Φράκτες και παλάτια στην άμμο – Το σχέδιο Σίσι για μία νέα Αίγυπτο
19/02/2021«Με τον φράκτη γύρω από το Σαρμ ελ-Σέιχ, η Αίγυπτος γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που χτίζει ένα τείχος εσωτερικού χωρισμού μεταξύ των πόλεων ενός κράτους, εν καιρό ειρήνης, χωρίς πόλεμο, κατοχή ή διαίρεση» ήταν το σχόλιο του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Mohammed Fakhry, σχετικά με τον συρμάτινο φράχτη που σχεδιάζει το καθεστώς Σίσι γύρω από το πιο πολυτελές τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου.
Ένα συρματόπλεγμα μήκους 36 χιλιομέτρων και ύψους έξι μέτρων, σχεδιάζεται να περικυκλώσει τα εμπορικά κέντρα και τα πολυτελέστατα ξενοδοχεία γύρω από το “Λας Βέγκας” της Αιγύπτου, για «την ασφάλεια και την προστασία των τουριστών του Σαρμ ελ-Σέιχ», όπως αναφέρει η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ένα σχέδιο που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στα social media και στην υπό διωγμό αντιπολίτευση.
Αντιδράσεις τις οποίες επιδιώκει να εκμεταλλευτεί η προπαγάνδα του ισλαμικού κόμματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία το καθεστώς διώκει ως τρομοκρατική οργάνωση. Λογαριασμοί στα αιγυπτιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνδεόμενα με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, αναφέρθηκαν σε έναν «κοινωνικό διαχωρισμό» που επιδιώκει το καθεστώς Σίσι, προς όφελος της αιγυπτιακής ελίτ και των τουριστών που κατακλύζουν, τουλάχιστον στην προ κορονοϊού εποχή, το πολυτελές θέρετρο.
Ο στρατηγός Σίσι, που θεωρεί την διαδικτυακή προπαγάνδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πρωταρχική απειλή αποσταθεροποίησης για το καθεστώς του (σε βαθμό που οραματίζεται έναν δικό του διαδικτυακό “στρατό” για την πρώτη γραμμή της μάχης των “χαρακωμάτων” του twitter και του facebook) έχει ξεκινήσει μία επικοινωνιακή αντεπίθεση, προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι επιδιώκει ένα κοινωνικό “απαρχάϊντ”.
Οι τζιχαντιστές του Σινά
Το Σαρμ ελ Σέιχ, που βρίσκεται στο νότιο Σινά γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, είναι το “κόσμημα” της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου και έχει βρεθεί στο στόχαστρο τζιχαντιστικών ομάδων, ήδη από το 2005 με πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις, πολύ πριν την εμφάνιση των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους.
Το 2015, όταν μεσουρανούσε το άστρο του ISIS, το Σαρμ ελ Σέιχ είχε μετατραπεί σε μία “πόλη φάντασμα”, με την πτώση στην τουριστική κίνηση να αγγίζει το 50%, ενώ στα τέλη του ίδιου έτους συνέβη η εν πτήση καταστροφή αεροπλάνου των ρωσικών αερογραμμών, με 217 νεκρούς, την οποία η Μόσχα είχε αποδώσει σε τρομοκρατική ενέργεια, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη του χτυπήματος.
Όμως, λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας των αιγυπτιακών αρχών, το Σαρμ ελ Σέιχ έχει καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστο από την πολυετή αντιπαράθεση του στρατηγού Σίσι με ένα ετερόκλητο φάσμα ισλαμικών και τζιχαντιστικών ομάδων που είναι διάσπαρτο στην αχανέστατο έρημο του Σινά, το οποίο περιλαμβάνει παρακλάδια της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους, μέχρι και σαλαφιστές Βεδουίνους και εγκληματικές συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών, ένα μωσαϊκό παραστρατιωτικών ομάδων διάσπαρτο σε μία απέραντη ερημώδη έκταση, ίση με την πολιτεία της Δυτικής Βιρτζίνια.
Η ιδέα για ένα τείχος ασφαλείας γύρω από το Σαρμ ελ Σέιχ ξεκινά από το καθεστώς Μουμπάρακ, που σχεδίαζε μία σχετική κατασκευή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2005, ιδέα που γρήγορα εγκατέλειψε έπειτα ότι από τις αντιδράσεις ότι θα «παραμορφώνονταν» η πόλη και η πανέμορφη θέα που προσφέρουν τα πολυτελή ξενοδοχεία που αγναντεύουν την Ερυθρά Θάλασσα και την έρημο του Σινά.
