Χαμός στη Σκωτία: Κατηγορούν την πρωθυπουργό ότι εργαλειοποίησε καταγγελίες για βιασμό
03/03/2021Η αντιπολίτευση στην Σκοτία καλεί την Πρωθυπουργό της αποκεντρωμένης κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον να παραιτηθεί. Η ίδια κατέθετε σήμερα επί ώρες στην επιτροπή για τον τρόπο που χειρίσθηκε τις καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές παρενοχλήσεις που είχαν υποβληθεί σε βάρος του προκατόχου της Άλεξ Σάλμοντ.
Ο Σάλμοντ ήταν πρωθυπουργός μέχρι το 2014 και επικεφαλής του κόμματος. Το 2018 κατηγορήθηκε για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση από εννέα γυναίκες και απαλλάχθηκε. Ο Σάλμοντ εν συνεχεία κινήθηκε νομικά κατά της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας το χειρισμό της υπόθεσης και εξασφάλισε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης δικαστικής έρευνας, η οποία έκρινε ότι ο χειρισμός των καταγγελιών από την κυβέρνηση πράγματι έγινε με προκατάληψη εις βάρος του, πόρισμα το οποίο αποδέχθηκε η σκωτσέζικη κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2019.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε συντονισμένη εκστρατεία σε βάρος του με σκοπό την καταβαράθρωση της υπόληψής του ή ακόμα και τη φυλάκισή του. Έχει υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του κόμματος SNP (του οποίου ήταν πρόεδρος άλλοτε) και σύζυγος της Νίκολα Στέρτζιον, ο Πίτερ Μαρέλ, παρότρυνε βουλευτές να πιέσουν την αστυνομία ώστε να «κυνηγήσει» τον τέως Πρωθυπουργό. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Σάλμοντ απαλλάχθηκε οριστικά καθώς η ποινική δικαιοσύνη τον έκρινε αθώο για 13 κατηγορίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε βάρος εννέα γυναικών.Η Στέρτζιον όμως εξακολουθεί να τον θεωρεί υπόλογο για τη συμπεριφορά του προς τις γυναίκες και ας έχει αθωωθεί.
Συνάντηση που έμεινε μυστική
Τώρα ο πρώην αρχηγός εγκαλεί την Στέρτζιον αφ΄ενός γιατί ο σύζυγός της πρωταγωνίστησε στο διωγμό του, αφ΄ετέρου γιατί παραβίασε τον υπουργικό κώδικα καθώς κατά τη γνώμη του παραπλάνησε το τοπικό κοινοβούλιο με το ότι δεν αποκάλυψε πως είχε μαζί του ιδιαίτερη συνάντηση. Πιο αναλυτικά, η πρωθυπουργός της Σκωτίας εγκαλείται επειδή δεν είχε αποκαλύψει -ως όφειλε- συνάντηση που είχε με τον τότε υπόδικο Σάλμοντ το 2018 στο σπιτι της, όπου ο προκάτοχός της την ενημέρωσε λεπτομερώς για τις εις βάρος του κατηγορίες.
Την κατηγορεί ότι γνώριζε ήδη το θέμα εις βάθος. Η ίδια απολογήθηκε ότι δεν αναφέρθηκε ποτέ στη συνάντησή αυτή γιατί την θεώρησε εμπιστευτική και ιδιωτική και επίσης την είχε θεωρήσει ασήμαντη και την ξέχασε. Επίσης ότι όσα γνώριζε για τις καταγγελίες, της τα είπε ο ίδιος ο Σάλμοντ και η ίδια δεν γνώριζε την δικογραφία που σχηματιζόταν. Επίσης η αντιπολίτευση βάλλει εναντίον της πρωθυπουργού, γιατί ενώ πρόκειται στην ουσία για προσωπική διαφορά, δεν προσέλαβε ιδιωτικά δικηγόρο, παρά ανέθεσε την υπεράσπισή της στη νομική ομάδα του πρωθυπουργικού γραφείου.
Ο κ. Σάλμοντ υποστηρίζει επιπλέον ότι η Νίκολα Στέρτζιον ήταν εκείνη που παρανόμως διέρρευσε τα ονόματα των γυναικών που τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση. Καταθέτοντας σήμερα η Στέρτζιον απέρριψε ως «εξωφρενικό» οποιονδήποτε υπαινιγμό περί «κακόβουλων ενεργειών» ή «συνωμοσίας» σε βάρος του Άλεξ Σάλμοντ. Υποστήριξε δε ότι οι χειρισμοί της ήταν «οι κατάλληλοι».
Απολογήθηκε, πάντως, στις δύο γυναίκες για τον τρόπο που έγινε ο χειρισμός των καταγγελιών τους από την κυβέρνηση και στους φορολογούμενους για το κόστος της δικαστικής έρευνας. Είπε ότι ο Άλεξ Σάλμοντ ήταν από τα 20 της χρόνια όχι μόνο στενός πολιτικός συνάδελφος, αλλά επίσης φίλος και πρότυπο. Παρόλα αυτά, αν και στο ποινικό δικαστήριο αθωώθηκε, οι περιγραφές της συμπεριφοράς του έναντι γυναικών ήταν «βαθιά ακατάλληλες» και για αυτό η ίδια προσπάθησε «να κάνει το σωστό» μέσω της κυβερνητικής διερεύνησης.