Κομματικός καυγάς με φόντο το άσυλο
31/12/2017Σφοδρή κριτική δέχεται η κυβέρνηση για την απόφασή της να ζητήσει την ακύρωση του πολιτικού ασύλου που έδωσε το Σάββατο η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών στον έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
“Η θέση της χώρας είναι θέση ευθύνης. Σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες προστατεύουμε τα δικαιώματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καλωσορίζουμε πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες ότι συμμετείχαν σε πραξικόπημα», ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι» και ότι «τώρα την υπόθεση θα κρίνει η ελληνική δικαιοσύνη».
Κυβερνητικές πηγές έκαναν επίσης γνωστό ότι «η αίτηση ακύρωσης έχει υπογράφει από τον αρμόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα», χαρακτηρίζοντας ως αβάσιμα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “λάθος”.
Την υποβολή αίτησης ακύρωσης είχε κοινοποιήσει ήδη από το βράδυ του Σαββάτου το Μαξίμου, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση ακολουθεί «την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί».
Απαντώντας στο Μαξίμου, η ΝΔ, αναφέρθηκε σε όσα είπε ο πρωθυπουργός, παρουσία του Ερντογάν, σχετικά με την «διάκριση των εξουσιών» και ότι η κυβέρνηση «πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη» οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί. Παραλλήλως διερωτήθηκε «για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης».
«Η Νέα Δημοκρατία προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», σχολίασε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι είναι η αίτηση ακύρωσης που «παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης».
Για «αλισβερίσια» και «κρυφές δεσμεύσεις» του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν έκανε λόγο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ για καταπάτηση «κάθε δημοκρατικής αρχής κι ευαισθησίας» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.
Η τουρκική αντίδραση
Από την πρώτη στιγμή, που εκδόθηκε η απόφαση χορήγησης ασύλου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κριτήρια, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «είναι μια χώρα που προστατεύει και υποθάλπει πραξικοπηματίες». Κατηγορούσε μάλιστα την Αθήνα ότι «εμπόδισε τους εγκληματίες να λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης της χώρας μας (της Τουρκίας)» και ότι «δεν επέδειξε τη συμπαράσταση και συνεργασία που περιμένουμε από σύμμαχο χώρα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος». Το τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε και στην διατύπωση απειλών για αναμφίβολες «επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε περιφερειακά θέματα».
Απάντηση Κοτζιά και βολές από τη ΝΔ
«Οι δημοκρατίες δεν απειλούν, ούτε απειλούνται», απάντησε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει «με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα την προώθηση της συνεννόησης και την εδραίωση της σταθερότητας, καθώς και της καλής γειτονίας στην περιοχή». Εξέφραζε παραλλήλως την ελπίδα «το αυτό να επιλέξουν να πράξουν και οι γείτονες», υπογραμμίζοντας ότι «η πίστη μας στις δημοκρατικές αρχές και μεθόδους δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη».
Ο τόνος της ελληνικής απάντησης δεν ακούγεται ανάλογος της δηκτικότητας της Άγκυρας, κάτι που σχολίασε η ΝΔ, κατηγορώντας για «σιωπή» το «κατά τα άλλα λαλίστατο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών», όπως ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι όφειλε να αντιδράσει «με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την απαράδεκτη παρέμβασή της στις εσωτερικές μας διαδικασίες ασύλου». Η ΝΔ επέκρινε και την αίτηση ακύρωσης ασύλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό «είχε νόμιμα χορηγηθεί», ενώ αναφέρθηκε και στην απόφαση του Αρείου Πάγου «ο οποίος απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να εκδοθούν οι οκτώ αξιωματικοί».