Φράχτης έναντι των “ασύμμετρων απειλών”
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου, το Σαρμ ελ Σέιχ ήταν ήδη ασφαλές από τα αμέτρητα μπλόκα που στήνει ο αιγυπτιακός στρατός και η αστυνομία σε όλη την επικράτεια του, κάτι που προσωπικά διαπίστωσα και από επίσκεψη μου το 2018, όπου είδα μέχρι και στρατιωτικά φυλάκια έξω από κάθε ξενοδοχείο του τουριστικού θέρετρου και αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Κατά τους αξιωματούχους της αιγυπτιακής κυβέρνησης, το σχέδιο περίφραξης θα περιλαμβάνει τέσσερεις πύλες εισόδου και εξόδου, όπου θα επιτρέπεται «είτε σε Αιγύπτιο, είτε σε ξένο τουρίστα, είτε σε πλούσιο, είτε σε εργαζόμενο, είτε σε υπάλληλο» να εισέρχονται κανονικά στο θέρετρο, ενώ ισχυρίζονται πως η περίφραξη γίνεται κυρίως για “ασύμμετρες απειλές”, που πάντως δεν περιλαμβάνουν ενδεχόμενες επιθέσεις με drone από τρομοκρατικές ομάδες.
Σύμφωνα με τους κρατικούς αξιωματούχους οι απειλές αυτές έχουν να κάνουν με τα πλαστικά συντρίμμια που φέρνουν με δύναμη οι ισχυροί άνεμοι του Σινά, τα οποία μολύνουν τις παραλίες και απειλούν τους λουόμενους, αλλά και τα ατυχήματα που προκαλούνται από τα κοπάδια προβάτων και καμήλων που συχνά “εισβάλουν” απρόσκλητα στον δρόμο που οδηγεί στον κόλπο Naama!
Παρά την πανδημία του κορονοϊού και την παγκόσμια μείωση της τουριστικής κίνησης σε όλο τον κόσμο, τα ξενοδοχεία του Σαρμ ελ Σέιχ κατάφεραν να έχουν μία πληρότητα της τάξης του 35% περίπου, με το καθεστώς να θέλει να φυλάξει σαν “κόρη οφθαλμού” το “κόσμημα” της τουριστικής βιομηχανίας της Αιγύπτου.
Τα σχέδια για μία νέα Αίγυπτο
Πάντως η περίφραξη του Σαρμ ελ Σέιχ φαίνεται πως εντάσσεται στο σχέδιο για μία “νέα Αίγυπτο” που σκοπεύει να δημιουργήσει ο στρατηγός Σίσι. Τα σχέδιο αυτό περιλαμβάνουν την αναμόρφωση της πλατείας Ταχρίρ, που σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα την πλατεία που σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις που είχαν ρίξει το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ.
Περιλαμβάνει επίσης την δημιουργία του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, με συνολικό εμβαδόν 500.000 τετραγωνικά μέτρα, μουσείο που έχει μετατραπεί σε προσωπικό στοίχημα για τον στρατηγό Σίσι, για την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Όμως το κατ’ εξοχήν φιλόδοξο σχέδιο του ισχυρού άνδρα της Αιγύπτου, είναι η δημιουργία μίας νέας διοικητικής πρωτεύουσας, σε μία έρημο μεταξύ του Καίρου και της διώρυγας του Σουέζ.
Η “Sisi city”, όπως την αποκαλούν οι Αιγύπτιοι, σχεδιάζει να φιλοξενήσει επτά εκατομμύρια κατοίκους, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Η “Sisi city” θα περιλαμβάνει (μεταξύ άλλων), εκατοντάδες τζαμιά, πανεπιστήμια και νοσοκομεία, το κοινοβούλιο της χώρας, ένα πάρκο μεγαλύτερο από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης και το νέο προεδρικό μέγαρο, το οποίο υπολογίζεται να είναι οκτώ φορές μεγαλύτερο από τον Λευκό Οίκο!
Επομένως τα σχέδια περίφραξης του Σαρμ ελ Σέιχ περισσότερο φαίνεται να εντάσσονται στους μεγαλεπήβολους στόχους του Σίσι για μία “νέα Αίγυπτο”, στους οποίους ο Αιγύπτιος πρόεδρος εμμένει, την στιγμή που η χώρα του δεν έχει την οικονομική άνεση χωρών, όπως της Σαουδικής Αραβίας. Για τους επικριτές του Σίσι, τα σχέδια αυτά είναι οι μωροφιλοδοξίες ενός “νέου Φαραώ”, αν και με αυτούς δεν φαίνεται να συμφωνεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η κυβέρνηση του οποίου ενέκρινε την πώληση πυραυλικών συστημάτων στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την «στρατηγική σύμμαχο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή».