Κυρώσεις σε Πούτιν και Μαδούρο η ΕΕ, αλλά ο Ερντογάν στο απυρόβλητο

Κυρώσεις σε Πούτιν και Μαδούρο η ΕΕ, αλλά ο Ερντογάν στο απυρόβλητο, Βαγγέλης Σαρακινός

Την ταχύτητά τους στην επιβολή κυρώσεων, όταν δεν πρόκειται για την Τουρκία του Ερντογάν, επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά οι Ευρωπαίοι. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους Σύνοδο στις Βρυξέλλες επικύρωσαν την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας για ενέργειες που πλήττουν τη δημοκρατία. Παραλλήλως συμφώνησαν να κάνουν το ίδιο και με Ρώσους αξιωματούχους με αφορμή την  υπόθεση Ναβάλνι.

Οι Βρυξέλλες, με απόφαση την οποία επικύρωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών, επέβαλαν σήμερα κυρώσεις σε 19 υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο, με την αιτιολογία ότι έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ενέργειες και αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα.

Με την απόφαση αυτή αυξάνεται συνολικά σε 55 ο αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης Μαδούρο στους οποίους έχουν επιβληθεί από τις Βρυξέλλες κυρώσεις, όπως η απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην επικράτεια της Ένωσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα πρόσωπα που προστέθηκαν στον κατάλογο «είναι υπεύθυνα κυρίως για προσβολή των εκλογικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, αλλά και για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιορισμούς των θεμελιωδών ελευθεριών».

Πούτιν και Μαδούρο σε πρώτο πλάνο 

Μεταξύ των νέων προσώπων είναι και οι επικεφαλής δύο κομμάτων: ο Χοσέ Μπερναμπέ Γκουτιέρες Πάρα του “Accion Democratica” και ο Χοσέ Ντιονίσιο Μπρίτο Ροντρίγκες του κόμματος “Primero Justicia”. Σημειώνεται ότι η ΕΕ, μόλις τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινώσει, ότι είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένα περιοριστικά μέτρα σε αξιωματούχους της Βενεζουέλας. Είχε αναφέρει μάλιστα ως αιτιολογία την «δεδομένη επιδείνωση» της κατάστασης στη χώρα, μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2020, στις οποίες όμως είχε αρνηθεί να στείλει παρατηρητές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων και σε τέσσερις υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους. Αυτό έκαναν γνωστό δύο διπλωμάτες της Ένωσης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απάντηση στην φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεν συζήτησαν συγκεκριμένα ονόματα, οι δύο διπλωμάτες δήλωσαν, ωστόσο, ότι οι τέσσερις Ρώσοι θα είναι ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, ο διευθυντής των ρωσικών φυλακών, ο διευθυντής της Εθνοφρουράς και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Την συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους επιβεβαίωσε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία «είναι σίγουρα σε χαμηλό επίπεδο». Ο Χάικο Μάας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ θα προτείνει ποιοι Ρώσοι αξιωματούχοι θα στοχοθετηθούν με κυρώσεις.

Ο ίδιος ο Μπορέλ δήλωσε άλλωστε μετά το Συμβούλιο ότι η Ρωσία απομακρύνεται από την Ευρώπη και επισήμανε ότι «η ερμηνεία που έδωσαν οι Υπουργοί στις ενέργειες της Ρωσίας είναι ότι δεν ενδιαφέρεται για συνεργασία, αλλά για αντιπαράθεση με την ΕΕ». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι νέες κυρώσεις που σχεδιάζει να επιβάλει η ΕΕ είναι παράνομες και προκαλούν απογοήτευση στη Μόσχα. Προσθέτει επίσης ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ έχασε μια ευκαιρία να αλλάξει την πορεία του σε σχέση με τη Ρωσία και κατηγορεί την ΕΕ για ανάμειξη στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Στραβά μάτια για τον Ερντογάν 

Οι νέες κυρώσεις στη Βενεζουέλα και τη Ρωσία επιβάλλονται, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους για τον μη σεβασμό του Κράτους Δικαίου, των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κακό όμως είναι ότι οι Ευρωπαίοι δεν δείχνουν την ίδια σπουδή για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία του Ερντογάν, όπου επίσης διώκονται, το πιθανότερο σε μεγαλύτερη έκταση, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Τούρκου προέδρου, αλλά και οι κουρδικής καταγωγής πολίτες.

Μόλις λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ  είχε ανακοινωθεί στην Άγκυρα η διεξαγωγή έρευνας εναντίον βουλευτίνας του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η Ντιραγιέτ Ντιλάν Τασντεμίρ βαρύνεται με υποψίες ότι μετέβη στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους περιοχή του βόρειου Ιράκ, όπου την  περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι όμηροι. Το “κατηγορητήριο” εναντίον της, το οποίο η ίδια αρνείται, στήθηκε μάλιστα με αφορμή μια «αποκαλούμενη μαρτυρία» ενός προσώπου σε τηλεοπτική εκπομπή. Είχε προηγηθεί πογκρόμ εναντίον των Κούρδων στη διάρκεια του οποίου συνελήφθησαν εκατοντάδες πολίτες κουρδικής καταγωγής.

Θέμα με τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία υπάρχει όμως γενικά με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν απέναντι στους πολιτικούς αντιπάλους του. Ομοίως, η Άγκυρα έχει επικριθεί πολλές φορές για τη λειτουργία του Δικαστικού Συστήματός της, αλλά και για παραβίαση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων τόσο στην υπόθεση του επιχειρηματία και ανθρωπιστή Καβαλά όσο και απέναντι στους φοιτητές και την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Από την άλλη οι κυρώσεις για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στις προκλητικές ενέργειές της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου σέρνονται σχεδόν έναν χρόνο τώρα από τη μία Σύνοδο Κορυφής στην άλλη και προσφάτως η συζήτηση για αυτές έχει υποκατασταθεί πλήρως από την λεγόμενη “θετική ατζέντα” που προωθεί το Βερολίνο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx