ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θα μας σώσει από τον ιό το “αλκοτέστ” της Σιγκαπούρης;

Θα μας σώσει από τον ιό το "αλκοτέστ" της Σιγκαπούρης;

Πριν από 10 ημέρες η Σιγκαπούρη έδωσε “προκαταρκτική άδεια” σε έναν Αναλυτή Εκπνοής (κάτι σαν αλκοτέστ) που σε ένα λεπτό δείχνει με 90% ακρίβεια αν κάποιος είναι φορέας του Covid-19 και στοιχίζει από 3,5 έως 14 ευρώ. Η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται να το προμηθευτεί ειδικά για τα βόρεια χερσαία σύνορά της, που είναι και πιο επίφοβα λόγω πλαστών αποτελεσμάτων τεστ, που εμπορεύονται στα Βαλκάνια οι επιτήδειοι, όπως εξάλλου και η ίδια η Σιγκαπούρη σκέφτεται να το έχει ως βασικό εργαλείο στα σημεία μεγάλης εισροής.

Το τεστ είχε φανεί από πέρσι αποτελεσματικό σε μια κλινική έρευνα του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, και εκείνοι που το εμπνεύσθηκαν, συνέστησαν αμέσως ιδιωτική εταιρεία (την Breathonix) για να το εμπορευθούν. Τότε είχε δοκιμαστεί μόνον σε 175 άτομα, αλλά συνεχίστηκαν τα τεστ και οι έρευνες. Μέχρι στιγμής, το σύστημα θεωρείται σε πολύ σημαντικό ποσοστό ακριβές. Ακόμα στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε σε ποια τιμή θα διατεθεί.

Στην Σιγκαπούρη δεν καταργούν το rapid test και το μοριακό έλεγχο, αλλά θα χρησιμοποιήσουν το τεστ εκπνοής ως συμπληρωματικό, ειδικά στα σημεία όπου υπάρχει ουρά, όπως με τη Μαλαισία, μια χώρα που οι κάτοικοί της είναι ουσιαστικά το βασικό εργατικό δυναμικό της Σιγκαπούρης. Στο τεστ χρησιμοποιούνται μιας χρήσης στόμια και είναι σχεδιασμένο ώστε να αποκλείει την επιμόλυνση από πολλαπλή χρήση της συσκευής. Ο ελεγχόμενος φυσάει στην μικρή συσκευή και αυτή μετράει μέσα σε ένα λεπτό το τυχόν ιικό φορτίο ή, σωστότερα, την παρουσία ή απουσία του ιού. Όσοι βρίσκονται θετικοί, στη συνέχεια, θα υποβάλλονται σε τεστ μοριακού ελέγχου

Το τεστ αρχικά είχε σχεδιαστεί (το 2019) για να εντοπίζει με ένα φασματογράφο τον καρκίνο των πνευμόνων και του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά και τη φυματίωση. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ερευνητές στράφηκαν στον εντοπισμό του κορονοϊού. Παρόμοια συσκευή ετοίμασαν και οι Ολλανδοί, αλλά ήταν ευαίσθητη και στον καπνό και στο αλκοόλ και χρειαζόταν 3 λεπτά για το αποτέλεσμα. Τελικά οι Ολλανδοί συνεργάστηκαν με την εταιρεία των πανεπιστημιακών της Σιγκαπούρης, που βρήκαν και τον κατάλληλο αλγόριθμο για τον κορονοϊό. H εφεύρεση στηρίζεται στην ανάλυση πτητικών ουσιών σε κάθε πνοή και εν συνεχεία στην ταυτοποίησή των ουσιών με συγκεκριμένο ιό ή μικρόβιο, εν προκειμένω ταυτοποιούνται με τον αλγόριθμο του κορονοϊού.

Το αντίστροφο πρόβλημα

Εν τω μεταξύ η χώρα μας μέσα σε όλα, προβληματίζεται και για το πώς θα εξασφαλίζει PCR test για εκείνους τους τουρίστες από άλλες χώρες οι οποίοι γίνονται δεκτοί στις πατρίδες τους, προερχόμενοι από την Ελλάδα, μόνον με τεστ μοριακού ελέγχου. Ενώ η Ελλάδα μέσω του “ευρωπαϊκού πιστοποιητικού υγείας” δέχεται ουσιαστικά ως αρνητικό τεστ ακόμα και ένα απλό rapid test του τουρίστα, υπάρχει το αντίστροφο ζήτημα. Δηλαδή, κάποιες χώρες απαιτούν από τους πολίτες τους που κάνουν τουρισμό στο εξωτερικό (στην Ελλάδα σε ό,τι μας αφορά), επιστρέφοντας στην πατρίδα τους, να έχουν αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου και όχι απλό rapid test.

Έτσι, ενώ το τεστ αυτό είναι ακριβό για τους Έλληνες, θα αναγκαστεί η χώρα να το διαθέσει ειδικά για τους τουρίστες, καθώς σε περίπτωση που δεν είναι προσιτό, θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον τουρισμό. Επειδή τα περισσότερα νησιά δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για διενέργεια μοριακού ελέγχου, μία λύση που εξετάζεται είναι να σταλούν πολλά τεστ σε αυτά για να είναι διαθέσιμα, και μετά την διενέργειά τους, να αποστέλλονται αεροπορικώς στην Αθήνα όπου και θα αναλύονται αμέσως, ώστε οι ταξιδιώτες να έχουν την απάντηση στα χέρια τους εντός 72 ωρών, προτού επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ένα τμήμα αυτού του κόστους, υπάρχει η ελπίδα να εκταμιευθεί από το ποσόν των 100 εκατ. που έχει υποσχεθεί η Κομισιόν ότι θα διαθέσει επί τούτου σε όλα τα κράτη-μέλη, εκτός και αν το κόστος μετακυληθεί στον τουρίστα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx