Επτά “νάνοι” στο …πλοίο Νότια Ευρώπη
12/01/2018Στην οριοθέτηση κοινών θέσεων στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρωζώνη, την ΕΕ, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου προχώρησαν οι επτά ηγέτες που μετείχαν στην Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου.
Στην κοινή διακήρυξή τους οι ηγέτες της Med 7, με κορυφαίο τον Εμανουέλ Μακρόν, τάσσονται υπέρ της κοινωνικής Ευρώπης, ζητούν κοινό προϋπολογισμό στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης και τονίζουν την αναγκαιότητα αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου.
«Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στη διακήρυξη των επτά ηγετών, η οποία διακατέχεται από το «πνεύμα» των θέσεων του Γάλλου προέδρου για την Ευρώπη.
Ο κοινωνικός πυλώνας Γκέτεμποργκ
Εκπρόσωποι χωρών που κυρίως χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος) αλλά και χωρών που απειλούνται (Ιταλία), οι επτά δεν μπορούσαν να μην τονίσουν στην διακήρυξή τους ότι «θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία».
Ούτε βέβαια μπορούσαν να απομακρυνθούν από την θέση ότι αποτελεί αναγκαιότητα για την Ευρωζώνη «μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση». Ζητούμενο ωστόσο παραμένει πάντα, τι από όλα αυτά ακούει πραγματικά το Βερολίνο.
Οι ηγέτες της Med 7 χαρακτηρίζουν επίσης ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, αλλά με την ανάγκη να τεθεί ως στόχος η παράλληλη βιώσιμη ανάπτυξη.
Κοινό πρόβλημα των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου το μεταναστευτικό απασχόλησε ιδιαίτερα, όπως ήταν αναμενόμενο τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην διακήρυξη που υπέγραψαν στην Ρώμη, μεταξύ άλλων σημειώνουν: «Θέλουμε την συνδιαχείριση και την συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα».
Μεταναστευτικό και εξωτερικά σύνορα
Αναγνωρίζοντας ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα είναι μια βασική πρόκληση για την ΕΕ και τα επόμενα χρόνια, οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανήσυχες, καθώς πλήττονται άμεσα, αφού αποτελούν την «πρώτη γραμμή του μετώπου».
«Ο βασικής σημασίας ρόλος μας και η υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα αυτά, είναι θέματα που πρέπει να τα αναγνωρίσει και να τα συμμεριστεί η ΕΕ. Η Ένωση θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της εναντίον της διακίνησης ανθρώπων και των νέων μορφών σκλαβιάς, να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πάντων και να προστατέψει όσους έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, ιδίως όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες», αναφέρει η διακήρυξη.
Οι ηγέτες της Med 7 σημειώνουν ακόμη ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταναστευτικό και για την πρόληψη των παράτυπων ροών. Οι προσπάθειες αυτές όμως, όπως αναφέρουν, περιλαμβάνουν και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών αυτών των μαζικών μεταναστεύσεων, μέσα από τον διάλογο και την συνεργασία, τόσο με τις χώρες προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, όσο και με τις χώρες διέλευσης.
Αιγαίο και Κυπριακό
Σε αυτό το πλαίσιο οι «επτά» στέλνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητος από μέρους της ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου στο Αιγαίο και «η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας». Τάσσονται επίσης υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης «του ταμείου της Ένωσης για την Αφρική και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Δεν μένουν όμως μόνο στην οικονομική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι χρειάζεται «μια αποφασιστική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα νέο, δίκαιο, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου». Οι αναφορές τους «στον αληθινό σεβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής» αποτελεί επίσης ένα σαφές μήνυμα στην ομάδα των χωρών του Βίσεγκραντ και στην άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινοτικές αποφάσεις για την απορρόφηση προσφύγων.
Μήνυμα στην Άγκυρα στέλνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με την αναφορά τους στο Κυπριακό, επισημαίνοντας στην διακήρυξη της Συνόλου της Ρώμης ότι επιβεβαιώνουν την στήριξή τους «σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου».