Η Δύση ελπίζει σε αποσταθεροποίηση του Ιράν
02/01/2018Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για την κατάσταση στο Ιράν, όπου συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις. Για πρώτη φορά ανακοινώθηκε θάνατος αστυνομικού κατά την διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές. Μετά από τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε σε αλλαγή καθεστώτος, γράφοντας στο twitter ότι «το Ιράν αποτυγχάνει σε όλα τα επίπεδα, παρά την πολύ κακή συμφωνία που πέρασε με την κυβέρνηση Ομπάμα». Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο μεγάλος ιρανικός λαός καταπιέζεται εδώ και χρόνια. Πεινάει για τροφή και ελευθερία. Ο πλούτος του Ιράν έχει κατασχεθεί, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι καιρός να αλλάξει αυτό».
Την ίδια ώρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, σχολιάζοντας την κατάσταση στο Ιράν, προέτρεψε την κυβέρνηση να αρχίσει έναν «ουσιώδη» διάλογο για τα θέματα που εγείρουν οι πολίτες στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, οι οποίες εξελίσσονται στην σοβαρότερη αναταραχή που γνωρίζει η Ισλαμική Δημοκρατία τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Το ΗΒ παρακολουθεί στενά τα γεγονότα στο Ιράν. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να γίνει ουσιώδης διάλογος για τα δικαιολογημένα και σημαντικά θέματα που εγείρουν οι διαδηλωτές και αναμένουμε από τις ιρανικές αρχές να το επιτρέψουν», ανέφερε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας σε ανάρτησή του στο Facebook.
Την ανησυχία του για τους θανάτους διαδηλωτών, οι οποίοι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ανέρχονται στους 13, εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απευθύνοντας έκκληση στην ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του λαού.
«Καλούμε την ιρανική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών να συγκεντρώνονται και να υψώνουν ειρηνικά τη φωνή τους» τόνισε ο Γκάμπριελ, σημειώνοντας ότι «μετά τις αντιπαραθέσεις των τελευταίων ημερών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλες οι πλευρές να αποφύγουν τις βίαιες ενέργειες».
Παρακολουθούμε στενά λέει η ΕΕ
Την ελπίδα, ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν είναι και θα παραμείνει «εγγυημένο» στο Ιράν, εξέφρασε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Φεντερίκας Μογκερίνι. Συμπλήρωσε επίσης ότι η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με τις ιρανικές αρχές.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ροχανί αναγνώρισε ότι το Ιράν πρέπει να δημιουργήσει «έναν χώρο», στον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκφράζουν τις «ανησυχίες τους για την καθημερινότητά τους», καταδικάζοντας ταυτόχρονα τα βίαια επεισόδια και τις καταστροφές δημόσιας περιουσίας.
Ταξιδιωτική οδηγία από το Μπαχρέιν
Εντωμεταξύ, οι αρχές του Μπαχρέιν κάλεσαν την Δευτέρα τους πολίτες να μην επισκεφθούν το Ιράν «για κανέναν λόγο», εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών. Παραλλήλως, μέσω twitter, το υπουργείο Εξωτερικών ζητά από όλους τους πολίτες του Μπαχρέιν, που βρίσκονται στο Ιράν να φύγουν άμεσα από την χώρα.
Σημειώνεται, ότι η πλειοψηφία των κατοίκων του Μπαχρέιν είναι σιίτες μουσουλμάνοι και επισκέπτονται συχνά το Ιράν, κυρίως για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, η επίσης σουνιτική δυναστεία που κυβερνά το βασίλειο του Μπαχρέιν κατηγορεί το Ιράν ως υποκινητή ταραχών στην χώρα, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά.
Οι διαδηλώσεις πάντως, οι οποίες ξεκίνησαν την Πέμπτη από την πόλη Μασχάντ και επεκτάθηκαν τις επόμενες ημέρες σε όλη τη χώρα, συνεχίστηκαν και την Δευτέρα. Εκτιμάται μάλιστα ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες που έχουν οργανωθεί στο Ιράν, από το 2009, μετά την επανεκλογή του τότε προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.