ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι είπαν Μητσοτάκης-Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά και το μέλλον της ΕΕ

Τι είπαν Μητσοτάκης και Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά και το μέλλον της ΕΕ, slpress

Όλες τις τρέχουσες εξελίξεις συζήτησε με τον Σαρλ Μισέλ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πράσινου πιστοποιητικού που ξεκίνησε από δική του πρόταση. Η συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικεντρώθηκε στα ευρωπαϊκά ζητήματα, δεν έλειψαν όμως και οι αναφορές στα ελληνοτουρκικά.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, άλλωστε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι την τελευταία φορά που ο Σαρλ Μισέλ βρέθηκε στην Ελλάδα «ήταν σε μια δύσκολη συγκυρία όταν μαζί επισκεφτήκαμε τον Έβρο, τα σύνορα Ελλάδος και Τουρκίας που αποτελούν σύνορα με τη ΕΕ». 

Τόνισε επίσης ότι η τότε παρουσία του στον Έβρο ήταν σημαντική, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «η χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα». Έκλεισε δε την σχετική αναφορά, λέγοντας ότι τότε είχε σταλεί το μήνυμα ότι η ΕΕ απορρίπτει τις «πολιτικές που εργαλειοποιούν πρόσφυγες, μετανάστες και τους κάνουν πιόνια. Πρακτικές που δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν ανεκτές».

Ελληνοτουρκικά και σχέσεις με Άγκυρα

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ και δεν έλειψαν τα θέματα που αφορούν την Τουρκία και τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική», τονίζοντας ότι «αυτό είναι το κλίμα που θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπαράσταση της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί μόνο αυτονόητη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα στρατηγικά και γεωπολιτικά συμφέροντά της». Επισήμανε τέλος την «κοινή οπτική» Ελλάδας και ΕΕ για τη Λιβύη, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να εκλείψουν οι εξωτερικές παρεμβάσεις τρίτων». Μικρή αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις έκανε και ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι αποτελούν ένα ζήτημα πάνω στο οποίο το Συμβούλιο «θα δουλέψει ακόμη περισσότερο». Πρόσθεσε πάντως, ότι «οι σχέσεις μας (ΕΕ-Τουρκίας) θα είναι σταθερές, θα είναι ισχυρές και σίγουρα θα σέβονται τις αξίες μας».

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του με αναφορές στην πανδημία, τονίζοντας ότι τώρα που είναι πλέον ορατή η έξοδος «γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας». Ανάμεσα σε αυτά ανέφερε το «ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων και το ψηφιακό πιστοποιητικό», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι στην διάρκεια αυτής της κρίσης «η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει», για να προσθέσει ότι «σήμερα βαδίζει στην επόμενη ημέρα, οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης», το οποίο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό.

Πανδημία και μέλλον

Στο θέμα των πολιτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στα θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, ο Σαρλ Μισέλ ήταν περισσότερο ομιλητικός, τονίζοντας ότι η ΕΕ κατάφερε να δουλέψει συλλογικά. Ως αποτέλεσμα δε αυτής της συνεργασίας ανέφερε τις «σημαντικές επενδύσεις» για την παραγωγή εβολίων με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας και το άνοιγμα των οικονομιών και των κοινωνιών.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για το Πιστοποιητικό, τονίζοντας ότι ήταν και ο ίδιος από τους πρώτους που το στήριξαν. Όπως είπε μάλιστα, από την στιγμή που κατατέθηκε η ιδέα άνοιξε και η συζήτηση για το «πώς θα μπορέσουμε να ξαναβρούμε αυτό το οποίο είναι το θεμέλιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δηλαδή την ελεύθερη μετακίνηση». Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του για τουριστικές χώρες, όπως η Ελλάδα, και εξέφρασε τη χαρά του που ήταν παρών στη σημερινή παρουσίασή του.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε επίσης ότι το δεύτερο μεγάλο ζήτημα για την ΕΕ είναι το πώς θα ενισχύσουμε την οικονομία μας και το πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ευημερία, αλλά και μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και στο πλαίσιο αυτό χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση για το κοινοτικό οικοδόμημα» την σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης. «Όλες οι χώρες αποφάσισαν στη διάσκεψη κορυφής τα νομικά εργαλεία τα οποία θα επιτρέψουν αυτή τη νέα ανάκαμψη και τη νέα ευημερία» είπε και πρόσθεσε πως «θα εργαστούμε για να γίνουν πραγματικότητα αυτές οι νέες μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα για περισσότερη οικονομική ανάκαμψη αλλά και ψηφιακή ανάκαμψη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx