Η μοναδική πολωνική επίθεση σε γερμανικό έδαφος (1939)! – Η άγνωστη σύγκρουση

Η μοναδική πολωνική επίθεση σε γερμανικό έδαφος (1939)! – Η άγνωστη σύγκρουση

Η γερμανική απρόκλητη εισβολή στην Πολωνία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939. Οι γερμανικές δυνάμεις υπερείχαν συντριπτικά σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Ωστόσο οι Πολωνοί πολέμησαν γενναία αν και ο αγώνας τους ήταν εξαρχής καταδικασμένος. Μάλιστα ανέλαβαν και κάποιες αντεπιθέσεις που είχαν εξαιρετικά, αν και πρόσκαιρα αποτελέσματα. Μια τέτοιου τύπου επιχείρηση ήταν και η μάχη στο Φράουσταντ.

Η Ταξιαρχία Ιππικού (ΤΙ) «Μεγάλη Πολωνία» (Wielkopolska Brygada Kawalerii) ανήκε στην Στρατιά της Ποζνανίας και ήταν ανεπτυγμένη απέναντι από τα γερμανικά σύνορα στην Σιλεσία. Την Ταξιαρχία διοικούσε ο ταξίαρχος Ρομάν Άμπραχαμ και διέθετε το 15ο, 16ο και 17ο Σύνταγμα Ουλάνων, το 7ο Σύνταγμα Εφίππων Τυφεκιοφόρων, το 7ο Σύνταγμα Εφίππου Πυροβολικού, την 3η Ίλη Μηχανικού και την 7η Ίλη Διαβιβάσεων. Η Ταξιαρχία ενισχύθηκε και με τμήματα του 55ου Συντάγματος Πεζικού (ΣΠ).

Η ΤΙ την πρώτη ημέρα της γερμανικής εισβολής αντεπιτέθηκε κατά των εισβολέων με καλά αποτελέσματα. Στη 01.00 τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου ο Άμπραχαμ διέταξε ένα τμήμα ποδηλατιστών να εκτελέσει αναγνώριση σε παρακείμενο δάσος. Το πρωί αναγνωριστικά αεροσκάφη της πολωνικής αεροπορίας ενημέρωσαν τον Άμπραχαμ ότι απέναντί του δεν υπήρχαν σοβαρές γερμανικές δυνάμεις.

Οι Γερμανοί, υποτιμώντας τους αντιπάλους τους είχαν αφήσει πολύ μικρές δυνάμεις απέναντι από την ΤΙ. Ύστερα από την αναφορά αυτή που την επιβεβαίωσαν και οι ποδηλατιστές ο Πολωνός ταξίαρχος διέταξε τους άνδρες του να ετοιμαστούν για επίθεση. Στόχος ήταν η γερμανική πόλη Φράουσταντ πέραν των συνόρων. Κορμός της επιχείρησης ήταν ο 2ος Λόχος του 55ου ΣΠ υπό τον λοχαγό Έντμουντ Λέσισζ, ενισχυμένος με διμοιρία πολυβόλων, ουλαμό ελαφρών πυροβόλων, υποστηριζόμενος από ίλη ουλάνων, ουλαμό ποδηλατιστών και ίλη ελαφρών αρμάτων.

Η κύρια δύναμη αριθμούσε 300 στρατιώτες που μαζί με τον οπλισμό τους επιβιβάστηκαν σε κοινά λεωφορεία και ξεκίνησε. Οι λοιπές δυνάμεις ακολουθούσαν. Η πρώτη σύγκρουση σημειώθηκε στο συνοριακό φυλάκιο του Γκρεντσχούτς. Την επίθεση ανέλαβε μια πολωνική διμοιρία υπό τον ανθυπολοχαγό Κονβίτσκι. Μετά από σύντομη σύγκρουση οι επιζώντες Γερμανοί υποχώρησαν και ο σταθμός κατελήφθη από τους Πολωνούς αποκομίζοντας και πολλά λάφυρα.

Αμέσως μετά μια δεύτερη πολωνική διμοιρία κατέλαβε ένα δεύτερο συνοριακό φυλάκιο και πλησίασαν το χωριό Γκέγερστορφ όπου στάθμευαν γερμανικά τμήμα αναμένοντας να προελάσουν στο πολωνικό έδαφος. Αντ’ αυτού οι Γερμανοί άρχισαν να δέχονται αιφνιδιαστικά τα πολωνικά πυρά. Σύντομα επικράτησε πανικός ειδικά όταν έφτασαν στο χωριό και τα πολωνικά αρματίδια TKS και η 3η Διμοιρία του ανθυπολοχαγού Στεφάν Περκίεβιτς. Το χωριό, που οι Γερμανοί εγκατέλειψαν σε κατάσταση αλλοφροσύνης, κατελήφθη και οι Πολωνοί έφτασαν ως τις παρυφές του Φράουσταντ, το οποίο βομβάρδισαν με τα πυροβόλα τους, καταδιώκοντας τον εχθρό σε βάθος 8 χλμ. εντός του γερμανικού εδάφους.

Ωστόσο ο Άμπραχαμ έχοντας και πληροφορίες για τις γερμανικές προόδους ανατολικότερα, διέταξε τις δυνάμεις του να υποχωρήσουν. Κατά την υποχώρηση γερμανικής εθνικότητας, ένοπλοι «Πολωνοί» πολίτες, πιστεύοντας ότι το στρατιωτικό τμήμα που πλησίαζε ήταν γερμανικό εξήλθαν με σημαίες με τη σβάστικα να το υποδεχτούν! Μετά από μια σύντομη ανταλλαγή πυρών οι Γερμανοί αιχμαλωτίσθηκαν και παραδόθηκαν στην αστυνομία. Η όλη επιχείρηση δεν είχε καμία τακτική ή στρατηγική επίπτωση αλλά βοήθησε στην εξύψωση του πολωνικού ηθικού και έδειξε ότι οι Γερμανοί αν μη τι άλλο δεν ήταν αήττητοι.

Η ΤΙ «Μεγάλη Πολωνία» συνέχισε να αγωνίζεται κατά των Γερμανών. Έλαβε μέρος στη μεγάλη μάχη του Μπζούρα πολεμώντας ηρωικά και επιτυχημένα. Στις 11 Σεπτεμβρίου, μαζί με την 11η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) επιτέθηκε και πάλι στη γερμανική 24η ΜΠ. Στις 16 Σεπτεμβρίου, μετά την υποχώρηση, μαζί με άλλε δύο ΤΙ σχημάτισε την Κοινή Ταξιαρχία Ιππικού υπό τη διοίκηση του Άμπραχαμ και στις 18 Σεπτεμβρίου πολέμησε ηρωικά και νικηφόρα κατά της περίφημης γερμανικής 29ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας. Η ΤΙ κατάφερε να εισέλθει στη Βαρσοβία και συνέχισε να μάχεται έως τις 28 Σεπτεμβρίου όταν η πόλη παραδόθηκε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λοχαγός Λέσισζ αιχμαλωτίστηκε από τους Γερμανούς και στάλθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων. Οι εκδικητικοί Γερμανοί όμως δεν είχαν ξεχάσει την ταπείνωση του Φράουσταντ. Τον αναζήτησαν μεταξύ των αιχμαλώτων, τον βρήκαν και τον δολοφόνησαν, αφού πρώτα τον βασάνισαν φρικτά… Τόσο φτηνοί ήταν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx