Η ρελάνς των κεμαλικών για το Αιγαίο
25/12/2017Το έργο το έχουμε ξαναδεί αρκετές φορές στο παρελθόν και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε και στο μέλλον. Μπορεί η Τουρκία να έχει “απλώσει τραχανά” στα ανατολικά σύνορά της και ταυτοχρόνως να είναι βαθύτατα διχασμένη στο εσωτερικό της, αλλά δεν παραλείπει να υπενθυμίζει και με λόγια και με πράξεις τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας. Όσοι στην κυβέρνηση ήλπιζαν πως η επίσκεψη Ερντογάν θα ήταν μία αφετηρία για να πέσει η θερμοκρασία στο ελληνοτουρκικό μέτωπο διαψεύδονται από τα γεγονότα.
Είναι, άλλωστε, παραδοσιακή πρακτική της Άγκυρας πριν ή μετά σημαντικές διμερείς επαφές-συνομιλίες να κλιμακώνει την επεκτατική πίεσή της για να στείλει το μήνυμα πως οι χρόνιες μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι, αλλά και διατηρούν την έντασή τους. Κατά συνέπεια, πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση τις τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις.
Αυτή τη φορά, τον χορό δεν έσυρε ο Ερντογάν ή κάποιος δικός του με δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Τον έσυρε η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία διαφωνεί με αυτή την αμφισβήτηση, επειδή θεωρεί την εν λόγω συνθήκη ως τον διεθνή τίτλο ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας. Οι κεμαλικοί είναι επιφυλακτικοί και όσον αφορά τη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στο Ιράκ. Πρωτοστατούν, όμως, στην προβολή επεκτατικών διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας.
Απειλές Κιλιντσάρογλου
Ο κεμαλικός βουλευτής Οζτούρκ Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν πως ανέχεται την κατάληψη νησίδων στο Αιγαίο από την Ελλάδα! Και επειδή προεξόφλησε πως δεν θα βγει τίποτα από τις διερευνητικές επαφές που ξαναρχίζουν, έβαλε στην ατζέντα τη στρατιωτική δράση. Προκάλεσε, μάλιστα, τους νεοοθωμανούς, ρωτώντας τους αν φοβούνται την Ελλάδα. Έσπευσε, μάλιστα, να τους διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα δεν θα τολμήσει να πολεμήσει.
Δεν πρόκειται για ρητορικές ακρότητες ενός ακραίου περιθωριακού εθνικιστή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου δεν χάνει ευκαιρία να λέει τα ίδια πράγματα. Πριν λίγο καιρό είχε δηλώσει: «Ας κοιτάξει (ο Ερντογάν) τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε ελληνική σημαία»! Τον είχε καλέσει, μάλιστα, να επέμβει για να κατεβάσει την ελληνική σημαία! Λίγες ημέρες αργότερα, μάλιστα, ο Κιλιντσάρογλου, απαντώντας στο «μολών λαβέ» του Καμμένου, δήλωσε ότι θα το 2019 θα πάει να τα πάρει, υπενθυμίζοντας τη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο το 1974.
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία έχει εκφυλισθεί σε έναν ανταγωνισμό εθνικισμού-επεκτατισμού. Αυτό φάνηκε και από την απάντηση που έδωσε στον κεμαλικό βουλευτή ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Τσαβούσογλου όχι μόνο συμφώνησε ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά επέστρεψε την κατηγορία στην αντιπολίτευση. Υπογράμμισε ότι η “κατάληψη” είχε γίνει επί Κεμάλ και είχε γίνει ανεκτή από το μετακεμαλικό καθεστώς.