Διπλό πλήγμα για το Ιράν – Υπόνοιες για σαμποτάζ
03/06/2021Μια σειρά από περιστατικά σε ιρανικές εγκαταστάσεις και πλοία εγείρουν υπόνοιες για σαμποτάζ, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν την επιστροφή στη συνθήκη για τα πυρηνικά του Ιράν. Η φωτιά που ξέσπασε στο μεγαλύτερο πλοίο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού Kharg με αποτέλεσμα τη βύθισή του και η τεράστια πυρκαγιά που ακολούθησε σε διυλιστήριο συμπίπτουν με την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη Γενεύη. των κρατών που εμπλέκονται στη συμφωνία για τα πυρηνικά.
Η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν βρίσκει αντίθετο το Ισραήλ, που η Τεχεράνη το έχει κατηγορήσει για σαμποτάζ σε ιρανικές εγκαταστάσεις, όπως για αυτό της διακοπής ηλεκτροδότησης που συνέβη στο πυρηνικό εργοστασίο της Ναντάζ. Το Kharg έπιασε φωτιά και βυθίστηκε στον Κόλπο του Ομάν υπό ασαφείς συνθήκες, σύμφωνα τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων Fars και Tasni. Ήταν ένα ένα από τα λίγα πλοία του πολεμικού ναυτικού που χρησιμοποιούνταν ως μέσω εφοδιασμού άλλων πλοίων, για ανύψωση μεγάλων φορτίων και ως σημείο απογείωσης ελικοπτέρων.
Λίγες ώρες μετά, ξέσπασε τεράστια πυρκαγιά στη γραμμή υγροποιημένου φυσικού αερίου του διυλιστηρίου Τοντγκουγιάν της Τεχεράνης. Το διυλιστήριο ανήκει, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna στην Εταιρεία Διυλιστηρίου Πετρελαίου της Τεχεράνης που έχει τη δυνατότητα να παράγει μέχρι και 250.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως,
Το περαστικό με το πλοίο Kharg επαναφέρει τις μνήμες από τις επιθέσεις του Απριλίου σε ιρανικά και ισραηλινά εμπορικά πλοία. Τότε το ιρανικό φορτηγό πλοίο Saviz, που βρίσκονταν στην Ερυθρά Θάλασσα φέρεται να δέχτηκε επίθεση από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Στη συνέχεια το Ιράν φέρεται να έπληξε το ισραηλινό εμπορικό πλοίο Hyperion Ray που βρίσκονταν στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επίσης, τον Ιούνιο του 2019 η ένταση κλιμακώθηκε επικίνδυνα στον Περσικό Κόλπο, όταν δυο πετρελαιοφόρα φαίνεται να χτυπήθηκαν από τορπίλες και μαγνητικές νάρκες.
Ατύχηματα ή σαμποτάζ
Το Ισραήλ έχει κάθε συμφέρον να διακοπούν οι διαβουλεύσεις για τη συμφωνία των πυρηνικών καθώς η πολιτική Μπάιντεν δεν εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα. Οι συμφωνίες ειρήνευσης του Αβραάμ που υπέγραψε το Ισραήλ με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, είχαν στόχο να δημιουργήσουν ένα αντί-ιρανικό άξονα. Όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και το Ισραήλ εκτιμά ότι η Ουάσινγκτον δεν λαμβάνει υπόψη τις σοβαρές ανησυχίες του, παρά τις συνεχείς εγγυήσεις για την ασφαλεία του.
Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν υιοθετήσει την τακτική να μη διαψεύδουν αλλά και να μην επιβεβαιώνουν εμπλοκή τους σε διάφορα περιστατικά σε ιρανικές εγκαταστάσεις, τις οποίες τους αποδίδουν ξένα δημοσιεύματα. Το Τέλ-Αβιβ θεωρεί ότι μια αντίδραση του Ιράν, κυρίως στον Περσικό Κόλπο, ενδέχεται να προκαλέσει ρήξη στην επαναπροσέγγιση Ουάσινγκτον-Τεχεράνης. Στόχος του Ισραήλ είναι να μην επιτραπεί ποτέ στο καθεστώς της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ακόμα και όταν προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς και γι’ αυτό χρησιμοποιεί κάθε μέσο με ή χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.