Διμέτωπος Τσίπρα για τα εργασιακά

Διμέτωπος Τσίπρα για τα εργασιακά

Ήταν αναμενόμενο η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή να προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, αυτή την φορά δεν ακολούθησε την ΝΔ σε μια απόπειρα εξέλιξης της συζήτησης σε αγώνα δύο μονομάχων. Αντιθέτως, άνοιξε την βεντάλια της αντιπαράθεσης, βάζοντας στο κάδρο και το ΚΚΕ. Με άλλα λόγια, ουσιαστικά επιδόθηκε σε ένα διμέτωπο αγώνα.

Το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την τελική μετάβαση της χώρας σε μια νέα εποχή. Και αυτό θα το καταφέρουμε σε πείσμα αυτών που βρίσκονται σε εκνευρισμό και αμηχανία και εκ δεξιών μας και εξ αριστερών μας” . Έτσι απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη ΝΔ για το σύνολο των επικρίσεών της, όσο και στο ΚΚΕ για την πολεμική στο θέμα της αλλαγής του καθεστώτος προκήρυξης των απεργιών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που έγιναν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ώστε να μην περάσουν άλλα σκληρότερα μέτρα σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις, τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο με την απαίτηση για ρήτρα απόλυσης συνδικαλιστών. «Πετύχαμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αποτρέψαμε τις παράλογες και αντεργατικές απαιτήσεις για το λοκ άουτ κλπ. και τι έμεινε; Η αλλαγή στην απαρτία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υπεραμυνόμενος της διάταξης για παρουσία του 50%+1 στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Με αφορμή την κριτική του ΚΚΕ ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να καταγγείλει την στάση του ΠΑΜΕ, γιατί, όπως τόνισε, «θα ήταν υπερβολή να ζητάμε από το ΠΑΜΕ να κατανοήσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ή το ΚΚΕ που έχει μια άλλη άποψη, για το ότι η χώρα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη και την ΕΕ». Χαρακτήρισε ωστόσο  «απολύτως ψευδές και ανήθικο», το επιχείρημα που προβλήθηκε ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση συνολικά της απεργίας.

Σκεφτείτε τι θα έκαναν “αυτοί”

“Να ρωτήσετε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, τους γνήσιους εκφραστές του ΔΝΤ και του ΣΕΒ, να σας πουν τις θέσεις τους”, είπε απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, καλώντας το παραλλήλως να μην σκορπά “την ηττοπάθεια στον κόσμο της εργασίας”.

Σκεφτείτε τι θα έμενε αν αυτοί εδώ παρέμεναν στις θέσεις τους, για τα εργασιακά δικαιώματα”, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας τα έδρανα των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι αντέδρασαν, φωνάζοντας “Ποιοι είναι οι αυτοί;”.  “Αυτοί που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία”, απάντησε ο πρωθυπουργός και επέστρεψε στο ΚΚΕ, ζητώντας του να είναι περισσότερο ενημερωμένο. “Την επόμενη φορά που στελέχη σας και σωματεία σας θα επισκεφθούν το υπουργείο Εργασίας, δεν χρειάζονται ούτε τα τηλεοπτικά συνεργεία, ούτε σπασμένες τζαμαρίες. Διάλογος χρειάζεται και επαγρύπνηση και να αντιληφθούμε σε ποια πραγματικότητα ζούμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “τα δύσκολα είναι πίσω μας”, ενώ για το άλλο μεγάλο θέμα αντιπαράθεσης, αυτό των μειώσεων στα πολυτεκνικά επιδόματα, έκανε λόγο για “ακραία στρέβλωση που καταλήγει σε παραπλάνηση και υποκρισία”. Για υποκρισία άλλωστε κατηγόρησε συνολικά τη ΝΔ για την αντιπολιτευτική τακτική της, τονίζοντας ότι έχουν διαψευσθεί όσοι  είχαν πιστέψει πως “οι δύσκολες επιλογές του 2015 ήταν επιλογές που δεν έβγαιναν”. Στο σημείο αυτό μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύστηκε σε όσα είχε προβλέψει και για τις αξιολογήσεις και για τον χρόνο των εκλογών.

Είστε κυβέρνηση οπερέτα

Για “κυβέρνηση οπερέτα που άλλα λέει το πρωί και άλλα το βράδυ” και που πλέον δεν την εμπιστεύονται οι πολίτες έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ιδιαίτερα στις εξελίξεις για την ΑΑΔΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να βάλει πιο μακρύ χέρι  για οικονομικούς και πολιτικούς εκβιασμούς, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην μείωση της φορολογία στα καζίνο και τα τηλεοπτικά κανάλια.

Τελικά από το κόκκινο της Αριστεράς, σας έμεινε μόνο το κόκκινο της ρουλέτας, είπε ο κ. Μητσοτάκης και με την ευκαιρία αναφέρθηκε και στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας: Το οποίο (κόκκινο της ρουλέτας) προφανώς γνωρίζει καλά και ο υπουργός σας ο κ. Καμμένος. Για το θέμα των απεργιών ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ της  συμμετοχής του 50+1% των εργαζομένων στην λήψη απόφασης σε ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ως αντιπολίτευση απειλούσε τους επενδυτές.

Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στο θέμα Ζουράρι, χαρακτηρίζοντας τον υφυπουργό Παιδείας “καθρέπτη αυτής της κυβέρνησης”. Μιας κυβέρνησης επικίνδυνης, ασόβαρης και τυχοδιωκτικής, όπως είπε. Τέλος, ολοκληρώνοντας την επίθεσή του στην κυβέρνηση τόνισε ότι πριν τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα ήταν γνωστή για την αμετάφραστη λέξη “φιλότιμο”, ενώ τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι παγκοσμίως γνωστή για την λέξη “κωλοτούμπα”.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι