Νέο γεωπολιτικό τρίγωνο στην Ανατολική Μεσόγειο

Νέο γεωπολιτικό τρίγωνο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα τις εξελίξεις στην Συρία, το προσφυγικό, την κατάσταση στην Παλαιστίνη, το Κυπριακό, αλλά και θέματα σχετικά με το Ιράκ συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, στην Τριμερή Σύνοδο που έγινε στην Κύπρο.

Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης τις σχέσεις της ΕΕ με την Ιορδανία, την ανάγκη να στηριχθεί το Αμάν στις προσπάθειές του για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, καθώς και διμερείς οικονομικές, ενεργειακές και μορφωτικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι οι τρεις χώρες κατοχυρώνονται ως πυλώνες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.

Σημείωσε ακόμα ότι και οι τρεις πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί το συντομότερο η ειρήνη στην Συρία. Αθήνα, Λευκωσία και Αμάν επιβεβαίωσαν τις δεσμεύσεις τους για συνεργασία στην αντιμετώπιση απειλών και «ιδιαίτερα των φαινομένων της διεθνούς τρομοκρατίας, του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης». Ανάλογες ήταν οι δηλώσεις που έκαναν για το θέμα τόσο ο πρόεδρος της Κύπρου, όσο και ο βασιλιάς Αμπντάλα, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην τρομοκρατία παντού».

Επανέναρξη συνομιλιών για το παλαιστινιακό

Σχετικά με το Μεσανατολικό, οι τρεις ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην άμεση επανέναρξη αξιόπιστων συνομιλιών για λύση δύο κρατών, με το Παλαιστινιακό κράτος να συμβιώνει αρμονικά δίπλα στο Ισραήλ, στο πλαίσιο των συνόρων του 1967 και με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ. Υποστήριξαν επίσης ότι όλες οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να αποσκοπούν  στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Στο σημείο αυτό, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος είναι ο τοποτηρητής των μουσουλμανικών Ιερών Τόπων στην Παλαιστίνη, σημείωσε ότι στην Μέση Ανατολή δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν επιλυθεί δίκαια το Παλαιστινιακό και το πρόβλημα που προκύπτει με το θέμα της Ιερουσαλήμ. Θα πρέπει να βασιστούμε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που διασφαλίζουν την βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την συνύπαρξη του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ο βασιλιάς Αμπντάλα και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων και το στάτους κβο στους Αγίους Τόπους».

Για το Κυπριακό, οι τρεις ηγέτες τόνισαν τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, που θα λαμβάνει υπόψη και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας κατέθεσε εκ νέου την στήριξή του σε αυτές τις προσπάθειες και ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε για την «διαχρονική υποστήριξη».

Επέκταση της τριμερούς συνεργασίας

Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίλυση κρίσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υποστήριξαν την δέσμευσή τους για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Ιορδανίας, αλλά και για την επέκταση της τριμερούς σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Για τον σκοπό αυτό, καταρτίσαμε κοινές προτάσεις για τους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, γεωργίας, ιχθυοκαλλιεργειών, τουρισμού, εμπορικής ναυτιλίας, προστασίας αρχαιοτήτων και υγείας», είπε ο πρωθυπουργός. Παραλλήλως πρόσθεσε ότι το Μνημόνιο Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο υπογράφτηκε «θέτει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας στον τομέα αυτόν».

Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε τις προοπτικές μίας στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που ανοίγονται στην ενέργεια, στις κατασκευές και στα ναυτιλιακά, αλλά και στο μορφωτικό επίπεδο. Ήδη πολλά μέλη της ελίτ της Ιορδανίας έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, ενώ  και ο αντιπρόεδρος της ιορδανικής Βουλής είναι ελληνόφωνος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx