Δυο ξένοι στο ίδιο Κοινοβούλιο

Δυο ξένοι στο ίδιο Κοινοβούλιο

Αν κάτι μένει από την χθεσινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού, πέρα από την επανάληψη ενός μπεκετικού τύπου ασύμμετρου διάλογου  κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την κατάσταση της οικονομίας και την πορεία της χώρας, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά, από το 2010, σε συζήτηση στη Βουλή που αφορά και μέτρα, όχι μόνο δεν υπήρξε καμία διαρροή, ή έστω διαφοροποίηση, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά απεναντίας είχαμε μία έστω και «ισχνή» αύξηση. Τον προϋπολογισμό ψήφισε και η ανεξάρτητη βουλευτής, προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε στον πρωθυπουργό να εκφράσει την ικανοποίησή του και να επιχειρηματολογήσει σχετικά με την αποδοχή της ασκούμενης πολιτικής. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ο Τσίπρας δήλωσε ότι «σημασία έχει ότι αντί να μειωνόμαστε αυξανόμαστε».

Σε ό,τι αφορά την συζήτησε για τον προϋπολογισμό, τόσο οι δύο μονομάχοι Τσίπρας και Μητσοτάκης, όσο και γενικότερα η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης κινήθηκε στο θέατρο του παραλόγου. Κανείς δεν ακούει τι λέει ο άλλος και η επικοινωνία γίνεται διαγωνίως.

Ο Τσίπρας και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό, δίνοντας με τις ομιλίες τους το στίγμα ότι έχει σηματοδοτηθεί η έξοδος της χώρας από τα προγράμματα. Ως εκ τούτου, η Αθήνα ξαναπαίρνει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομικής πολιτικής.

Στην στήριξη αυτού του αφηγήματος ο πρωθυπουργός είχε ιδιαίτερη βοήθεια από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος παρουσίασε την «καθαρή έξοδο» ως επιλογή της κυβέρνησης. Ο Δραγασάκης αναφέρθηκε, μάλιστα, και στις εναλλακτικές που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέρριψε ως μη ικανοποιητικές, όπως η συνέχιση της χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας με μνημόνια και η υποβοηθούμενη έξοδος με υποχρεώσεις.

Ταμπουρωμένοι στο παρελθόν

Από την πλευρά του ο Μητσοτάκης αμφισβήτησε πλήρως την «καθαρή έξοδο». Επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει βάλει ήδη τη χώρα σε τέταρτο Μνημόνιο, με μέτρα ύψους 5,1 δισ. και με δεσμεύσεις, όπως η μείωση του αφορολόγητου, η μείωση των συντάξεων και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης και κυρίως της αντιπαράθεσης πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλώθηκε στον κρίσιμο χειμώνα 2014-2015, με την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και σε αυτήν την αντιπαράθεση οι προσεγγίσεις ήταν διαμετρικά αντίθετες:

Η κυβερνητική πλειοψηφία, αρχικά με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, υποστήριξε ότι την κυβέρνηση ΝΔ-ΠαΣοΚ, (μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη) την έριξαν οι δανειστές. Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι την κυβέρνηση Σαμαρά την έριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, για να μην χάσει την ευκαιρία ανόδου στην εξουσία.

Στα γεγονότα του 2014-2015 αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση και ο πρόεδρος της ΝΔ. Καταλόγισε πρόθεση και κομματική σκοπιμότητα στον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στο θέμα της τότε προεδρικής εκλογής. Στις αιτιάσεις αυτές ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αυτός που έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν ο ελληνικός λαός «γιατί δεν άντεχε άλλο αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε τη χώρα». Προφανώς έχουν και οι δύο δίκιο, με την έννοια ότι ισχύουν και τα δύο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε την προεδρική εκλογή για να στήσει κάλπες και οι Έλληνες καταψήφισαν τη ΝΔ.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές

Ένα άλλο σημείο έντασης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ήταν ο χρόνος διεξαγωγής των επόμενων εκλογών. Η σχετική συζήτηση αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα, λόγω των παροχών (π.χ. κοινωνικό μέρισμα και επίδομα σε νέους άνεργους), στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για το χτίσιμο εκλογικής πελατείας σε διάφορα κοινωνικά στρώματα, χαρακτηρίζοντας τα επιδόματα «προεκλογικά βοηθήματα». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το 2018 θα υπάρξει όντως μία «καθαρή έξοδος», η οποία, όπως είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, θα είναι «η έξοδος σας από την εξουσία με τη βροντερή ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Απαντώντας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε την κοινωνική διάσταση της πολιτικής της κυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας τα επιδόματα σε κοινωνικές ομάδες κοινωνική πολιτική και όχι προεκλογικές παροχές. Επανέλαβε παραλλήλως ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, συστήνοντας εγκράτεια στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κρατηθείτε μην βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του ‘19, γιατί το ‘19 θα είναι η χρονιά των εκλογών», είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας τους προεκλογικούς τόνους, μάλιστα, προσκάλεσε την αντιπολίτευση σε συγκρίσεις για όσα συνέβησαν από το 2010 έως σήμερα.

Από την συζήτηση δεν έλειψαν και οι προσωπικές αιχμές με αναφορές στα paradise papers και σε «χρήσιμους ηλίθιους». Τέτοιες αιχμές διατυπώθηκαν και από τους δύο μονομάχους Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx