Τουρκία: Ο Αραβικός Σύνδεσμος μας στοχοποιεί
05/03/2021Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στρέφεται κατά του Αραβικού Συνδέσμου, σχετικά με τις αποφάσεις του «που στόχο είχαν την Τουρκία», όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις αβάσιμες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν εναντίον της χώρας μας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στις 3 Μαρτίου 2021. Τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου γνωρίζουν στην πραγματικότητα πολύ καλά, ότι η επιμονή ορισμένων χωρών του Αραβικού Συνδέσμου να συνεχίζουν στερεότυπα τις κατηγορίες τους εναντίον της χώρας μας, προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους καταστροφικές δραστηριότητες, δεν έχουν σχέση με τον φίλο και αδελφό αραβικό λαό. Αυτές οι αποφάσεις επιβάλλονται από διάφορους κύκλους και χωρίς διαφανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Τουρκία, με την αποφασιστική της στάση, είναι μία από τις χώρες που καταβάλλει τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την εδραίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της και στον κόσμο. Καλούμε, για άλλη μια φορά, τον Αραβικό Σύνδεσμο να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη, στην ευημερία και στην ευζωία του αραβικού λαού και να συμβάλει εποικοδομητικά στην εδραίωση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αντί να στοχοποιεί τη χώρα μας με ψευδείς ισχυρισμούς».
Κατά την συνεδρίαση του Συνδέσμου, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι ανακοίνωσε ότι πρέπει να απορριφθεί με απόλυτο τρόπο η τουρκική παρεμβατικότητα στη περιοχή,περιλαμβανομένης της παρουσίας τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πολλές αραβικές χώρες. Προσέθεσε ότι αυτές οι πολιτικές της Τουρκίας κάνουν ακόμα εντονότερη την πόλωση και τις διαμάχες στην περιοχή.
Ο Σύνδεσμος, στον οποίο μετέχουν 22 χώρες, επανεξέλεξε για άλλη μια πενταετία τον 78χρονο Αιγύπτιο Aboul Gheit, που ειναι γνωστός ως ρεαλιστής διπλωμάτης με έντονα κριτική στάση έναντι των ισλαμικών φορέων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα και έχει επικρίνει πολλές φορές την στάση της Τουρκίας και του Ιράν. Επισης έχει επικρίνει την “άνοιξη” σε πολλές αραβόφωνες περιοχές, ως ξεσηκωμούς που ναι μεν ανέτρεψαν σχετικά αυταρχικά καθεστώτα, αλλά πυροδότησαν και τρεις ιδιαίτερα αιματηρούς εμφυλίους.