Τα λένε και εκτός Ελλάδας
04/01/2018Θέση στο ερώτημα αν απειλείται η Δημοκρατία κλήθηκαν να πάρουν, μέσα από το αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr, διεθνείς προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Τζίμι Κάρτερ, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. Το δικό τους στίγμα δίνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι μετέχουν από ελληνικής πλευράς, μαζί με τους Ευάγγελο Μυτιληναίο, Χρ. Πισσαρίδη και Μιχ. Μπλέτσα.
Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του επισημαίνει τον κίνδυνο της λειτουργίας της Δημοκρατίας, λόγω της απροθυμίας των εξουσιών να εμπιστευτούν τους πολίτες και αναφέρει ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δημοκρατία είναι η αποξένωση-εκδικητικότητα των πολιτών. Την αποδίδει μάλιστα στο ό, τι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης οι αποφάσεις ελήφθησαν ερήμην των πολιτών από μη εκλεγμένα «κέντρα».
Η «Ύβρις» του πολιτικού κατεστημένου
«Το πολιτικό κατεστημένο έπεσε σε μια παγίδα, άφησε τη χάραξη πολιτικής και τη λήψη των αποφάσεων στα χέρια των τεχνοκρατών και των κακοηθών οργάνων μη εκλεγμένων συμβούλων», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Τονίζει επίσης ότι αυτή «η “ύβρις” που έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μου, οδήγησε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεών τους. Οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την πίστη τους όχι μόνο στην πολιτική ηγεσία αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία». Κάτω από «αυτές τις συνθήκες, οι εχθροί της Δημοκρατίας και των αξιών της, η άκρα Δεξιά, οι φασίστες και οι νεοναζί, τείνουν να κερδίζουν έδαφος στις κοινωνίες μας», σημειώνει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι βασικό προαπαιτούμενο για να επαλειφθεί η απειλή, είναι η «επανατοποθέτηση» της εμπιστοσύνης στα χέρια των πολιτών.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα η Ελλάδα απάντησε δημοκρατικά στην αυστηρή λιτότητα, εκλέγοντας μια κυβέρνηση που ακόμη και σε πολύ ακραίες και κρίσιμες συνθήκες δεν έπαψε να εμπιστεύεται τους πολίτες. Υποστηρίζει επίσης ότι «από αυτή την επιλογή οδηγείτε η Ελλάδα σήμερα στην επιστροφή».
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η χώρα «γυρίζει σελίδα» και ότι μέσα στο 2018 η Ελλάδα θα βγει από τα προγράμματα, αναφερόμενος στην θετική πορεία που καταγράφει η οικονομία, βελτιώνοντας σημαντικά τα βασικά της μεγέθη.
«Η Ελλάδα από το 2016 έχει μπει σε σταθερή τροχιά, με την ανάπτυξη το 2017 να αναμένεται να κλείσει περίπου στο 2%, η ανεργία μειώθηκε κατά 7% οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 15% το 2017, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένονται άνω των 4 δισεκατομμυρίων» καταλήγει ο πρωθυπουργός.
Λαϊκιστική πρωτιά της Ελλάδας
Για τον λαϊκισμό στην Ελλάδα και αν είναι απειλή για τη Δημοκρατία τοποθετείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο αφιέρωμα των New York Times και του Euro2day.gr με το ερώτημα: «Απειλείται η Δημοκρατία;», επικεντρώνοντας τον λόγο του στην κριτική του προς την κυβέρνηση.
«Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα, όπου οι λαϊκιστικές δυνάμεις κέρδισαν την εξουσία στις εκλογές του 2015», σημειώνει ο Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό έγινε «σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αντιμετώπιζαν παρόμοιες προκλήσεις αλλά κατάφεραν να διατηρήσουν τους λαϊκιστές μακριά από την εκτελεστική εξουσία».
Σύμφωνα με το Euro2day, ο πρόεδρος της ΝΔ αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στην δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των Ελλήνων πολιτών από την δημοσιονομική αυστηρότητα που επιβλήθηκε το 2010 για να αντιμετωπισθεί η οικονομική κρίση. Εκτιμά μάλιστα ότι οι λαϊκιστές ήταν «επιδέξιοι και τυχεροί» και κατηγορεί την σημερινή κυβέρνηση ότι έριξε την προηγούμενη, μέσω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Πάντα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μητσοτάκης προσάπτει στην κυβέρνηση αυταρχισμό, μη σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών και εξυπηρέτηση συμφερόντων.
«Οι λαϊκιστές έχουν στοχεύσει στην εκλογική τους βάση και έχουν εξυπηρετήσει τα στενά συμφέροντά τους. Είτε πρόκειται για απλούς πολίτες που τους δίνεται εργασία στον δημόσιο τομέα, είτε μια νέα τάξη ολιγαρχών, σημειώνει στο άρθρο του ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει τέλος ότι «οι λαϊκιστές στην Ελλάδα δεν έχασαν ακόμη την κυβέρνηση, αλλά τελικά θα τη χάσουν» και ότι το «δημοκρατικό ήθος των Ελλήνων είναι ήδη ένα βήμα μπροστά, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να το υπονομεύσει».