Τι είπε ο Δένδιας για τους Patriot προς την Σουδική Αραβία και το νομοσχέδιο

Ζάκυνθος

Η κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία για τη μεταφορά, τοποθέτηση και επιχειρησιακή λειτουργία μιας συστοιχίας του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου του για τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν πρόκειται για επιθετικό, αλλά αμυντικό όπλο, που θα δώσουμε στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα μας δεν άσκησε και δεν ασκεί ποτέ επιθετική πολιτική», είπε ο κ. Δένδιας. Κατά τα άλλα, ως προς το νομοσχέδιο με την “μεταμόρφωση του υπουργείου Εξωτερικών”  δήλωσε ότι είναι ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις και «ουδείς διεκδικεί το αλάθητο».

Νωρίτερα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είχε τονίσει ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό από τα κονδύλια για τους εξοπλισμούς μπορεί να δοθεί για τις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς όλοι πρόσεξαν πόσο χαμηλός είναι ο προϋπολογισμός του.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις και επισημάνσεις για το οργανωτικό κομμάτι του νομοσχεδίου που κατατέθηκαν από τα κόμματα, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι τις ακούει με «πολύ προσοχή», τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν αποτελεί το σύνολο της μεταρρύθμισης – απλώς αυτή είναι η πρώτη φάση του ψηφιακού μετασχηματισμού του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών».

Χαρακτήρισε δε, «απολύτως απαραίτητο την ενσωμάτωση της οικονομικής διπλωματίας, της δημόσιας διπλωματίας», που όπως είπε, «δεν υπήρχαν στον πυρήνα του υπουργείου Εξωτερικών», και «απολύτως απαραίτητες», την αναδιοργάνωση της διπλωματικής ακαδημίας, την αναδιάρθρωση των διπλωματικών αρχών στο εξωτερικό και τον μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, κάνοντας λόγο για «χαμηλές προσδοκίες» σε σχέση με τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Εξωτερικών». Όπως υποστήριξε, «υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν κρίσιμα την αποστολή του ΥΠΕΞ, τη διοικητική λειτουργία και τη στήριξη των υπαλλήλων». «Ο προτεινόμενος Οργανισμός επιτείνει αντί να επιλύει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, λόγω της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία στερούν από τις διπλωματικές αρχές μας εργαλεία και δυνατότητες για εξωστρεφείς δράσεις», τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντί να αξιοποιήσετε τις δημοσιονομικές δυνατότητες για αύξηση του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ και πρόσληψη προσωπικού, κρατάτε χαμηλά τον προϋπολογισμό, μειώνετε τις οργανικές θέσεις και δεν προβαίνετε σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων υψηλής κατάρτισης μέσω ΑΣΕΠ ή Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, που θα ανανέωνε το στελεχιακό δυναμικό του ΥΠΕΞ, ενώ διατηρείτε την εξαιρετικά αρνητική αναλογία υπαλλήλων εξωτερικού σε σχέση με το εσωτερικό», πρόσθεσε. Ακόμα, εξέφρασε τη διαφωνία του «για την κατάργηση της αυτονομίας της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού», ενώ μίλησε για αποδυνάμωση τόσο των πολιτικών διευθύνσεων όσο και των εξωτερικών υπηρεσιών.

Τα άλλα κόμματα

Το ΚΙΝΑΛ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις, σημειώνοντας ότι τα όποια θετικά του νομοσχεδίου για εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορούν να αναδειχθούν, καθώς ήρθε προς συζήτηση εντελώς αιφνιδιαστικά χωρίς τη δυνατότητα των βουλευτών να καταλάβουν τις αλλαγές, μέσα από τα 480 άρθρα του. Το ΚΙΝΑΛ θεωρεί ότι πρέπει να θεσπιστεί μόνιμος υπηρεσιακός υφυπουργός, ώστε να μην μπορεί η καθε κυβέρνηση να τον αλλάζει» και εξέφρασε την διαφωνία του «για την ενίσχυση του γενικού γραμματέα με περαιτέρω διοικητικές αρμοδιότητες, καθώς αυτές θα υπονομεύσουν τον συντονισμό». Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των διπλωματών στο εξωτερικό, γιατί όπως είπε, «έχουν δεμένα τα χέρια τους».

Το ΚΚΕ μίλησε για αδικαιολόγητη μείωση των οργανικών συνθέσεων των διπλωματικών υπαλλήλων και κριτήρια σκοπιμότητας στην αξιολόγηση τους, ενώ υποστήριξε ότι «η αιτιολόγηση για μείωση της γραφειοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Η Ελληνική Λύση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο ενισχύει τη γραφειοκρατία, ενδυναμώνει την κεντρική υπηρεσία και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τις διπλωματικές υπηρεσίες του εξωτερικού». Το ΜεΡΑ25 χαρακτήρισε «θνησιγενή» τον νέο Οργανισμό του υπουργείου, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρό κίνδυνο αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων που δεν θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα για να υπάρξει μια επιτυχημένη διπλωματία. Με το νομοσχέδιο δίνονται αποσπασματικές λύσεις. Μόνο αναστάτωση των υπηρεσιών θα δημιουργήσει με ανακάτωμα της τράπουλας, και αυτό δεν εξυπηρετεί τις προοπτικές της ελληνικής διπλωματίας».

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς το μέγεθος του Οργανισμού, την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα του. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για θετικά και αρνητικά στοιχεία του νομοσχεδίου: Στα αρνητικά είναι, όπως είπε, η υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των διπλωματικών αρχών του εξωτερικού, η μείωση του αριθμού των νέων διπλωματών, η παράδοξη οργάνωση των οικονομικών διευθύνσεων και ο τρόπος που θα γίνονται οι μετατάξεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx