ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως βλέπει η κυβέρνηση τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Πως βλέπει η κυβέρνηση τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Σαν μία ευκαιρία για άλλο ένα βήμα στις διμερείς σχέσεις αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και Αμύνης, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ωστόσο η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι κατ’ ιδίαν.  Μάλιστα θα είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών, αφού στις δύο που προηγήθηκαν, στον ΟΗΕ και στις Βρυξέλλες, μετείχαν και αντιπροσωπίες.

Αναφερόμενη στο θέμα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε: «Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα τόσο στις ελληνοτουρκικές, όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, η πρόοδος τόσο των ελληνοτουρκικών, όσο και των ευρωτουτουρκικών σχέσεων, περνούν μέσα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι καταγεγραμμένο και σε σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ελπίζουμε ότι θα το καταλάβει και η Τουρκία».

Θέλοντας να απαντήσει στις επιφυλάξεις που ήδη εκφράζονται για τη χρησιμότητα μίας τέτοιας συνάντησης, αλλά και τον κίνδυνο να παρασυρθεί η Ελλάδα σε μία νομιμοποίηση της ατζέντας της Τουρκίας που περιλαμβάνει ακόμη και την αποστρατικοποίηση των νησιών, η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι αποτελεί «πάγια θέση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί».

Πάγια η θέση Μητσοτάκη

Και αυτό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι «σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες». Υποστήριξε μάλιστα οτι «ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα» για να τονίσει πως «το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε». 

Βάζοντας το πλαίσιο από ελληνικής πλευράς η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα είναι υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα». Σύμφωνα με την ίδια διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν, ωστόσο, «η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Επανέλαβε δε ότι για την ελληνική κυβέρνηση «η αποκλιμάκωση έργων και λόγων είναι το διαρκές ζητούμενο στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα». Και αυτό, όπως πρόσθεσε, «προκειμένου να καταστεί εφικτή μία σταδιακή βελτίωση των σχέσεων».  Σημείωσε πάντως ότι η κυβέρνηση προσβλέπει «σε ένα ήρεμο καλοκαίρι» και ότι το «πρώτο όχημα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προώθηση της θετικής ατζέντας σε μια σειρά από τομείς».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx