ΠΟΥ: Δeν χρειάζεται τόση απαισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα του AstraZeneca
08/02/2021Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του προγράμματος Covax προειδοποίησαν έναντι της υπερβολικής απαισιοδοξίας προς το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca, καθώς αυτό που προέχει, όπως τόνισαν, είναι να περιοριστούν οι νοσηλείες και να σωθούν ζωές.
«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να απορρίψουμε αυτό το εμβόλιο, που αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας απάντησης στην υπάρχουσα πανδημία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Χάτσετ, που διευθύνει τον CEPI, τον ερευνητικό βραχίονα του μηχανισμού Covax (μηχανισμός για τα εμβόλια κυρίως σε φτωχές χώρες και τη διεθνή συνεργασία για πρόσβαση σε θεραπείες).
«Είναι απολύτως κρίσιμο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται», επέμεινε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση για τα άτομα άνω των 55 ετών και χθες η Νότια Αφρική ανέφερε «περιορισμένη αποτελεσματικότητα του προϊόντος εναντίον του νοτιοαφρικανικού στελέχους». Από την πλευρά του, ο Μάικ Ράιαν, ο διευθυντής έκτακτων υγειονομικών θεμάτων στον ΠΟΥ, υποστήριξε την παραπάνω θέση.
«Ο πρώτος στόχος των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι να μειώσουμε τον αριθμό των νοσηλειών και των νεκρών. Και μου φαίνεται πως στην παρούσα χρονική στιγμή τα δεδομένα μας δείχνουν ότι αυτό κάνουν όλα τα εμβόλια», είπε.
«Θα μας χρειαστεί ενδεχομένως μια δεύτερη και μια τρίτη γενιά εμβολίων για να πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», παραδέχθηκε, ωστόσο βασιζόμενος στην εμπειρία του στη μάχη εναντίον των πιο θανατηφόρων ασθενειών, υπογράμμισε πως «σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης της κρίσης, πρέπει να κάνουμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε άμεσα».
Το εμβόλιο της AstraZeneca, που δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση του ΠΟΥ, αλλά αντιθέτως έχει πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές σε πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και στην ΕΕ, αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των δόσεων των εμβολίων που το σύστημα Covax θέλει να διανείμει στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να προστατεύσει, κατά προτεραιότητα, τους υγειονομικούς και τις πιο ευάλωτες ομάδες.
Η επιτροπή ειδικών για τα εμβόλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (SAGE) ασχολήθηκε με το εμβόλιο της AstraZeneca σήμερα, ωστόσο τα συμπεράσματά της αναμένεται να γίνουν γνωστά σε λίγες ημέρες. Η έγκριση από τον ΠΟΥ, που είναι απαραίτητη προκειμένου το πρόγραμμα Covax να μπορέσει να αρχίσει τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, θα μπορούσε να εκδοθεί γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου.