Η πρόταση Λαβρόφ για το Κυπριακό – Πολλά τα μηνύματα στη συνάντηση με τον Δένδια
24/05/2021Σε φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε με τον Λαβρόφ ο Νίκος Δένδιας, στο Σότσι της νότιας Ρωσίας. Μια συνάντηση που ξεκίνησε με ισχυρούς συμβολισμούς και φιλοφρονήσεις και έκλεισε με μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Η συνάντηση ήταν άλλωστε η τέταρτη μέσα σε ενάμιση χρόνο, γεγονός που επιβεβαιώνει την καλή πορεία των διμερών σχέσεων.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, στην συνάντηση εξετάστηκε «η πρόοδος στην εφαρμογή των συμφωνιών, που επιτεύχθηκαν από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, καθώς και οι αποφάσεις που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Μισούστιν με τον Έλληνα ομόλογό του» στην Αθήνα, στις 24 Μαρτίου, και στην τηλεφωνική τους συνομιλία, στις 5 Μαΐου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε τη ρωσική ετοιμότητα για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο των αρχών του ΟΗΕ. Παραλλήλως, υπογράμμισε τη ρωσική θέση για κατάργηση των εγγυήσεων και την μεταβίβασή τους στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Λαβρόφ για το Κυπριακό
«Η ρωσική θέση συνίσταται στην ανάγκη εξεύρεσης διευθέτησης βάσει των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία προϋποθέτουν διαπραγματεύσεις με σκοπό τη δημιουργία μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η εντολή που καθοδηγεί τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και εκείνους στους οποίους ανέθεσε συγκεκριμένα να χειριστούν το Κυπριακό» συμπλήρωσε, απορρίπτοντας πλήρως τις τουρκικές αιτιάσεις για δύο κράτη.
«Θα ήταν ιδανικό να μεταβιβαστούν τα ζητήματα των εγγυήσεων ασφαλείας στη δικαιοδοσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι «θα έχουμε αυτό ως αφετηρία μας στα περαιτέρω βήματά μας». Στο σημείο αυτό επανέλαβε την ρωσική ετοιμότητα για ανάληψη πρωτοβουλίας, ένα τα δύο μέρη το επιθυμήσουν. Διευκρίνισε βέβαια ότι οι προσπάθειες διαμεσολάβησης θα είναι «προς την κατεύθυνση των αρχών που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε στις κοινές δηλώσεις ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για τις συζητήσεις στη Γενεύη και του εξέφρασε, για άλλη μία φορά, την εκτίμησή του «για τη ρωσική προσήλωση στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε τον Λαβρόφ και για τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Στο σημείο αυτό του υπογράμμισε την βούληση της Ελλάδας για την προώθηση μιας ατζέντας ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Παραλλήλως, εξέφρασε και πάλι, τη μεγάλη ικανοποίηση της Αθήνας για το γεγονός ότι η Ρωσία έχει υποστηρίξει, επανειλημμένα, το αναφαίρετο δικαίωμα στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων και το γεγονός ότι όλες οι διαφορές πρέπει να επιλύονται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και την ανησυχία του για το γεγονός «ότι η Τουρκία αυτοπροβάλλεται ως διάδοχος της οθωμανικής κληρονομιάς, αλλά και ως ο ηγέτης των απανταχού μουσουλμάνων», μια πρακτική που, όπως τόνισε «δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου. Συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τον Νίκο Δένδια να εκτιμά ότι «η συμβολή της Ρωσίας στην προώθηση της σταθερότητας είναι τεράστιας σημασίας».
Οι σχέσεις με την ΕΕ
Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι δεν είναι και στα καλύτερά τους. Υποστήριξε πάντως ότι δεν είχε η Ρωσία την πρωτοβουλία «να ξεκινήσει το σπιράλ των κυρώσεων, που ξετυλίγεται από τις Βρυξέλλες». Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι η Μόσχα επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της για διάλογο με την ΕΕ, «αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και του υπολογισμού των συμφερόντων ο ένας του άλλου και όχι βάσει μονομερών παράνομων απαιτήσεων».
Παραλλήλως εκτίμησε ότι όλες οι εντάσεις και συγκρούσεις σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Υπερκαυκασία «μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα επί των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και χωρίς να επιτραπεί η αντιπαράθεση». Σε μια δύσκολη ημέρα, καθώς στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες συζητούν για την στρατηγική έναντι της Μόσχας, υπό το πρίσμα και της αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους στη Λευκορωσία, την οποία αντιμετωπίζουν ως “κρατική αεροπειρατεία”, ο Νίκος Δένδιας τόνισε την σταθερή θέση της Ελλάδας για την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας.
Χαρακτήρισε πάντως «ειλικρινή και ανοιχτή» τη συζήτηση που είχε για το θέμα με τον Λαβρόφ και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας ΕΕ και Ρωσίας υπογράφηκε πριν από 27 χρόνια, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στο νησί από το οποίο κατάγομαι, την Κέρκυρα».
Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η ελληνική εκτίμηση είναι πως «η Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης και παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων». Για αυτόν τον λόγο πρόσθεσε «είναι απαραίτητη η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας» με απώτερο σκοπό την ομαλοποίηση αυτών των σχέσεων. Σημείωσε παραλλήλως, ότι πιστεύει πως αυτό είναι και το συμφέρον της Ρωσίας, καθώς αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της.
Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε βέβαια ότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και δεσμεύεται από τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, ωστόσο, «θα συνεχίσει να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου και της δημιουργίας συνθηκών, που θα επιτρέψουν σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού, την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Αυτό είναι και το μήνυμα, που θα μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Σημαντικός εταίρος
Χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ως έναν από τους σημαντικούς εταίρους της Ρωσίας στην Ευρώπη, αναφέρθηκε στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης και τόνισε ότι «μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι αυτή είναι μια κοινή μας γιορτή». Και αφού αναφέρθηκε και πάλι στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, είπε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του συζητήθηκαν τρόποι συνεργασίας στην καταπολέμηση της πανδημίας και ότι επιβεβαιώθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την επέκταση των διμερών σχέσεων.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά στην υλοποίηση κοινών έργων στο εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και στον επιστημονικό, ενεργειακό και τουριστικό τομέα. Είπε επίσης ότι υποστηρίχθηκε η σύγκληση των ομάδων εργασίας της Μικτής Ελληνορωσικής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, ώστε να συνέλθει σε ολομέλεια το συντομότερο δυνατό εφέτος.
Ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε και στις πολιτιστικές και ανθρωπιστικές ανταλλαγές, συμφωνώντας ότι το Κοινό Έτος Ιστορίας που υλοποιείται φέτος υπό την αιγίδα του Προέδρου Πούτιν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη θα δώσει επιπλέον ώθηση στις επαφές μεταξύ πολιτών των δύο χωρών. Εξέφρασε τέλος την μεγάλη ικανοποίηση της Μόσχας για τα αποτελέσματα των συνομιλιών και την καταρχήν διάθεση της ελληνικής πλευράς «για περαιτέρω διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς».