Επιμένει στην ένταση η Τουρκία – Και για το “Τσεσμέ” φταίει η Ελλάδα

Η Τουρκία, το σύνδρομο Παβλόφ και οι ελληνικές αντιστάσεις, Βαγγέλης Σαρακινός

Την εμμονή της στη στρατηγική της έντασης απέναντι στην Ελλάδα επιδεικνύει για άλλη μία φορά η Τουρκία, αυτή τη φορά με την παρουσία του ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ στο Βόρειο Αιγαίο. Οι προκλήσεις αυτές συνοδεύονται με τις εξίσου προκλητικές δηλώσεις του Ακάρ, ο οποίος επιχείρησε και πάλι να ρίξει τις ευθύνες στην Αθήνα, ακόμα και για τις παράτυπες τουρκικές έρευνες!

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στο πρακτορείο Ανατολή, κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, αλλά και γιατί στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί συμπεριλαμβάνει “αποστρατιωτικοποιημένα” νησιά. Οι ίδιες πηγές φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξουν ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο!

«Τo Tσεσμέ ξεκίνησε τις εργασίες του στο Αιγαίο, οι οποίες είναι νόμιμες και σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες» ανακοίνωσε η Άγκυρα, συμπληρώνοντας ότι «δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες». Οι ωκεανογραφικές έρευνες που κάνει το Τσεσμέ, όντως δεν είναι παράνομες με την έννοια ότι είναι ωκεανογραφικές και περιβαλλοντολογικές και δεν παραβιάζουν υφαλοκρηπίδα. Είναι ωστόσο παράτυπες, καθώς διενεργούνται έπειτα από μια navtex που δεσμεύει παρανόμως θαλάσσια περιοχή.

Σε άλλο κόσμο ο Ακαρ 

Η Άγκυρα δείχνει πάντως ότι δεν θέλει να καταλάβει τη διαφορά και οι νέοι τουρκικοί ισχυρισμοί ξεφεύγουν για άλλη μία φορά από κάθε έννοια κανονικότητας, σε μια προσπάθεια συνέχισης της έντασης. Σε αυτό αποσκοπούν και οι σημερινές διαρροές από το υπουργείο του Ακάρ, πηγές του οποίου έφεραν ως παράδειγμα της δήθεν ελληνικής “πρόκλησης” και τις έρευνες που έκανε η Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2000, μεταξύ Χίου και Ικαρίας, με το πλοίο “Ναυτίλος”.

Η Άγκυρα ενοχλείται όμως και με τις υποθαλάσσιες ελληνικές εργασίες μεταξύ  Κρήτης και Πελοποννήσου, όπως και με τη Navtex που εκδόθηκε στις 18  Φεβρουαρίου για την έναρξη υποθαλάσσιων εργασιών βόρεια της Κρήτης. Εγκαλεί μάλιστα την Αθήνα γιατί δεν αναφέρει πότε θα τελειώσουν αυτές, αφού οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας φέρονται να σχολιάζουν ότι είναι «άγνωστη η ημερομηνία λήξης τους».

Σε μια επιτομή θράσους, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα μετά τις 25 Ιανουαρίου, ημέρα της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη για τις διερευνητικές επαφές έκανε ασκήσεις βόρεια της Σκύρου! Πρόκειται για αναφορά στην άσκηση “Κεραυνός-21”, στην οποία μετείχαν 20 πλοία και δυνάμεις της Αεροπορίας.

Στο στόχαστρο των Τούρκων μπαίνει και η NAVTEX για δράση υποβρυχίων μεταξύ 10-17 Φεβρουαρίου, στην οποία περιλαμβάνονταν και χωρικά ύδατα νησιών, όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, ο Άγιος Ευστράτιος και η Σαμοθράκη, αλλά και η Ικαρία με το Καστελλόριζο. Νησιά για τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να βρίσκονται σε καθεστώς αποστρατικοποίησης. Ειδική αναφορά γίνεται και στην προγραμματισμένη, για την περίοδο 17 Μαρτίου-17 Απριλίου, άσκηση με πραγματικά πυρά, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λήμνος, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, το Καστελλόριζο, τη  Σαμοθράκη και τη Χίο.

Που το πάει η Τουρκία

Οι πηγές του υπουργείου του Ακάρ ούτε λίγο ούτε πολύ υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις σε αυτές τις περιοχές και κατηγορούν την Αθήνα ότι «προσπαθεί να αυξήσει την ένταση». Την καλούν μάλιστα «να αποφύγει τις ενέργειες και την ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η Άγκυρα αντιστρέφει την πραγματικότητα για να υποστηρίξει τις δικές της ανυπόστατες διεκδικήσεις. Με τις σημερινές διαρροές από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ξαναφέρνει εμμέσως την ανεδαφική αξίωσή της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κάτι που η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει ως αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Η δε αναφορά των τουρκικών πηγών στην 25η Ιανουαρίου, ημέρα διεξαγωγής της συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη, μόνο τυχαία δεν είναι. Η τουρκική πλευρά, στο πλαίσιο του πολέμου των εντυπώσεων ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο, επιχειρεί να δείξει ότι την ώρα που εκείνη “κάθεται στο τραπέζι και συζητά” η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η Τουρκία αναζητά τρόπο να ρίξει στην Ελλάδα την ευθύνη για το όποιο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών και το κάνει ακόμα και την ώρα που επίκειται, στις αρχές Μαρτίου, η συνάντηση της Αθήνας. Η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνίες για αυτή τη συνάντηση και βρίσκεται εν αναμονή της επίσημης τουρκικής απάντησης. Ωστόσο, η Άγκυρα δείχνει μάλλον να ψάχνει την οδό για να καταστήσει τετελεσμένο το “blame game” κατά της Ελλάδας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx