητές επίσης ζητούν την αποφυλάκιση των τεσσάρων νέων που είχαν διοργανώσει την πολιτιστική εκδήλωση με την επίμαχη αναπαράσταση. Οι διαδηλωτές τονίζουν ότι οι πρυτάνεις πρέπει να εκλέγονται και όχι να διορίζονται μονομερώς όπως κάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Δεν παραιτείται
Παρά τις διαδηλώσεις που καταστάλθηκαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης, ο Μπουλού απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. «Δεν σκέπτομαι καθόλου να παραιτηθώ. Περίμενα από τη αρχή ότι αυτή η κρίση μπορεί να πάρει έξι μήνες για να επιλυθεί και έτσι θα είναι», δήλωσε. «Είμαι ένας άνθρωπος που υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ΛΟΑΤΚΙ”, προσέθεσε.
Ακόμη και ο δήμαρχος της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος ναι μεν εξελέγη με την αντιπολίτευση αλλά προτιμά συνήθως να μένει στο περιθώριο των αντεγκλήσεων, κάλεσε τον Μπουλού να παραιτηθεί. «Σας καλώ να παραιτηθείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στα πανεπιστήμια και να αποφευχθεί η πόλωση στη χώρα μας», έγραψε σε ανοικτή επιστολή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Twitter.