Θα πείσει και τη Λέγκα ο Ντράγκι; – Δήλωση-μυστήριο του Σαλβίνι
09/02/2021Για στροφή του Ματέο Σαλβίνι στο μεταναστευτικό κάνουν λόγο ιταλικά ΜΜΕ, με αφορμή δηλώσεις του σχετικά με την άφιξη στη Σικελία πλοίου ΜΚΟ, το οποίο μεταφέρει 422 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν ένα 24ωρο πριν τη νέα συνάντηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι με την αντιπροσωπεία της Λέγκας και λίγες ημέρες αφότου το κόμμα του Σαλβίνι εξέφρασε την πρόθεση να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση υπό όρους.
Ο γραμματέας της Λέγκας δήλωσε σήμερα ότι «για το θέμα της μετανάστευσης, θα προτείνουμε να υιοθετηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία» και πρόσθεσε ότι το κόμμα του «θα ήταν ικανοποιημένο, αν η μετανάστευση, στην Ιταλία, τύχει της ίδιας αντιμετώπισης με τη Γαλλία και τη Γερμανία». «Με τους ίδιους κανόνες», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η δήλωση αυτή διαβάστηκε από πολλούς σχολιαστές ως “στροφή” του Σαλβίνι στο μεταναστευτικό, ενόψει της συμμετοχής της Λέγκας στην κυβέρνηση Ντράγκι.
Στην ερμηνεία αυτή συνέβαλε και η δήλωση του Σαλβίνι για την άφιξη στη Σικελία του πλοίου Οcean Viking, το οποίο ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωσης SOS Mediterranée και μετέφερε 422 μετανάστες και πρόσφυγες που διασώθηκαν στα ανοικτά της Λιβύης. Η άδεια ελλιμενισμού δόθηκε την Κυριακή από την κυβέρνηση Κόντε και όπως έγινε γνωστό οκτώ από τους διασωθέντες είναι θετικοί στον κορωνοϊό.
Ο γρίφος Σαλβίνι
Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Σαλβίνι, ο οποίος ως υπουργός Εσωτερικών είχε κηρύξει πόλεμο στις ΜΚΟ απαγορεύοντας στα πλοία τους να δέσουν σε ιταλικά λιμάνια, περιορίστηκε να πει ότι «πρέπει να δραστηριοποιηθεί και η Ευρώπη, στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος που δεν αφορά μόνον την Ιταλία». Τα ιταλικά ΜΜΕ υπογράμμισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Λέγκα δεν αναφέρεται με αρνητικά σχόλια στη μεταφορά επί ιταλικού εδάφους μεταναστών και προσφύγων που “διασώθηκαν” στη θάλασσα από πλοίο ΜΚΟ.
Οι περισσότεροι αναλυτές απέδωσαν αυτήν την κίνηση του Σαλβίνι στην πιθανή συμμετοχή του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση που προσπαθεί να σχηματίσει ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Οι δηλώσεις έγιναν άλλωστε μία ημέρα πριν τη νέα συνάντηση του Ντράγκι με αντιπροσωπεία της Λέγκας, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των διερευνητικών επαφών. Σημειώνεται ότι στις συναντήσεις του πρώτου γύρου, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, η Λέγκα έκανε γνωστή την πρόθεσή της να στηρίξει τη νέα προσπάθεια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Το κόμμα του Σαλβίνι έθεσε, ωστόσο, μια σειρά ζητημάτων, τα οποία θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσουν μέρος των παρεμβάσεων αυτής της νέας κυβέρνησης. Ανάμεσα σε αυτά είναι η ενίσχυση των δημοσίων έργων και η χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αντί της «παθητικής στήριξης των ανέργων». Πολιτικοί παρατηρητές ανέφεραν επίσης ότι η Λέγκα, αν τελικά στηρίξει την νέα κυβερνητική συμμαχία, θα ζητήσει πιθανότατα την υπουργοποίηση δυο στελεχών της.
Οι προτεραιότητες του Ντράγκι
Ο Σαλβίνι πάντως είχε βάλει προ ημερών και έναν άλλον όρο, δηλώνοντας ότι αν στη νέα κυβέρνηση μετέχει το Κίνημα 5 Αστέρων, τότε η Λέγκα δεν πρόκειται να ενταχθεί σε αυτήν. Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, τόνισε στον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων ότι «όταν σχηματισθεί νέα κυβέρνηση, το Κίνημά θα δώσει το “παρών”, με εντιμότητα». Ζήτησε ωστόσο, η κυβέρνηση αυτή να έχει «ευρωπαϊκό και περιβαλλοντικό προσανατολισμό» και να διατηρηθούν οι ενισχύσεις προς τους άνεργους, το γνωστό “εισόδημα του πολίτη”.
Ο Ντραγκι φέρεται να έχει κερδίσει τη στήριξη των βασικών ιταλικών κομμάτων. Όπως αναφέρουν όμως πολλοί Ιταλοί σχολιαστές, το δύσκολο είναι πλέον στο πως θα συνδυάσει τις απαιτήσεις των κομμάτων που έχουν δηλώσει ότι θα τον στηρίξουν (οκτώ στον αριθμό) με τις προτεραιότητες που ο ίδιος θέλει να θέσει. Ειδικά, όταν η Ιταλία αναμένεται να λάβει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ, ως ευρωπαϊκά κονδύλια και δάνεια, τα οποία όμως πρέπει να αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε προκαθορισμένους, από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, τομείς.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Bloomberg μετέδωσε πάντως ότι, αν γίνει πρωθυπουργός ο Ντράγκι, στις βασικές προτεραιότητες της Ιταλίας θα είναι ένας κοινός προϋπολογισμός για την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, ο επικεφαλής του φιλοευρωπαϊκού κόμματος Ατζιόνε, Κάρλο Καλέντα, και ο επικεφαλής μιας ομάδας ανεξάρτητων βουλευτών δήλωσαν ότι ο Ντράγκι αναφέρθηκε στην ανάγκη για έναν κοινό προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια διαφορετικών συναντήσεων που είχε στη Ρώμη.
Ο ιταλός τεχνοκράτης εντολοδόχος πρωθυπουργός είχε καλέσει άλλωστε τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να προχωρήσουν στη διαμόρφωση ενός κοινού προϋπολογισμού, ενώ ακόμα ήταν επικεφαλής της ΕΚΤ και είχε αναφερθεί σε αυτό και κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην Κεντρική Τράπεζα, το 2019.