Σταματήστε επιτέλους τον πόλεμο στην Κορέα

Σταματήστε επιτέλους τον πόλεμο στην Κορέα

των James Dobbins και Jeffrey W. Hornung*  – 

64 χρόνια πριν, ο Πόλεμος της Κορέας, ο οποίος διήρκεσε από το 1950 μέχρι το 1953 και στον οποίο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 36.000 Αμερικανοί στρατιώτες, ανεστάλη με κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, δεν υπογράφηκε ποτέ μια ειρηνευτική συνθήκη. Ο πόλεμος δεν τερματίστηκε ποτέ επίσημα.

Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας, έχουν από καιρό ρίξει βάρος στην επίσημη κατάπαυση του πυρός. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν επανειλημμένα θέσει την προοπτική μιας ειρηνευτικής συνθήκης για την επίλυση των διαφορών σε πολλά ζητήματα τα οποία η ανακωχή του 1953 άφησε αδιευκρίνιστα, κυρίως όσον αφορά τη συμφωνία για τον μόνιμο εδαφικό διαχωρισμό της Κορεατικής Χερσονήσου. Σε διάφορες χρονικές στιγμές οι Βορειοκορεάτες πρότειναν την διαπραγμάτευση μιας συνθήκης με τις ΗΠΑ, σε άλλες περιπτώσεις με τη Νότια Κορέα. Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει προτρέψει για έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων.

Οι διαδοχικοί Πρόεδροι των ΗΠΑ επέμειναν σε μια σειρά προϋποθέσεων πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ειρήνευση, συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμευσης για απο-πυρηνικοποίηση και αναστολή των περαιτέρω πυραυλικών δοκιμών. Ωστόσο, ο Kim Jung-un, είναι απίθανο να συμφωνήσει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και τα πυραυλικά προγράμματα της χώρας του χωρίς να λάβει πειστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ακολουθήσει την μοίρα του Σαντάμ Χουσεϊν στο Ιράκ και του Μουαμάρ ελ- Καντάφι στην Λιβύη.

Ο επίσημος τερματισμός του κορεατικού πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αναγνώρισης της κυβέρνησης Πιονγκγιάνγκ (Βόρεια Κορέα) και το άνοιγμα των διπλωματικών σχέσεων, αποτελεί βασικό στοιχείο μιας τέτοιας εξασφάλισης. Πως μπορούμε να πείσουμε την ηγεσία της Βόρειας Κορέας ότι δεν έχουνε τίποτα να φοβηθούν, αν δεν συμφωνήσουμε να συμφωνήσουμε να τερματίσουμε οριστικά την παλιά σύγκρουση.

Όπως στην Ανατολική Γερμανία

Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η συμμαχική Δυτική Γερμανία αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις. Το 1974 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Γερμανική Δημοκρατία (Ανατολική Δημοκρατία) και άνοιξε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ανατολικό Βερολίνο, ενώ εξακολουθούσε να θεωρεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (Δυτική Γερμανία) ως τη μόνη νόμιμη διάδοχη κυβέρνηση του γερμανικού κράτους και μιας μελλοντικής ενοποιημένης Γερμανία, το οποίο συνέβη 16 χρόνια αργότερα. Μπορεί κάποιος να φανταστεί, χρησιμοποιώντας παρόμοιες δημιουργικές ιδέες σε μια συνθήκη ειρήνης, να γεφυρώσει μερικές από τις διαφορές μεταξύ των δύο “Κορέων”.

Η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί ακόμα μια προσπάθεια για μακροχρόνιες προσπάθειες να εξαναγκάσει την Πιονγκγιάνγκ για αποπυρηνικοποίηση εφαρμόζοντας ενισχυμένες κυρώσεις, συνεργασία με την Κίνα και απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος στη Σεούλ, Moon Jaen-in, έχει υποσχεθεί μια πολύ πιο ήπια στάση προς τη Βόρεια Κορέα και είναι πιθανό να είναι ανοιχτή σε άμεσες συνομιλίες με την Πιονγκγιάνγκ. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τράμπ απέδειξε την προθυμία του να μιλήσει με τον Kim Jong-un.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μια ειρηνευτική συμφωνία που τερματίζει τον πόλεμο της Κορέας είναι πιθανότατα απαραίτητο στοιχείο για οποιαδήποτε λύση στην πυρηνική πρόκληση της Βόρειας Κορέας. Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έπρεπε να εξετάσουν τι θα έκανε μια συμφωνία να λειτουργήσει. Τι κυβερνήσεις θα συμμετάσχουν; Πως θα μπορούσε να επαληθευτεί και να εφαρμοστεί μια συμφωνία;

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα έπρεπε να προσεγγιστούν με αφέλεια. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις ή να αναλάβουν δράσεις που διαφορετικά θα έθεταν σε κίνδυνο την μακροχρόνια συμμαχία τους με τη Σεούλ και να δώσουν αφορμή για άλλους συμμάχους να αμφισβητήσουν τις αμερικανικές δεσμεύσεις για περιφερειακή ασφάλεια. Σε κάθε βήμα οι διαπραγματευτές χρειάζεται να έχουν στο μυαλό τους ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να μην ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της, όπως συνέβη πολλές φορές στο παρελθόν.

Η πλήρης κατάργηση των πυρηνικών όπλων και των πυραυλικών προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας θα πρέπει να παραμένει ο τελικός στόχος της Ουάσιγκτον. Η ετοιμότητά της να τερματίσει τον παλιό πόλεμο ίσως είναι το κλειδί να φτάσει σε αυτό τον στόχο πριν ξεινήσει ένας νέος κορεατικός πόλεμος.

*Ο James Dobbins είναι πρώην διπλωμάτης, ο Jeffrey W. Hornung είναι πολιτικός επιστήμονας


Πηγή: New York Times

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx