Η Αυστρία στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς
20/12/2017Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία που απαρτίζεται από το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας. Μόλις στις 16 Δεκεμβρίου οι επικεφαλής των δύο κομμάτων, Σεμπάστιαν Κουρτς και Χανς Κρίστιαν Στράιχε ανακοίνωσαν τους βασικούς άξονες της αντιμεταναστευτικής τους ατζέντας.
«Μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει μια τυρκουάζ μπλε συμφωνία», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο Κουρτς, αναφερόμενος στα χρώματα των δύο κομμάτων, καθώς βρισκόταν δίπλα στον ακροδεξιό ηγέτη Στράιχε. Η συμφωνία συγκυβέρνησης ήρθε μετά από δύο μηνών συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων. Ο Κουρτς πρόκειται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας και ο νεότερος πολιτικός ηγέτης στην Ευρώπη.
Είναι η δεύτερη φορά που ανεβαίνει η Ακροδεξιά στην εξουσία στην Αυστρία από το 2000. Τότε δεν υπήρχε προηγούμενο στην μεταπολεμική Ευρώπη. Ο καγκελάριος Γεργκ Χάιντερ ήταν από τους ελάχιστους ακροδεξιούς ηγέτες στην Ευρώπη και η ΕΕ είχε επιβάλλει διπλωματικές κυρώσεις στο κράτος-μέλος της.
Ωστόσο, σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ισχυροποίηση της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη επηρεάζει σημαντικά το εκλογικό σώμα και κατ’ επέκταση την πολιτική ατζέντα. Ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, είπε ότι οι εξελίξεις στην Αυστρία απαιτούν “επαγρύπνηση των δημοκρατών που είναι αφοσιωμένοι στις ευρωπαϊκές αρχές“.
Μέτρα για την παράνομη μετανάστευση
Η αντίδραση της Κομισιόν στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Αυστρία, όμως, είναι σαφώς πολύ πιο ήπια από εκείνη πριν 17 χρόνια. Ο σημερινός ακροδεξιός συνασπισμός έχει υιοθετήσει μια σαφώς φιλοευρωπαϊκή ρητορική, δεν αμφισβητεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ούτε θέτει θέμα διάλυσης στη Ευρωζώνης. Ο ακρογωνιαίος λίθος του συνασπισμού είναι να διευρυνθεί η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε νομοθετικά θέματα, καθιστώντας ευρύτερα διαθέσιμα τα δημοψηφίσματα.
Παρόλα αυτά ξεκαθάρισαν ότι δεν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Αυστρία στην ΕΕ. «Συμφωνήσαμε σε μια σαφή φιλοευρωπαϊκή πορεία με στόχο την ενίσχυση της επικουρικότητας της ΕΕ, δημιουργώντας μια Ένωση η οποία είναι ισχυρή σε σοβαρές καταστάσεις, αλλά κάνει ένα ένα βήμα πίσω στα μικρά θέματα», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ακροδεξιός αντικαγκελάριος Στράιχε σημείωσε πως «Όταν πρόκειται για τη μετανάστευση, έχουμε δηλώσει σαφώς ότι θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά θέλουμε επίσης να σταματήσουμε τη μετανάστευση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μας». Ο ίδιος, μάλιστα, ανακοίνωσε ένα από τα πρώτα σχετικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση: να περικόψει τα επιδόματα στους αιτούντες άσυλο στα 365 ευρώ. Θυμίζουμε ότι ο Στράιχε υπήρξε “μαθητής” του διαβόητου ακροδεξιού εθνικιστή καγκελάριου της δεκαετίας του 1990 και των αρχών του 2000 Γεργκ Χάιντερ.
Μοίρασμα των υπουργείων
Οι δύο πολιτικοί αποφάσισαν το Κόμμα της Ελευθερίας να αναλάβει τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας. Αυτό σημαίνει ότι η εθνική ασφάλεια της Αυστρίας περνάει αποκλειστικά στο ακροδεξιό κόμμα. Το δε Λαϊκό Κόμμα αναλάβει το σημαντικό Υπουργείο Οικονομίας, καθώς και τους τομείς της Δικαιοσύνης και της Γεωργίας.
Ο Κουρτς είχε τονίσει όσον αφορά τους στόχους της νέας κυβέρνησης: «Θέλουμε να μειώσουμε την επιβάρυνση των φορολογουμένων… Και πάνω απ ‘όλα θέλουμε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια στη χώρα μας, μεταξύ άλλων μέσω της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης». Ωστόσο, ενώ είπε ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι που τέθηκαν σε ισχύ, αναγνώρισε ότι τα χρήματα πρέπει να σωθούν.
Ανησυχεί η εβραϊκή κοινότητα
Ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λάουτερ, συνεχάρη τον Κουρτς. Δεν παρέλειψε, όμως, να εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την απόφασή του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το Κόμμα της Ελευθερίας. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι παρά τους πολλούς και γνωστούς προβληματισμούς για αυτά που εκφράζει το Κόμμα της Ελευθερίας, θα διατηρήσει τώρα μια θέση σοβαρής επιρροής, δίνοντας στην αυστριακή κυβέρνηση μια πραγματική ώθηση ακόμα πιο δεξιά».
Ο Λάουντερ παρόλα αυτά μίλησε επαινετικά για τον νέο καγκελάριο της Αυστρίας λέγοντας μάλιστα πως «ο κ. Κουρτς είναι ένας ικανός άνθρωπος, ο οποίος έχει δείξει πολύ θετική στάση απέναντι στο Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό και του εύχομαι καλή τύχη ως καγκελάριου που θα ηγηθεί της Αυστρίας με μεγάλη επιτυχία. Ελπίζω ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές, που καθορίζονται στην κυβέρνησή του, θα συνεχίσουν να ακολουθούν μια δημοκρατική γραμμή και να μην υποκύψουν στον επικίνδυνο λαϊκισμό».
«Το Κόμμα της Ελευθερίας είναι ένα ακροδεξιό κόμμα που τα μέλη του έχουν εκφράσει στο παρελθόν ξενοφοβικά και αντισημιτικά συναισθήματα. Έχει τώρα, όμως, επιφορτιστεί με την ανάληψη των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Άμυνας, τρεις από τους σημαντικότερους και ισχυρότερους τομείς της κυβέρνησης. Έχουμε ακούσει υποσχέσεις από τις εκλογές ότι το Κόμμα της Ελευθερίας έχει μετριάσει τις πολιτικές του, αλλά αυτό θα παραμείνει ρητορική μέχρι να αποδειχθεί στην πράξη».