Ένας χρόνος από το θάνατο του Κινέζου γιατρού που τόλμησε να μιλήσει για τον κορονοϊό
06/02/2021Χιλιάδες Κινέζοι απέτισαν σήμερα φόρο τιμής (μέσω διαδικτύου) στον γιατρό Λι Γουενλιάνγκ, έναν από τους πρώτους γιατρούς που τόλμησε να μιλήσει «για την επικινδυνότητα ενός νέου κορονοϊού» και κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων τον περσινό Δεκέμβρη.
Ο οφθαλμίατρος προσβλήθηκε λίγο αργότερα καθώς κόλλησε από ασθενή στο κεντρικό νοσοκομείο της Ουχάν και υπέκυψε το Φεβρουάριο του 2020 σε ηλικία 34 ετών. Είχε μοιραστεί με συναδέλφους του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις ανησυχίες του «για τη μετάδοση ενός κορονοϊού παρόμοιου με τον SARS» και τον είχαν καλέσει για επιπλήξεις στο αστυνομικό τμήμα.
Χιλιάδες μηνύματα κατέκλυσαν σήμερα τη σελίδα του: «Γιατρέ Λι, ο καιρός σήμερα είναι πολύ καλός εδώ όπου ζω. Ο καθένας στο κύκλο μου κάτι ό,τι καλύτερο μπορεί στη ζωή του, όλα πάνε καλά», έγραψε χρήστης στο Weibo, σε ένα σχόλιο στην τελευταία ανάρτηση του Λι, η οποία είχε προκαλέσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο αντιδράσεις, οι περισσότερες μετά τον θάνατό του. «Πίστευα ότι όλοι θα σας είχαν ξεχάσει ένα χρόνο αργότερα», πρόσθεσε άλλος χρήστης. «Είχα άδικο, θα ζείτε πάντα στην καρδιά των Κινέζων».
Η Ουχάν υποδέχτηκε αντιπροσωπεία εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που πήγε να διενεργήσει έρευνα για την προέλευση της πανδημίας. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την αγορά θαλασσινών προϊόντων στη Χουανάν, όπου εργάζονταν ασθενείς οι οποίοι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που διαγνώστηκαν επισήμως με τη νόσο. Οι ειδικοί επισκέφθηκαν επίσης το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που βρίσκεται στο επίκεντρο των θεωριών συνωμοσίας για την προέλευση της πανδημίας, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι κατά την εκεί έρευνα των Κινέζων ιολόγων για τον κορονοϊό σε νυχτερίδες, μια από αυτές τους δάγκωσε και έτσι ξεκίνησε η πανδημία.
Η Κίνα επισήμως αναφέρει ότι ξεκίνησε από την ανοιχτή “λαϊκή αγορά” προϊόντων και ότι δεν αποκλείεται εργαζόμενοι σε αυτήν να είχαν κολλήσει από κάποιον που είχε έρθει από το εξωτερικό.