Πανδημία κορονοϊού: Όλες οι εξελίξεις στην Ευρώπη και το Ισραήλ
04/03/2021Παράταση της ισχύος του γενικού lockdown έως την 28η Μαρτίου, αλλά και σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα 8η Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο δείκτης των νέων κρουσμάτων θα διατηρείται κάτω από τα 50, αποφάσισαν το βράδυ, έπειτα από μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εννέα ωρών, η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις. Υπό την πίεση των τελευταίων, εγκαταλείφθηκε το όριο των 35 κρουσμάτων που είχε τεθεί στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως βάση για τη χαλάρωση των μέτρων.
«Μπαίνουμε στην επόμενη φάση με δικαιολογημένες ελπίδες», σημείωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία ωστόσο προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου τρίτου κύματος της πανδημίας και τόνισε την ανάγκη «να πάμε έξυπνα στα επόμενα βήματα». Δίνεται «μάχη με τον χρόνο», εξήγησε η καγκελάριος και επισήμανε ότι η Γερμανία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Υποσχέθηκε πάντως ότι «η άνοιξη του 2021 θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη», υποδεικνύοντας το εμβόλιο ως τον «πιο αξιόπιστο βοηθό μας» για την έξοδο από την πανδημία, σε συνδυασμό με τη διενέργεια μαζικών τεστ. Στο τέλος της εβδομάδας, πρόσθεσε, τα κρατίδια αναμένεται να παραλάβουν 11 εκατομμύρια εμβόλια και, σε λίγες εβδομάδες, θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των πιο ηλικιωμένων πολιτών, γεγονός το οποίο θα ανακουφίσει, όπως είπε, σημαντικά το σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με το κείμενο επί του οποίου συμφώνησαν ομοσπονδία και κρατίδια, εφόσον τα νέα κρούσματα παραμένουν για τουλάχιστον 14 μέρες κάτω από το όριο των 50 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, θα είναι εφικτή η επαναλειτουργία των σχολείων -με περιορισμένο αριθμό μαθητών στις τάξεις- και κατόπιν το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής πώλησης, αρχικά των ανθοπωλείων, των βιβλιοπωλείων και των επιχειρήσεων με είδη κήπου.
Αργότερα θα ανοίξουν, με περιορισμό στον αριθμό πελατών που θα μπορούν να εισέρχονται στους χώρους τους, όλα τα καταστήματα, αλλά αν ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει το όριο θα εφαρμόζεται το σύστημα «click-and-meet». Οι εργοδότες θα πρέπει μάλιστα να φροντίζουν ώστε το προσωπικό που εργάζεται με φυσική παρουσία να υποβάλλεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, το κόστος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί εάν θα αναληφθεί από το κράτος ή τον εργοδότη.
Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις για τον αριθμό των κρουσμάτων θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, με περιορισμένο αριθμό θεατών. Σε μουσεία και ζωολογικούς κήπους θα πρέπει να έχει προηγηθεί κράτηση. Κατόπιν, και πάλι υπό τους ίδιους όρους, προβλέπεται χαλάρωση των περιορισμών και στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η τηλεργασία παρατείνεται έως τουλάχιστον την 30ή Απριλίου, δήλωσε η κυρία Μέρκελ, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση σε σχέση με τον τουρισμό στο εσωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται, θα υπάρχει το «φρένο κινδύνου», προκειμένου να προσαρμοστούν τα μέτρα στις συνθήκες.
Κατά τις ίδιες αποφάσεις, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπονται και πάλι οι συναντήσεις των μελών έως και δύο νοικοκυριών, με ανώτατο όριο τα πέντε πρόσωπα, χωρίς να υπολογίζονται παιδιά κάτω των 14 ετών. Προϋπόθεση για την εφαρμογή του μέτρου είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μιας εβδομάδας να παραμένει κάτω των 100. Κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες και να συναντώνται πάντα με μέλη του ίδιου νοικοκυριού ή να φροντίζουν όλοι οι συνδαιτυμόνες να υποβάλλονται σε γρήγορα τεστ.
Στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε ακόμη ότι το αργότερο από τις αρχές Απριλίου στον εμβολιασμό θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες γιατροί, ενώ δάσκαλοι και διοικητικό προσωπικό σχολείων και παιδικών σταθμών θα πάρουν προτεραιότητα για εμβολιασμό και θα υποβάλλονται σε τεστ κάθε εβδομάδα. Από τον Απρίλιο αναμένεται επίσης να ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση «γρήγορου» τεστ για όλους τους πολίτες σε εβδομαδιαία βάση. Τα τεστ θα πωλούνται ελεύθερα ήδη από το ερχόμενο Σάββατο.
Η ίδια η καγκελάριος μίλησε για «δύσκολες» διαβουλεύσεις, καθώς, όπως διευκρίνισε, εξετάζονταν δύο μοντέλα: το ένα προέβλεπε πιο γρήγορο άνοιγμα, το άλλο για περισσότερες δικλείδες ασφαλείας. «Προσπαθήσαμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό», εξήγησε και χαρακτήρισε σωστή την πρόνοια για διάστημα 14 ημερών από το κάθε βήμα στο επόμενο. Αναφερόμενη στην μακρά διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, χαριτολόγησε ότι τουλάχιστον δεν χρειάστηκε τελικά να… καλημερίσει τους δημοσιογράφους στην συνέντευξη Τύπου, ήταν ακόμη σε θέση να πει «καλησπέρα».
Το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν γερμανικά ΜΜΕ- πολύ τεταμένο: όπως είχε διαφανεί τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τους συμμετέχοντες. Κεντρικό σημείο διαφωνίας, το όριο των 35 κρουσμάτων που έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη ως κριτήριο για την άρση των περιορισμών. Τελικά εγκαταλείφθηκε, υπό την πίεση των πρωθυπουργών. Σημαντική ήταν η διαφωνία μεταξύ του βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Ζέντερ και του ατικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, με αφορμή την οικονομική κάλυψη που θα προσφέρει το ομοσπονδιακό κράτος: Δεν είστε ο καγκελάριος (…) Δεν ξέρω τι έχετε πιεί. Δεν είστε ο βασιλιάς της Γερμανίας ή ο κυρίαρχος του κόσμου (…) Δεν χρειάζεται να χαζογελάτε σαν στρουμφάκι», φέρεται να είπε δηκτικά ο κ. Ζέντερ στον κ. Σολτς, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Μετά την τηλεδιάσκεψη, ο κ. Ζέντερ παραδέχθηκε ότι υπήρξε ένταση με τον συνομιλητή του, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Από την πλευρά της, η κυρία Μέρκελ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί δημιουργίας έκτακτου ταμείου που θα αναλάβει την οικονομική βοήθεια προς τους πληττόμενους, αλλά διευκρίνισε ότι οι λεπτομέρειες θα αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες.
Ρουμανία: 1 εκ. εμβολιασμοί
Μια 86χρονη έγινε το εκατομμυριοστό πρόσωπο που εμβολιάστηκε για τον νέο κορονοϊό στη Ρουμανία, ανακοίνωσαν χθες οι υγειονομικές αρχές. Την ένεση έκανε προσωπικά στην ηλικιωμένη ο συντονιστής της εθνικής εκστρατείας ανοσοποίησης, ο Βαλέριου Γεοργίτα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου. Ο πρωθυπουργός Φλορίν Σίτου, επίσης παρών στον εμβολιασμό της γυναίκας, διαβεβαίωσε ότι το εγχείρημα, που άρχισε την 27η Δεκεμβρίου, «προχωράει καλά. Βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη».
Πρόσθεσε πως σκοπός της κυβέρνησής του είναι να εγγυηθεί «πως θα συνεχίσουμε έτσι». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρουμανικής κυβέρνησης, επόμενος στόχος είναι να έχουν εμβολιαστεί 10,4 εκατ. Ρουμάνοι ως τον Δεκέμβριο. Το τρέχον διάστημα αξιοποιούνται δόσεις των τριών εμβολίων τα οποία έχουν λάβει άδειες κατεπείγουσας χρήσης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, αυτά των Pfizer/BioNTech, της Moderna και της AstraZeneca. Η Ρουμανία των 19,1 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επίσημα ως αυτό το στάδιο πάνω από 20.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 808.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.
Λιθουανία
Οι αρχές της Λιθουανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 503 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στο κράτος της Βαλτικής να φθάνει τους 200.351. Μέχρι σήμερα, έχουν υποκύψει στην COVID-19 3.281 άνθρωποι, σύμφωνα με τη λιθουανική στατιστική υπηρεσία. Ο δείκτης επίπτωσης -ή με άλλα λόγια ο επιπολασμός του ιού- τις τελευταίες 14 ημέρες έχει φθάσει τις 254,7 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.
Μέχρι χθες, 180.235 πολίτες είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους για τον νέο κορονοϊό, εκ των οποίων 73.811 είχαν λάβει και τη δεύτερη. Χθες η κυβέρνηση της χώρας των σχεδόν 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει κάποια από τα μέτρα, επιτρέποντας κάποιες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, τα μαθήματα και οι εξετάσεις για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης να ξαναρχίσουν. Εξαιτίας της αύξησης των μολύνσεων, οι αρχές παρέτειναν τους περιορισμούς ως την 31η Μαρτίου. Όμως η χρήση μασκών δεν είναι πλέον υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.
Ισραήλ
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.173 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα να φθάνει τους 788.869. Ακόμη 16 θάνατοι ασθενών με την COVID-19 το ίδιο διάστημα αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στους 5.802 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 717 (+12 από την προηγουμένη) από το σύνολο των 1.170 ανθρώπων που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία. Το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου του για τον νέο κορονοϊό στο Ισραήλ βρίσκεται πλέον στο 51,9% -οι εμβολιασμένοι έχουν ξεπεράσει τα 4,83 εκατομμύρια – από την 20ή Δεκεμβρίου 2020.
Σλοβακία: Η υψηλότερη θνησιμότηταγςερμα
Στη Σλοβακία άρχισε χθες βράδυ να εφαρμόζεται η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε με εισήγηση του υπουργείου Υγείας στη χώρα όπου καταγράφεται επί του παρόντος ο υψηλότερος δείκτης θνητότητας της COVID-19 στον κόσμο. Οι πολίτες δεν επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους, παρά μόνο αν διαθέτουν ειδική άδεια, από τις 20:00 ως τις 05:00, ορίζει κυβερνητικό διάταγμα. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας συστήνεται στον κόσμο να μένει στο σπίτι, με μερικές εξαιρέσεις, ιδίως τις επισκέψεις σε γιατρούς, τη μετάβαση στους χώρους εργασίας, τις βόλτες με τα ζώα συντροφιάς ή το περπάτημα στη φύση.
Η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τη 19η Μαρτίου κι ενδέχεται το μέτρο να παραιτηθεί. Η χώρα-μέλος της ΕΕ, που μετρά 5,4 εκατ. κατοίκους, καταγράφει κατά μέσον όρο 24 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, με βάση την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία βασίζεται στις ανακοινώσεις των αρχών. Ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης αυτός «οφείλεται σε αρκετούς παράγοντες, η Σλοβακία διέπραξε πολλά σφάλματα», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέτερ Βισολάισκι, πρόεδρος του συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας.
«Τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν πολύ αργά και δεν επιτηρήθηκαν με επαρκή τρόπο. Επιπλέον, ο δείκτης θνητότητας οφείλεται στη γενική άσχημη κατάσταση των υπηρεσιών υγείας στη Σλοβακία», συνέχισε ο κ. Βισολάισκι. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, απαιτείται η καλύτερη εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη αποφασιστεί, «που θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των μολύνσεων». Η Σλοβακία έγινε τη Δευτέρα η δεύτερη-χώρα μέλος της ΕΕ, μετά την Ουγγαρία, που παρέλαβε φορτίο δόσεων του ρωσικού εμβολίου για τον νέο κορονοϊό, του Sputnik V. Έχει παραγγείλει 2 εκατομμύρια δόσεις. Οι σλοβάκικες αρχές διακόμισαν δέκα ασθενείς για θεραπεία στη γειτονική Πολωνία, ενώ η χώρα δέχεται την υποστήριξη ομάδας ιατρών που έφθασαν στην επικράτειά της από τη Ρουμανία μετά την έκκληση που απηύθυνε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια.