Πέθανε πανίσχυρος αρχιμαφιόζος στη φυλακή

Πέθανε πανίσχυρος αρχιμαφιόζος στη φυλακή

Σε ηλικία 79 ετών, πέθανε σήμερα στις φυλακές της Πάρμα ο Ραφαέλε Κούτολο, ο πανίσχυρος νονός της μαφίας της Νάπολης, της «Καμόρα». Έπασχε από χρόνια νοσήματα και βρισκόταν στη φυλακή  (με ένα μικρό διάλειμμα) από το 1971.

Παρότι έγκλειστος συνέχιζε να ελέγχει πλήρως τις παράνομες δραστηριότητες της Καμόρα μέσα από το κελί του. «Ο Κούτολο ήταν ισχυρότερος κι από πρωθυπουργό. Κράτησε όμηρο ολόκληρη την Ιταλία και η χώρα υποκλίθηκε στην ισχύ του», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera. Η “σταδιοδρομία” του ξεκίνησε το 1970, με δραστηριοποίηση στην παράνομη πώληση τσιγάρων, η οποία, στην Νάπολη και σε μεγάλο μέρος του ιταλικού Νότου είχε εξασφαλίσει, συχνά, την ανοχή των αρχών. Το 1971 οδηγείται στην φυλακή αλλά απο εκεί σχεδιάζει τη «μεταρρύθμιση» της ναπολιτάνικης μαφίας, με δομή πυραμίδας, όπως ακριβώς η Κόζα Νόστρα της Σικελίας.

Ο Κούτολο γίνεται μια προσωπικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει στον χώρο του. Η «Νέα Οργανωμένη Καμόρα» μετατρέπεται σε παραστρατιωτική οργάνωση και αναμιγνύεται στο εμπόριο ναρκωτικών και στην εκβίαση για “προστασία” εμπόρων και επιχειρηματιών.Το 1977 ο «Ντον Ραφαέλε» μεταφέρεται σε ψυχιατρικό νοσοκομείο από το οποίο δραπετεύει τοποθετώντας βόμβα. Ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί νέες σχέσεις με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντραγκέτα. Ομως ξανασυλλαμβάνεται.

Η «Νέα Οργανωμένη Καμόρα» κερδίζει εκατομμύρια από τη διακίνηση κοκαϊνης σε όλη την περιφέρεια της Νάπολης και οι τοπικοί πολιτικοί, συχνά, «κάνουν τα στραβά μάτια». Τα μέλη των φατριών της Καμόρα που δεν θέλησαν να συμμαχήσουν μαζί του, στην δεκαετία του ογδόντα, δημιούργησαν τη συμμαχία της «Νέας Οικογένειας», με την οποία προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τη σχεδόν απεριόριστη ισχύ του Κούτολο: στις γειτονιές της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου ξεκινά ένας «εμφύλιος πόλεμος», με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και να τραυματισθούν εκατοντάδες.

Παράλληλα, όπως υπενθυμίζουν σήμερα πολλοί σχολιαστές, μέσα από τη φυλακή, ο αρχινονός της Νάπολης κατάφερε να δημιουργήσει στενές σχέσεις και με «εκτροχιασμένους τομείς» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Φέρεται μάλιστα να έπαιξε κεντρικό ρόλο στην απελευθέρωση του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο, ο οποίος, το 1981, είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Η ιταλική δικαιοσύνη, τα τελευταία χρόνια, αρνήθηκε να δεχθεί το αίτημα του Κούτολο για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε κατ΄οίκον κράτηση, με το σκεπτικό ότι παρά τα προβλήματα υγείας του και το προχωρημένο της ηλικίας, συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για το οργανωμένο έγκλημα της Νάπολης και να επηρεάζει τις εξελίξεις του. Ο ίδιος πριν από οκτώ μήνες διαμήνυσε με συνέντευξή του ότι «ουδέποτε επρόκειτο να μετανοήσει και να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx